renovat.ro

» » » » »


Sobe de teracota cu plita pentru bucatarie


De neinlocuit in casele bunicilor in zilele geroase de iarna, soba de teracota este si astazi sursa de incalzire a multor romani - o traditie care nu si-a pierdut actualitatea. Lucru deloc surprinzator, daca luam in considerare calitatile sale de neegalat: costuri reduse si caldura din plin.

Bucatarie moderna cu soba teracota cu plita si cuptor
Sobe de teracota cu plita pentru bucatarie

Galerie poze
 • Bucatarie moderna cu soba teracota cu plita si cuptor
 • Soba de teracota cu plita si cuptor
 • Bucatarie rustica cu soba cu plita pentru gatit
 • Masina gatit din caramida refracra cu plita
Galerie poze
 • Masina gatit din teracota cu plita
 • Soba de gatit mobila
 • Soba teracota cu plita si serpentina
 • Soba de gatit cu plita si cuptor
 • Soba teracota cu plita pe colt
 • Soba teracota cu semineu si plita pentru gatit
 • Soba cu lejanca si plita
 • Soba cu loc de dormit sau lejanca moderna
 • Soba superba de teracota cu plita

Conform unor cercetatori austrieci, caldura emanata de sobele de teracota are un nivel mai sporit de confort fata de celelalte tipuri de incalzire. Astfel, in apropierea acestor sobe, pulsul este mai mic decat in apropierea altor instalatii de incalzire. Omul se revigoreaza mai repede si scapa astfel de stresul cotidian. Sa fie acesta unul dintre motivele pentru care oamenii de la tara sunt cei mai putin stresati? Posibil, daca luam in considerare faptul ca in 2016 46,29% dintre locuintele romanilor erau incalzite cu lemne.   

Vezi si: Sobe teracota - incalzire functionala, eftina si cu un plus de design, pentru ca sobele de teracota nu mai sunt ceea ce au fost....  
     
Teracota - cea mai ieftina metoda de incalzire

Teracota este considerata cea mai ieftina metoda de incalzire. Atunci cand afara este ger, presiunea pe conducte scade, iar locul gazului este luat de teracota. In plus, construita conform metodelor moderne, o soba ofera eficienta, acumuland si stocand caldura produsa in structura sa si redand-o camerei intr-un timp mai indelungat. Astfel, teracota emana caldura uniforma, care rezista mai mult timp, dar doar daca aceasta este de calitate. In multe locuinte de astazi, sobele de teracota constituie doar o parte din sistemul de incalzire.

Recomandare: Sobe catalitice pe gaz - avantaje si dezavantaje ale unei astfel de incalziri

Sobele de teracota sunt confectionate din cuptoare de otel sau fonta si functioneaza pe combustibil tare (lemne), dar acest tip de combustibil poate fi inlocuit cu gaz. Pentru a garanta un randament maxim, lemnul trebuie sa fie netratat si, mai ales, bine uscat, cu maximum 20% umiditate (calitate care se obtine prin uscarea indelungata, cel putin vreme de doi ani). Un mare avantaj al sobei de teracota, pe langa costurile reduse, este varietatea de forme si culori. Soba in sine poate avea orice model si culoare pentru ca se realizeaza prin imbinarea placilor de teracota individuale. Astazi exista modele pictate manual sau chiar modele personalizate la comanda.

Inspiratie: Sobe din lut - pentru interioare actuale cu parfum de demult

Sobe de teracota cu plita

Daca are si plita, soba de teracota este si mai eficienta intr-o locuinta. Sobele complexe, care asigura incalzirea dar si gatitul sunt foarte cautate si apreciate pentru functiile multiple pe care le indeplinesc. Paine, cozonaci, fripturi sau alte bunatati pot fi gatite pe plita sau in cuptorul unei sobe de teracota. Pentru ca am amintit de cuptor, majoritatea sobelor de teracota cu plita de la tara au si cuptor incorporat. Un adevarat ajutor in gospodarii.

In bucatarie, plita inlocuieste cu usurinta locul aragazului. Este mult mai usor sa incalziti un ibric de apa pe plita, in acelasi timp in care se incalzeste si camera. Economisiti astfel si energie electrica sau gaz, in functie de cum functioneaza aragazul. Iar mancarea la plita este mult mai gustoasa, asa cum ne amintim din iernile copilariei petrecute la bunici. Nimic nu se compara cu turtele bunicii sau cu mirosul de cartofi pe plita. Niciun alt fel de mancare nu este la fel de bun si doar cuptoarele pe vatra mai pot coace produse atat de bune si gustoase.

Recomandare: Cosuri de fum: tipuri si modele. Tu stii cum sa alegi cosul potrivit pentru soba sau centrala ta?

In mediul rural, soba de teracota cu plita este excelenta, insa si casele din mediul urban pot opta pentru acest tip de incalzire. Cu siguranta soba isi va dovedi in timp calitatile si utilizatorii isi vor da seama de eficienta si fiabilitatea acesteia. Trebuie doar sa gasiti un sobar priceput, astazi existand din ce in ce mai putini.

Afla si despre : Centrala termica in soba de teracota - eficienta si economica


Recomandari articole: soba, sobe cu plita, sobe teracota,

‹‹ Dressing walk-in - idei utile si eficiente pentru o amenajare ca la carte

15 idei unice de decoratiuni ingenioase cu pietre de rau pentru casa si gradina ta ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro