renovat.ro

» » » » »


Solutii de panotare a peretilor cu placi de gips carton | Placare directa cu adeziv sau cu montanti metalici


Dupa ce casa este ridicata la rosu - adica ziduri, acoperis, geamuri - ajungem la etapa amenajarilor interioare. O lucrare destul de ampla in acest proces este realizarea tencuielii interioare. Solutia clasica a acestei probleme este tencuiala pe baza de ciment si nisip aplicata in strat de pana la 2 cm grosime.

Solutii de panotare a peretilor cu placi de gips carton
Solutii de panotare a peretilor cu placi de gips carton | Placare directa cu adeziv sau cu montanti metalici

Galerie poze
  • Solutii de panotare a peretilor cu placi de gips carton
Galerie poze





Aceasta metoda necesita o indemanare crescuta si un timp de uscare mai mare. O a doua metoda se bazeaza pe aplicarea de placi de gips carton pe zidarie. In continuare vom discuta despre ce presupune aceasta varianta numita si panotare.

Mai intai sa ne reamintim ce sunt placile de gips carton. Ele sunt realizate din trei straturi componente: carton, gips, carton. Una din fetele de carton poate fi impregnata cu diferite solutii de impermeabilizare sau ignifugare. In cazul panotarii vom folosi placi tratate la umezeala in bai si bucatarii si placi normale in camerele de zi, sufragerii, dormitoare, holuri. Dar si pentru panotare, numita si tencuiala uscata, exista din nou doua variante: cu aplicarea directa a placii de gips carton pe zid sau prin folosirea montantilor metalici. Pentru pasionatii amenajarilor interioare, peretii de gips carton au si denumirea de rigips, dupa numele cunoscutului producator de materiale de constructii. Sa discutam asa dar pe rand fiecare solutie.

Prima dintre ele este panotarea peretilor prin aplicarea directa a placilor de gips carton. Fixarea acestora de ziduri se realizeaza cu adeziv pe baza de ciment imbunatatit cu aditivi. Se masoara mai intai inaltimea camerei. Placile de gips carton au de obicei dimensiunile 2.6 m x 1.2 m. Exista si placi mai mici insa nu le vom analiza aici. De obicei, camerele de apartamente au inaltimea de 2.5 m. Astfel, o placa va trebui taiata pentru a se putea aseza vertical in camera. Fata de tavan se va lasa o distanta de 1-2 cm pentru dilatari. Din adezivul uscat preparam cu apa o cantitate suficienta pentru a lucra timp de 45 min - 1 ora. Aplicam pe spatele placii de gips carton "bulgari" de adeziv din 60 in 60 de cm pe tot conturul acestora si pe linia mediana verticala. Ca dimensiune, "bulgarele" de adeziv trebuie sa fie cel putin un cancioc. Se ridica placa la pozitie si se preseaza usor pe zid.

Ca sa realizam o placare uniforma este bine sa ne folosim de sfoara de zidarie pentru a marca liniile de finisaj. Repetam aceste operatii pentru toata suprafata necesara. Uscarea adezivului dureaza maxim 1 zi. Dupa aceea se poate trece la finisarea cu faianta sau alte lucrari de finisare pe placile de gips carton.

Montantii Metalici

Am vazut pana acum metoda panotarii cu placare directa pe perete folosind adeziv. In continuare vom discuta panotarea zidurilor unei case prin folosirea placilor de gips carton sustinute de montanti metalici verticali. Ce sunt montantii metalici? Sunt profile metalice realizate din tabla zincata cu grosimea acesteia in functie de destinatia profilului. Lungimea acestora este in general de 3m.

Sa pornim la drum. Mai intai se realizeaza din profilele metalice suportul de sustinere al placilor. Cum? Iata cum. Pe zid se fixeaza mai intai bridele de fixare. Bridele sunt panglici de tabla care se fixeaza cu un diblu in perete. Dupa fixare se indoaie in forma de U spre interiorul camerei. Se fixeaza bridele pe verticala pe care se vor instala montantii verticali in forma de C. In tavan si podea se fixeaza cu dibluri un profil de 3 cm latime in forma de C. Acesta va fi folosit ca sina in care vor intra capetele profilelor verticale. Am ajuns la etapa montajului profilelor verticale. Acestea se introduc in sinele de pe podea si de pe tavan. Apoi se fixeaza in bride pe laturile lor cu suruburi autofiletante. Realizam astfel un cadru metalic plan.

Trecem la aplicarea placilor de gips carton pe cadrul metalic. Le asezam la pozitie si verificam inaltimea. Mai facem ajustarile necesare. Cu suruburi autofiletante de 35 mm prindem laturile placii in profilele metalice. Repetam acesti pasi pana la panotarea completa. Aceasta a doua metoda de panotare are avantajul ca in cazul unei reparatii se pot demonta placile si remonta la loc. In prima varianta demontarea implica ruperea placii. Un alt avantaj este flexibilitatea in raport cu miscarile zidurilor regasite mai ales la constructiile noi unde uscarea nu s-a finalizat complet. Ca avantaj al primei metode este costul mai scazut deoarece nu necesita structura de montanti metalici.

Pentru ambele metode, rosturile dintre placi se vor umple cu chit pe baza de ipsos special si cu banda de fibra de sticla. Acestea sunt operatiile principale pentru realizarea unei tencuieli uscate. Denumirea provine de la faptul ca nu se mai asteapta acel timp de uscare a tencuielii clasice. Viteza de finalizare a lucrarii creste, aspectul este mult mai bun. Ce facem in cazul tavanelor? De aceasta tehnica ne vom ocupa in episoadele urmatoare de amenajari interioare cu placi de gips carton.


Recomandari articole: pereti falsi, interior, zugraveli,

‹‹ Scafa gips carton | Etape de realizare pas cu pas in imagini

Purificarea apei prin osmoza inversa ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro