renovat.ro

» » » » » »


Solutii pentru izolatia termica a fundatiei casei � ce trebuie sa faci pas cu pas pentru o eficienta termica maxima


Un pas important de parcurs cand vine vorba de constructia unei case este si acela de izolatie a fundatiei. Sa izolam fundatia inseamna sa o protejam impotriva infiltratiilor de apa, sa nu elimine pierderile de caldura si,pana la urma, sa ofere rezistenta necesara imobilului. Pentru a avea o izolatie corespunzatoare e bine sa tineti cont si de materialele folosite.

Izolatie casa nou construita
Solutii pentru izolatia termica a fundatiei casei – ce trebuie sa faci pas cu pas pentru o eficienta termica maxima

Galerie poze
  • Izolatie casa nou construita
  • Reabilitare fundatie casa veche
Galerie poze





Cand vine vorba de o cladire fara subsol, foarte important este ca fundatia sa ajunga pana la adancimea de fundare recomaandata de specialistii in domeniu, adica prevazuta in proiectul casei. Se vor utiliza materiale termoizolante dintre cele mai rezistente la incarcari si la actiunea apei, cum ar fi polistiren extrudat.


Termoizolatia se va face de la nivelul fundatiei si pana la racordul soclului cu fasada, urmarind o imbinare cat mai etansa cu termoizolatia fatadei ca sa nu apara punti termice in dreptul soclului. Specialistii recomanda pentru a avea rezultate bune montarea placilor in interiorul fundatiei cat si sub pardoseala. Astfel, nu va veti intalni cu termenul pardoseala rece si veti avea si costuri de incalzire mai mici in camerele de la parter. Cand termoizolarea fundatiei se face dupa edificarea constructiei, specialistii cred ca este binevenita montarea unor placi de polistiren extrudat pe soclul constructiei pana la o adancime de minim 1 m fata de cota terenului.


Este importanta izolatia?


Daca o fundatie este bine proiectata, dar si izolata corect atunci va asigura in mod clar stabilitatea cladirii. Lucrarile de izolatie trebuie efectuate chiar daca este vorba de o casa fara subsol: protejeaza peretii de infiltratiile apei, elimina pierderile de caldura, asigura rezistenta structurii casei. Pentru a evita costurile suplimentare, hidroizolarea fundatiei se face odata cu costructia casei, in timp ce termoizolarea are loc mai tarziu.


Izolatia fundatiei unei case vechi


1. Primul pas il reprezinta indepartarea pamantului din jurul casei, prin excavare si/sau sapare manuala.
2. Un prim strat izolator este cel din polistirenexpandat, gros de 10 cm,placile fiind fixate cu un adeziv ce se poate aplica si cu spaclu.
3. Aplicam al doilea strat izolator si asta cu polistiren extrudat, grosimea fiind de 3 cm. Stratul se aplica cu ajutorul aezivului, de jur imprejurul fundatiei, cat mai adanc in interiorul soclului.
4. Urmeaza aplicarea unei mase de glet, in doua straturi, la suprafata polistirenului, dar nu inainte de a aplica plasa de armare. Se aplica inainte de glet, o folie de polietilena de inalta densitate (HDPE), ce protejeaza fundatiile si subsolurile.

5. In ultimul rand, aplicati un strat de tinci - masa de spaclu cu aderenta buna la suprafete si rezistenta la ciclurile de inghet - dezghet, utilizata pentru finisarea tencuielilor.


Izolatia fundatiei unei case nou-ridicata


1. Dupa finalizarea fundatiei, se pregateste si curata suprafata unde se va aplica stratul de hidroizolatie.
2. Se aplica un strat de amorsa, aleasa in functie de tipul hidroizolatiei.
3. Urmeaza aplicarea stratului de hidroizolatie, fie ca vorbim de membrana bituminoasa, ciment impermeabil sau hidroixolatie lichida pe baza de cauciuc.
4. La final, aplicati protectia hidroizolatiei.
Dar, daca e sa vobim de izolatia termica a unei locuinte, trebuie sa stim ca aceasta are rolul de a evita pierderile de caldura.


