renovat.ro

» » »


Sigurante fuzibile in instalatiile electrice


Ce este o siguranta fuzibila? Astazi pare un lucru simplu si evident insa pana sa se ajunga la a realiza sigurantele fuzibile multa transpiratie a curs in laboratoarele de cercetare.

Siguranta fuzibila instalatii electrice
Sigurante fuzibile in instalatiile electrice

Galerie poze
  • Siguranta fuzibila instalatii electrice
Galerie poze





Haideti sa vedem cum functioneaza si cum e folosita in instalatiile electrice.

Siguranta fuzibila in instalatii electrice
Siguranta fuzibila in instalatii electrice

Asa cum stim din legea lui Joule , la trecerea unui curent electric printr-un conductor se degaja caldura. Atat de multa caldura incat poate duce chiar la topirea conductorului. Bine, si la ce ne ajuta acest lucru?

Realizarea sigurantei fuzibile a plecat de la nevoia protejarii aparaturii electrice conectate atunci cand apare un curent mai mare decat cel maxim admis sau un scurtcircuit in instalatie. Pentru a proteja aparatura electrocasnica am avea nevoie ca in aceste situatii sa se intrerupa alimentarea cu energie electrica.

Aici intervine siguranta fuzibila. Ea este de fapt un fir subtire calibrat sa suporte fara sa se topeasca un curent maxim inscris pe ea. La un curent mai mare sau la un curent de scurtcircuit se topeste. In general, instalatia electrica este facuta astfel incat toate aparatele sunt conectate in paralel. Siguranta fuzibila este conectata apoi in serie cu consumatorii.

Asadar, cand montam un corp de iluminat trebuie sa scoatem sigurantele din panou pentru a intrerupe alimentarea cu energie pentru tot circuitul. Siguranta fuzibila este folosita atat in instalatiile electrice cat si in interiorul aparaturii elctrocasnice. O regasim si in tabloul electric al autoturismelor sau al altor masini. In cazul modelelor pentru instalatii electrice ea este protejata de un invelis de ceramica, in cazul celor de autoturisme sunt incapsulate in plastic sau fixate pe un suport ceramic.

Pentru cazul obisnuit al instalatiilor casnice, sunt disponibile sigurante fuzibile calibrate la un curent de 10A (10 amperi) sau 16A pentru iluminat si 20A sau 25A pentru prize.

Invelisul ceramic al sigurantei fuzibile
Invelisul ceramic al sigurantei fuzibile

Asadar, un lucru "simplu" dar important. Chiar daca astazi in cadrul instalatiilor electrice rezidentiale se folosesc preponderent sigurantele automate, cele fuzibile sunt plasate in amontele circuitului. Avand un timp mai mare de raspuns in cazul curentului de scurtcircuit, permit astfel decuplarea celor automate fara a se "arde" decat atunci cand cele automate nu decupleaza. Se obtine astfel si o protectie fata de riscul tehnologic prin folosirea unor tehnologii diferite: cele automate si cele fuzibile.

Se fii mester! Devine mai usor ...

Intrebari si raspunsuri despre aplicabilitatea sigurantelor fuzibile in instalatiile electrice:

Intrebare: Da de chestia aia alba care seamana cu sarea de ce n-ai povestit?
Raspuns: Intr-adevar, este vorba de un nisip care are rol de dielectric (izolator electric) si in plus preia o parte din caldura disipata de firul rezistiv.


Recomandari articole: instalatii electrice,

‹‹ 25 Idei pentru amenajarea unei bucatarii moderne - cele mai noi tendinte in materie de design interior

Becuri economice - cum le alegem pe cele mai eficiente? ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro