Cum se construieste un solar din teava PVC - ieftin si eficient
Din ce in ce mai multe persoane care locuiesc la casa isi amenajeaza mici solarii sau sere unde isi cultiva rasadurile pentru primavara. Exista mai multe tipuri de sere si solarii, unele care presupun o constructie permanenta si altele care au structuri care se pot demonta atunci cand nu sunt folosite. Solariile cu structuri demontabile din tevi de PVC nu sunt costisitoare si sunt foarte usor de amenajat astfel ca au devenit foarte populare in ultima perioada.

Avantajele utilizarii tevilor din PVC la amenajarea unui solar
Tevile din PVC sunt folosite in diferite lucrari de constructii si amenajare datorita greutatii reduse dar si a rezistentei excelente la temperaturi ridicate si scazute sau la actiuni mecanice. Iata care sunt principalele avantaje ale unei structuri de solar din tevi din PVC:
- Rezistenta la umezeala - structura unui astfel de solar nu va rugini fiind mai potrivita unui mediu umed decat structurile meralice sau cele din lemn
Citeste si : Cum atasezi la casa o terasa din policarbonat - imagini cu modele de astfel de verande
- Ansamblarea usoara - tevile din PVC se pot taia sau indoi cu usurinta astfel ca veti putea amenaja structuri cu forme si inaltimi diverse fara prea mult efort. In plus, se vor putea demonta cu aceeasi usurinta cu care au fost montate
- Greutate redusa - tevile din PVC sunt usor de transportat, iar un solar cu o astfel de structura se va putea muta in alta locatie fara sa fie necesara demontarea acestuia
- Durata de viata - tevile din PVC au o durata de viata mai mare de 50 de ani astfel ca veti putea folosi solarul o perioada lunga de timp
- Rezistenta la foc - PVC este un material ignifug, care va impiedica propagarea unui eventual incendiu
- Rezistenta la uzura - tevile din PVC nu isi schimba structura odata cu trecerea timpului sau cu expunerea la frig sau caldura
- Stabilitate - un solar cu structura din tevi din PVC va rezista chiar si la furtuni sau la curenti de aer puternici
Vezi si: Cum sa-ti construiesti o sera ingropata de legume si flori
- Pret redus - costul redus al tevilor permite amenajarea unui solar chiar daca nu aveti un buget generos
Forma serelor cu structura din tevi si materiale utilizate pentru a le acoperi
Luand in considerare ca tevile din PVC pot fi atat subtiri si flexibile cat si cu un diametru si cu o grosime variabila, veti putea sa va amenajati un solar cu aproape orice forma si dimensiuni. Cele mai populare designuri pentru acest tip de solarii sunt:
- Solar tip tunel cu forma arcuita
- Solar cu forma patrata si acoperis in doua ape
- Solar amenajat langa alta cladire cu acoperis intr-o apa
Daca va doriti o forma mai neobisnuita puteti opta pentru un solar in forma de cort sau un dom. Tevile de PVC folosite pentru amenajarea unui solar trebuie sa aiba o lungime cuprinsa intre 2 si 7 metri, deoarece astfel veti folosi mai putini conectori.
Diametrul si grosimea tevilor trebuie alese in functie de dimensiunile structurii pe care vreti sa o amenajati. Pentru structurile mici si medii veti avea nevoie de tevi din PVC mai subtiri, care se vor asambla mai usor.
Recomandare: Proiecte de acoperis - cele mai interesante forme
Pentru acoperirea solariilor cu structuri din tevi din PVC puteti folosi folii din polietilena sau placi din policarbonat. Solariile amenajate pentru cresterea rasadurilor de legume sunt in mod normal acoperite cu folie din polietilena, iar serele mai mari care se folosesc pe tot parcursul anului vor avea structuri mai solide care sunt acoperite cu placi din policarbonat. Acest material va putea sa protejeze plantele de vant, sau temperaturi scazute dar si de razele UV.
Baza unui solar cu structura din tevi poate sa fie facuta din scanduri de lemn sau din stalpi de metal infipti in pamant. Daca va doriti un solar cu o structura mai solida, veti putea sa amenajati o fundatie din ciment, caramizi sau piatra.
Amenajarea unui solar din tevi din PVC si folii de polietilena
Amenajarea unui solar cu structura din tevi este destul de simpla deoarece nu este necesara o fundatie decat in cazul in care terenul pe care se construieste nu este drept. Primul pas in amenajarea solarului este sa faceti o schita cu forma si dimensiunile acestuia prevazand la capate usi si ferestre pentru a asigura un nivel optim de ventilatie. Urmatorul pas este sa alegeti o locatie potrivita pentru solar luand in considerare urmatoarele aspecte:
Citeste si despre: Tevi de scurgere din PVC si polipropilena
- Solarul nu va trebui sa fie amenajat in apropierea arborilor inalti sau a cladirilor care ar putea sa il acopere cu umbra dimineata sau dupa-amiaza
- Locatia va trebui sa ofere un acces facil pentru diferitele activitati necesare ingrijirii plantelor
- Daca este posibil, alegeti o zona mai ferita de curentii puternici de aer care ar putea sa afecteze structura solarului
Inainte sa incepeti amenajarea solarului va trebui sa nivelati terenul fara insa sa tasati prea mult pamantul. Pentru ca structura sa fie stabila, va trebui sa folositi cateva elemente de ranforsare suplimentare.
Pentru construirea structurii unui solar din tevi veti avea nevoie de:
- Tevi din PVC
- Bare metalice pentru ranforsare cu lungimea de 0.8 metri
- Corniere, suruburi si cleme pentru prinderea acoperisului
Pentru un solar cu forma dreptunghiulara, pe laturile mai lungi se vor infinge pana la jumatate barele metalice in pamant la o distanta de 0.5 - 0.9 metri una de cealalta. Cu cat barele vor fi mai apropiate cu atat structura va fi mai stabila si mai rezistenta. Pentru ca structura sa fie dreapta va trebui ca ranforsarile sa fie aliniate paralel pe laturile solarului. Apoi se vor monta tevile pe barele din fier creand o structura asemanatoare cu un tunel arcuit.
Vezi si: Modele de gratare pentru gradina - 15 surse de inspiratie
Dupa montarea tevilor va trebui sa intariti structura prinzand simpci transversale din lemn de-a lungul solarului. Cand structura este finalizata puteti sa incepeti sa o acoperiti folosind folia din polietilena. Este recomandat ca acesta lucrari sa fie facute la o temperatura cuprinsa intre 16 si 18 grade Celsius pentru a evita ruperea foliilor. Prinderea foliei de tevi se va face cu ajutorul unor cleme care permit inlaturarea rapida a acesteia ori de cate ori este nevoie. Capetele foliei pot fi ingropate in pamant sau pot fi fixate cu greutati. Pentru ca folia de polietilena sa reziste mai mult timp, alegeti un tip cu mai multe straturi care va rezista mai bine la uzura si va ofera o mai buna izolare termica. Folia din polietilena nu are o durata foarte lunga de viata, putand sa fie folosita unul sau doi ani. In plus, aceasta folie nu ofera decat un nivel scazut de izolatie termica, astfel ca solarul va putea fi folosit doar cand vremea incepe sa se incalzeasca.
Amenajarea unui solar din tevi din PVC si placi din policarbonat
Daca va doriti un solar din tevi din PVC cu structura mai solida si care sa poata fi folosit mai multi ani atunci puteti opta pentru unul acoperit cu placi din policarbonat. Acest material are proprietati care il face ideal pentru acest tip de structuri care necesita un nivel bun de lumina naturala si o buna izolatie termica. Policarbonatul este rezistent la fluctuatiile de temperatura si are o pelicula care ofera protectie plantelor la razele UV.
Recomandare: Construirea unei terase din lemn in gradina
Locatia solarului trebuie sa fie intr-o zona insorita unde terenul este plat. Daca doriti sa utilizati solarul si pe timpul iernii va trebui sa va ganditi la modalitatea de incalzire, cele mai ieftine optiuni fiind sobele sau centralele pe lemne. Pentru stabilirea dimensiunilor solarului va trebui sa luati in considerare urmatorii parametri:
- Tipul fundatiei
- Forma constructiei
- Sezonalitatea - daca veti utiliza solarul si pe timpul iernii
- Numarul si tipul plantelor care vor fi cultivate in solar
Un solar de mari dimensiuni este mai costisitor si dificil de construit, fiind in acelasi timp destul de greu de incalzit. In mod normal, inaltimea unui solar nu ar trebui sa depaseasca 2 metri, latimea fiind stabilita in functie de numarul de straturi, de distanta dintre acestea si de dimensiunile usii care ar trebui sa aiba o latime de cel putin 60 de centimetri.
Vezi si: Cum sa construiesti o casuta de gradina - proiect plus schite detaliate
Pentru a amenaja fundatia solarului va trebui sa sapati un sant in care sa asezati nisip si o membrana impermeabila care va proteja grinzile de lemn care sunt ingropate in pamant. De aceste grinzi se vor prinde tevile din PVC care vor forma un acoperis arcuit peste solar. Pentru un solar mai mare cu acoperis in doua ape se vor folosi tevi mai groase care se vor prinde de grinzile de lemn cu ajutorul unor suruburi insa se vor ingropa si in pamant cel putin 35-40 de centimetri. Distanta dintre tevi nu va trebui sa depaseasca 60 de centimetri, stalpii trebuind sa fie perfect aliniati pe cele doua laterale. Urmatorul pas este sa faceti legatura intre tevi cu ajutorul unor bare transversale din metal sau lemn.
Citeste si: Cum iti construiesti singur o pompa de apa care nu are nevoie de electricitate
Pentru prinderea placilor de policarbonat de structura va trebui sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:
- Gaurile pentru suruburile de fixare vor trebui sa fie cu 1 mm mai mari decat grosimea suruburilor
- Folositi saibe la fiecare surub pentru a creste gradul de etanseitate al acoperisului
- Placile vor trebui sa aiba canalele interioare aliniate vertical pentru a permite scurgerea condensului
- Marginile placilor nu vor trebui sa fie acoperite pentru a permite aerisirea si scurgerea condensului creat
- Stratul de protectie UV va trebui sa fie inspre exterior
Recomandari articole: constructii, solar, sera, cum se face, pvc, policarbonat,
‹‹ Bai cu piatra naturala si caramida - 15 idei elegante si interesante de decor
18 idei pentru amenajarea frumoasa a sufrageriilor mici de la bloc ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!