Simplu si ingenios: Reconditionare comoda cu sertare de la IKEA
Nu este niciun secret pentru nimeni ca in timp, orice interior are nevoie de mici retusuri. Inlocuirea tapetului, zugravirea peretilor, schimbarea pardoselii sunt actiuni pe care vrand nevrand trebuie sa le repetam odata la cativa ani. Dar ce facem cu mobila?

Si ea de-a lungul anilor prezinta semne de uzura mai vizibile sau mai putin vizibile: zgarieturi, luciul nu mai este ca la inceput, unele piese de mobilier poate au fost asaltate de copii cu stickere... Ati incercat sa dati jos stickerele de pe mobila? Am incercat eu si am reusit sa desprind si vopseaua odata cu ele. Oricum ar fi , nu toata lumea isi poate permite si schimbarea mobilei din casa , la fiecare zugravire. Si atunci ce facem? Gasim metode de reconditionare. Vopsire, pictare, sau tapitare.
Aceasta ultima metoda nu numai ca ajuta la ascunderea imperfectiunilor, dar permite chiar si pieselor vechi de mobilier sa se incadreze intr-un design interior nou, mai modern.
Astazi doresc sa va prezint etapele de reconditionare ale unei comode HEMNES de la Ikea. Aceasta gama de produse este foarte preferata, astel incat gasim piese de mobilier de acest fel mai prin toate locuintele. De ce am ales sa scriu tocmai despre aceasta comoda? Pai... pentru ca atunci cand mi-am amenajat baia , am ales mobilier Hemnes, cu finisaj vopsea alba. Din pacate nu stiu exact de ce, insa in aproximativ 3 ani de utilizare, masca cu sertare de sub lavoar a inceput sa se exfolieze. Recunosc ca inca nu sunt pregatita sa o schimb, si din motive financiare dar si din cauza deranjului care s-ar crea in casa, de aceea am incercat sa gasesc o metoda de reconditionare care sa fie durabila cat de cat. Cand o gasesc va anunt.
Intre timp am gasit aceasta idee de reconditionare a unui comode de dormitor cu sertare si m-am gandit sa v-o prezint, in idee ca poate fi de ajutor cuiva care se afla in cautate de idei noi.
Haideti sa vedem care sunt etapele:
Pasul 1: Executarea tiparelor
Intindenti pe podea o bucata mare de hartie groasa. Asezati deasupra sertarul cu frontul in jos. Trasati conturul cu ajutorul unui creiom si apoi taiati cu foarfeca de-a lungul conturului. Impaturiti apoi bucata rezultata in doua.
Ajutandu-va de prima bucata , realizati un al doilea tipar mai mare pe care il veti folosi materialul textil. Aveti grija sa luati in considerare marginile sertarului, dar si cat de lung vreti sa fie materialul pe interior.
Pasul 2: Acoperiti cu spuma

Luati primul tipar si asezati-l peste o folie de spuma de aproximativ 1 cm grosime. Taiati de-a lungul tiparului. Puteti folosi spuma mai groasa sau mai subtire, in functie de cat de generoasa doriti sa arate tapiteria.
Aplicati cateva dungi subtiri de lipici fierbinte pe suprafata sertarului, incepand din margine. Aveti grija sa nu lipiti adeziv peste gaurile suruburilor de fixare ale manerului sertarului.
Reglati dimensiunea foliei de spuma cu ajutorul unui cutter in cazul in care aceasta este prea aproape de marginea sertarului. Daca cumva ati taiat prea putina spuma , nu este nicio problema. Mai taiati o fasie pe care o lipiti pe margine alaturi de folie.
Pasul 3: Aplicarea materialului textil
Intindeti bine materialul pe suprafata sertarului, astfel incat sa nu formeze cute. Cu ajutorul unui cui sau al altui obiect ascutit gauriti materialul pentru a fixa butonul din mijlocul sertarului. Dupa ce ati montat si manerul , aplicati pe suprafata sertarului dungi subtiri de lipici fierbinte si incepeti sa fixati materialul incet si cu grija pentru a nu se forma cute.
Pasul 4: Tapitarea colturilor
Colturile sunt putin mai greoaie. Continuti sa picurati adeziv fierbinte pe cantul sertarului si cu degetul presati materialul astfel incat sa nu ramana urme uscate de adeziv. Cand ajungeti la colturi, lipiti materialul pe ambele parti. Cel mai bine este sa folositi un material mai gros, stofa speciala pentru tapiterii, pentru a nu se observa prin el urmele de adeziv intarit. La colt creati un fel de triunghi din materialul textil.
Aplicati doar o cantitate mica de lipici pe suprafata interioara a coltului triunghiului de material , taiati materialul la dimensiunea dorita, apoi aplicati peste el adeviz si fixati bine. Incercati sa alternati aceste imbinari de material la colturi, astfel incat sa aveti doua in parte de sus si doua in partea de jos, in mod simetric pentru toate sertarele. Atunci cand impaturiti materialul la colturi, incercati sa o faceti in sensul acelor de ceasornic, pentru a nu va incurca.
Pasul 5: Aplicati banda adeziva
Odata terminate toate colturile, verificati cu grija daca materialul a fost aplicat corespunzator pe cantul sertarului. Daca cumva ati aplicat prea mult material, acum este momentul sa taiati tot ce este in exces cu ajutorul unor foarfece. Pe interiorul sertarelor, precum si pe toate suprafetele unde se imbina tesatura cu lemnul, aplicati o banda adeziva pe intreg perimetrul. Aplicati adeviz doar pe material. Aplicati apoi peste acea banda o fasie de matase sau o panglica de satin pentru a masca banda adeziva, acolo unde doriti un aspect mai estetic.
Pasul 6: Montati sertarele la locul lor
Dupa ce ati terminat operatiunile descrise mai sus pentru toate sertarele comodei , le puteti aseza din nou la locul lor. Daca este necesar si doriti puteti vopsi sau lacui cadrul comodei. In cazul de fata comoda a fost vopsita si apoi ceruita. Priviti rezultatul! ( Mai multe imagini gasiti in galeria de poze atasata mai sus articolului) Cred ca este o metoda simpla, rapida si chiar eficienta pentru modernizarea interiorului locuintei, cu ajutorul pieselor de mobilier personalizate manual.
Si pentru ca copii sa nu mai fie tentati sa isi demonstreze talentele pe mobilierul din casa, le puteti organiza undeva in casa un colt pentru creatie doar al lor.
Recomandari articole: proiecte diy, IKEA, modele de comoda cu sertare, tapitare mobila, modele mobilier dormitor,
‹‹ Living-uri cu canapele albe - Cele mai frumoase idei pe care le-am gasit
Idei pentru organizarea acasa a unui colt de creativitate pentru copii ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!