16 sfaturi practice pentru o gradina mai frumoasa - trucuri invatate de la profesionisti
Gradinaritul inseamna cultivarea si cresterea plantelor si necesita dedicare, timp si multa munca fizica. Indiferent ca vorbim de legume sau flori aceastea necesita o atentie deosebita de cand le rasaditi si pana ajung la maturitate. Cu toate aceastea exista cateva trucuri care va pot usura munca si efortul si chiar va pot imbunatati rezultatele.
In continuare va prezentam 16 sfaturi practice pe care speram ca le puteti folosi in gradina dumneavoastra.
Ghivece pentru rasaduri din sticle de plastic
Recipiente din plastic de diferite dimensiuni pot devenit ghivece ideale pentru rasaduri. In plus, este un mod bun foarte bun de reciclare si unde mai pui ca gasirea unor ghivece pentru rasaduri pune mari probleme oricarui gradinar.
Recomandare: Ghivece inedite pentru plante
Ingrasamant din zat de cafea
Adunati zatul de cafea in timpul iernii intr-un recipient. Primavara zatul colectat si bine uscat va fi un ingrasamant eficient, care va imbogati solul cu azot si va accelera cresterea plantelor.
Atragerea insectelor benefice in gradina
Buburuzele, bondarii si alte cateva insecte sunt benefice si necesare in lupta impotriva afidelor si a altor daunatori si boli a plantelor. Pentru atragerea acestor insecte benefice va trebui sa pulverizati sirop de zahar pe solul din apropierea plantelor care sunt predispuse la atacurile daunatorilor.
Protejarea naturala a plantelor
Este cunoscut faptul ca insectele cauta plantele dupa miros. De aceea va puteti proteja legumele de insectele daunatoare prin folosirea unor straturi cu plante cu miros puternic precum pelinul, menta, galbenelele sau usturoiul. Aceste straturi va vor proteja legumele si veti avea o gradina infloritoare si o recolta bogata.
recomandare: Afla mai multe despre cultivarea usturoiului de toamna si de primavara in gradina
Suport pentru manusile de gradina
Este foarte usor sa rataciti manusile de gradina. De aceea va puteti crea foarte usor un suport de manusi folosind clesti pentru rufe si o bucata de lemn. Suportul va putea fi agatat in pridvor, pe gard sau in magazia de unelte.
Recomandare: Cum sa iti construiesti o casuta de gradina - schite si planuri
Husa pentru telefon din sosete
Pentru a nu pierde apelurile importante atunci cand lucrati in gradina va puteti crea o husa pentru telefon. Pentru aceasta trebui sa taiti partea superioara a unei sosete, sa o trageti pe brat deasupra cotului si sa o indoiti. Telefonul mobil va fi astfel protejat de razele soarelui si nu va va incurca in activitatile din gradina.
Recomandare: Mai multe despre gradina de legume
Cosuri de gunoi pentru gradina
Din anvelope vechi si vopsite in diverse culori, stivuite una peste alta puteti obtine cosuri de gunoi in care sacul va sta fix si nu va permite imprastierea deseurilor in gradina.
Suporturi naturale pentru flori
Nu va grabiti sa scoateti trunchiurile de copaci din gradina. Acestea pot deveni niste suporturi de flori deosebite. Scobiti trunchiurile de copac, umpleti-le cu pamant si plantati semintele sau rasadurile de flori. Primavara cand vor inflori veti avea o gradina minunata si unica.
Recomandare: Afla cum transformi buturugile de copac in jardiniere unicat
Suport pentru uneltele de gradina
Umpleti o galeata cu pietricle sau nisip si puneti toate foarfecele, lopetile sau sapele pentru a le pastra curate si ascutite.
Plantator gradina
Cand doriti sa plantati seminte sau rasaduri aveti nevoie de un plantator. Va puteti confectiona unul dintr-un carton de oua sau din dopuri de pluta fixate pe o bucata de lemn cu maner.
Ingrasamant pentru rosii dulci
Adaugati putin bucarbonat de sodiu in solul unde rasaditi rosiile. Acestea vor deveni astfel mai suculente si dulci.
Recomandare: 10 legume de gradina usor de plantat
Marcarea rasadurilor cu furculite din plastic
Dupa plantarea semintelor sau a rasadurilor nu uitati sa marcati locul pentru a sti ce flori sau legume ati plantat. Pute?i folosi o varietate de obiecte, cum ar fi furculi?e, cu?ite sau linguri din plastic, bucati de lemn, pietre pictate sau orice alte obiecte.
Rasaduri de trandafiri in cartofi
Vreti sa aveti mai multi trandafiri in gradina? Din tufa de trandafiri taiati cativa lastari cu lungimea de 15 � 20 cm de grosimea unui creion. Folosind o surubelnita faceti locase intr-un cartof unde veti introduce lastarii si apoi pe care ii veti planta apoi in pamant. Cartoful va crea un mediu umed propice pentru dezvoltarea rapida a radacinii.
Recomandare: Ornamente de gradina - idei creative
Cutie cu pietre pentru spalarea picioarelor
Dupa o zi de munca in gradina va veti murdari cu siguranta pe picioare. Seara va puteti spala picioarele de praf sau nisip intr-o cutie din lemn cu pietre de rau amplasata in gradina sau langa o terasa.
Capcane pentru viespi
Daca viespiile au obiceiul de a zbura prin gradina dumneavoastra speriind copii si creand disconfort, puteti face niste capcane sa le prindeti. Pentru aceasta trebuie sa taiati partea de sus a unei sticle de plastic. Turnati un sirop dulce in sticla si introduceti partea taiata din sticla ca o palnie, nu inainte sa scoateti dopul. Agatati sticla intr-un copac sau in apropierea locului unde roiesc viespiile.
Recomandare: modele dusuri de exterior
Ingrasamant pentru flori din coji de banane
Cojile de banane sunt un ingrasamant natural pentru flori. Aceasta pot fi folosite sub diferite forme: crude, uscate, maruntite sau sub forma de compost. Sau mai usor, zdrobiti o coaja de banana si ingropati-o in pamant sub radacina florilor. Astfel, chiar si plantele cele mai mici se vor revigora si vor inflori.
Recomandare: Flori de vara pentru gradina
Recomandari articole: amenajare gradina, ingrijire, boli si daunatori la plante, plante de gradina, gradina de legume, sfaturi, ,
‹‹ 16 idei practice pentru cresterea pasarilor in curte
Proiect de casa pe teren in panta ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!