Scari de interior | Elemente de Design
Iata ca in ultimii ani, un aspect trecut cu vederea uneori, acela al
construirii unei scari de interior aspectuoase, capata din ce in ce mai
mult un interes dedicat. De ce? Pentru ca daca in prima faza scara a
indeplinit rolul ei principal, acela de mijloc de acces la etaj, acum ne
dorim si imbunatatirea criteriului estetic.

In literatura de specialitate exista multe aspecte tehnice discutate si detaliate. Scarile de interior se pot realiza din lemn, fier forjat sau ciment-beton. Daca ele sunt construite din fier sau beton treptele se pot acoperi ulterior cu lemn sau gresie, marmura. Balustrada poate fi realizata din teava de inox, lemn masiv sau fier forjat cu ornament de lemn. Vom dezbate in continuare cateva elemente de design al acestora.
Un prim element important, pe care l-am observat si l-am considerat de multe ori natural, este acela al dimensiunilor treptelor relativ la inaltimea acestora. O regula simpla este aceea ca inaltimea treptelor trebuie sa scada cu cat creste adancimea de pasire a acesteia. Mai exact, suma dintre inaltimea a doua trepte plus adancimea uneia trebuie sa fie constanta. Valoarea acestei constante depinde de lungimea "talpii" proprietarului. Dar in general aceasta se situeaza intre 60 cm si 70 cm. Desigur, regula nu este fixa. In cazul scarilor utilitare inaltimea dintre doua trepte poate creste mult mai mult decat scaderea adancimii acesteia. Oricum, regula aceasta trebuie aplicata macar generic si anume, cu cat creste inaltimea dintre trepte trebuie sa scada adancimea acestora si invers.
Tot in categoria elementelor de design al scarilor se incadreaza si stabilirea palierelor intermediare. Cu totii am resimtit o retinere in a urca o scara lunga fata de a urca aceeasi inaltime formata din doua scari. Palierul intermediar ofera punctul de odihna. El ne asigura in mod discret ca urcatul scarii nu este un concurs pentru cei mai buni atleti ci este accesibil si oamenilor cu mai putin antrenament.
Numarul palierelor este variabil, depinde de inaltimea totala dintre etaje si de propunerea arhitectului. Oricum, este un element recomandabil atunci cand scara are mai mult de 8-10 trepte.
Si un ultim aspect. Un efect deosebit al scarii va fi dat de primele trepte. Ele sunt acelea care dau acel "buna ziua" in momentul pasirii. O regula simpla ne propune sa realizam primele trepte mai late decat celelalte. Ele vor fi in acest fel mai "deschise" catre cel care va pasi pe ele, invitand la urcare.
Credem ca am suprins trei dintre variatele elementele de design al scarii de interior a casei. Ele ne ajuta sa alegem mai bine dintre ofertele producatorilor, vom intelege mai bine alegerile arhitectului si exigentele inginerului constructor.
Intrebari si raspunsuri despre scarile de interior:
Intrebare: Care este latimea standard a unei scari interioare? Multumesc.
Raspuns: Latimea standard a unei scari interioare este de 90cm. Este o scara uzuala calculata sa incapa 2 persoane, una care urca si alta care coboara. Pentru spatii comerciale, unde fluxul este mai mare, scarile se dimensioneaza de la 120cm in sus. Pentru o locuinta poate fi si 80cm, iar daca este o scara putin folosita chiar si 70cm.
Recomandari articole: scari interioare, design interior,
‹‹ Scari de exterior placate cu gresie
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!