Scorusul - plantare, ingrijire, udare, inmultire, proprietati
Scorusul (Sorbus) este o planta din zona mediteraneana, aclimatizata si in tara noastra ca planta decorativa prin aspect si fructele sale rosii care raman pe crengi toata iarna.
Se cultiva in tara noastra doua soiuri distincte:
a) Sorbus domestica-scorusul de gradina, cultivat pentru aspect dar in special pentru fructele sale bogate in tanin si vitamina C si P ;
b) Sorbus aucuparia- scorusul decorativ, intalnit in special in parcuri datorita aspectului sau maiestuos.
Recomandare: Bulgarele de zapada, Calinul : plantare, ingrijire, inmultire
Scorusul de gradina are tulpina lemnoasa, flexibila si puternic ramificata de la baza, ajunge la maxim 3m inaltime. Frunzele sunt alungite si se dezvolta simetric lateral pe un petiol lung. Fructele cresc sub forma de ciorchine bogat in bobite rosii, comestibile, puternic vitaminizate, utilizate in industria farmaceutica, dar si in casa pentru prepararea ceaiului, in stare proaspata sau uscate. Se recolteaza dupa coacere si dupa prima bruma, in perioada octombrie-noiembrie.
Recomandare: Iasomia de iarna - ingrijire si inmultire
Inaltimea arbustului scorus decorativ atinge 2-12 m inaltime, iar diametrul coroanei ajunge 1,5-2m. Fructele sale sunt foarte mici si au rol strict decorativ.
Scorusul creste in mod natural la marginea padurilor de deal si de munte, unde gaseste spatii luminoase si sol nutritiv, chiar si la inaltimi de 2000m. Fructele acestui arbust sunt consumate in special de catre pasari.
Recomandare: Tamarix, Catina rosie - plantare, ingrijire, inmultire
Plantare si ingrijire
Scorusul este o planta decorativa ce se achizitioneaza de la florarii sau de la sere sau societati ce au ca domeniu de activitate plantele decorative. In mod normal se obtine din seminte care trebuie cultivate in conditii speciale, in sere. Se livreaza spre plantare doar puieti de scorus, cu inaltime de 1,2-1,5m care trebuie amplasati in zone insorite, la adancime de 55-60 cm in sol afanat si bine drenat. Se uda doar dupa plantare, ulterior nefiind necesara o ingrijire speciala.
Arbustul are o dezvoltare lenta in primul an de viata, cand are nevoie si de un tutore pentru a nu fi indoit de vanturile puternice, dupa care dezvoltarea sa se amplifica. Va rodi dupa al doilea an de viata, in cazul in care conditiile de sol, lumina si umiditate sunt bune. Durata de viata a scorusului este de 40-70 de ani.
Recomandare: Arbusti decorativi pentru gradini umbroase
Boli si daunatori
Arbustul este rezistent la seceta si la temperaturi scazute, nu dezvolta boli si nu este atacat de daunatori.
Curiozitati
Fructele scorusului se utilizeaza in special in industria farmaceutica, dar si ca planta in medicina naturista. Proprietatile sale terapeutice sunt cunoscute in urma cu cca. 500 de ani, cand era folosit ca remediu naturist in tratarea dizenteriei, a tusei si in scopul cresterii imunitatii organismului. Nivelul sau crescut de vitamina C, P si tanin il recomanda in tratarea tensiunii arteriale si arteriosclerozei.
Recomandare: Arbusti decorativi pentru gradini cu soare
Fructele se utilizeaza in stare cruda, ca decoct, sub forma de suc; intra in componenta numeroaselor sucuri si/sau siropuri impotriva tusei, dar si in prepararea diferitelor ceaiuri naturiste vitaminoase. Cel mai inalt scorus se afla in Australia.
Recomandari articole: arbusti ornamentali, gard viu, plante verzi,
‹‹ Carpenul - ingrijire, conditii de crestere, plantare, inmultire
Tamarix - catina rosie - plantare, ingrijire, inmultire, boli si daunatori ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Denumirea scorușului în lb maghiara !?
Posteaza!