Izolatia termica cu polistiren extrudat


In cazul unei structuri in cadre de beton, imediat dupa finalizarea armarii intregii fundatii, turnati betonul in grinzile de fundare. Urmeaza, apoi, tasarea pamantului dintre grinzile de fundare si aplicati un strat de pietris, rolul fiind acela de a rupe capilaritatile. Peste pietris, puteti monta placile de polistiren extrudat impreuna cu mambrana hidroizolatoare.


Pentru a preveni infiltrarea apei si aparitia igrasiei, specialistii recomanda ca hidroizolatia sa fie folosita pe toata suprafasta soclului, dar si pe toata lungimea grinzilor de fundare. De asemenea, cel mai potrivit moment de realizarea a termoizolatiei si hidroizolatiei este odata cu demararea constructiei casei. Altfel, nu veti strica, deteriora diferite decoratiuni interioare si exterioare. Totul se va face de la bun inceput. In plus, izolatia termica a casei dupa finalizaea constructiei imobilului duce si la costuri mult mai ridicate ca la inceputul investitiei.

Polistirenul extrudat poate fi montat in combinatie cu mai multe tipuri de hidroizolatii: ciment impermeabil, cauciuc lichid,membrana bituminoasa, fiind un fel de armura, protectie pentru hidroizolatie.


Daca e sa vorbim de hidroizolatia cu membrana din cauciuc lichid, trebuie sa stiti ca metoda este cea mai des intalnita pe santiere. Se aplica cu ajutorul unui pulverizator si o mistrie; astfel se intinde membrana, intr-un strat consistent pentru a acoperit toate gaurile, toate crapaturile.


Betonul impermeabil se aplica pe stratul de beton al fundatiei, prin pulverizare. Astfel, apa nu va mai putea patrunde prin fisurile existente.


Are dreptate constructorul?

Vorbim de cazul unui cetatean care are o parere proprie legata de izolatia fundatiei si cea a constructorului care crede ca lucrurile stau cu totul altfel. Dar sa vedem cazul:


Un cetatean are de gand sa demareze constructia unui imobil: parter cu mansarda, amprenta 100 mp. Fundatie de 90 cm,lata de 45 cm. Proprietarul are de gand sa o termoizoleze cu polistiren extrudat de 5 cm si crede ca indicat este sa sape groapa suficient de lata pentru a aplica cofraj, se va turna betonul apoi, dupa decofrare, se va lipi polistirenul pe toata suprafata fundatiei - interior si exterior - poate chiar cu membrana lichida.


Versiunea constructorului: se va sapa groapa cu 10 cm mai lata si cu 5 cm adanca decat fundatia; se va aplica polistiren in groapa, urmand sa se toarne apoi betonul.  
Ei bine, se poate accepta varianta constructorului atata timp cat acesta ancoreaza intre ele bucatile de polistiren. Atentie insa! Daca betonul este prea fluid va avea tendinta sa pluteasca, deci trebui ancorat si de peretii exteriori ai fundatiei. Sa nu uitati ca-n multe tari adancimea de inghet este de 1,1 m, prin urmare aceasta este adancimea recomandata de fundare fata de CTN (cota terenului natural).


Concluzie:


Fundatia unei case trebuie bine izolata pentru a nu pierde caldura. Izolatia este utila fie ca vorbim de un spatiu compus din parter si mansarda, fie ca vorbim de un spatiu ce are si subsol. In ambele cazuri, imobilul trebuie izolat corect, pentru a evita pierderile de caldura.


Pasii, pe scurt, pentru efectuarea izolatiei termice sunt:


1. Indepartarea pamantului
2. Aplicare polistiren extrudat
3. Aplicarea celui de-al doilea strat izolator
4. Masa de glet

5. Masa de tinci.


Spor la munca!


Recomandari articole: fundatie casa, hidroizolatie fundatie, izolatie casa, solutie,

‹‹ Bucatarii verzi: descopera poze, idei, modele de mobila si combinatii de culori

Proiect de casa mica cu un dormitor ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Constantin Tanase a scris:

Cer scuze,dar din cite articole si commentaries
am citit,toti vorbesc de izolatie exterior,interior a fundatiei dar nimeni nu spune explicit :pe fundul santului unde urmeaza a fi turnata fundatie se face vreo izolatie?,si cu ce,sau ramine fundatia in contact cu pamintul(nu este o punte?)
Multumesc anticipat!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro