Iata peste 30 de solutii si idei de combinare a tapetului pentru dormitor
Tapetul ofera o modalitate facila
pentru decorarea peretilor din dormitor, insa chiar si cele mai frumoase modele
si texturi pot sa para plictisitoare daca se folosesc in intreaga incapere. In
decorurile interioare moderne se obisnuieste combinarea unor modele diferite de
tapet pentru ca designul sa fie cat mai interesant. In continuare va vom
prezenta cateva reguli de baza dar si fotografii sugestive pentru cele mai bune
optiuni de combinare a tapetului in spatiile de odihna.

Dormitoarele sunt spatii destinate doar membrilor familiei, ceea ce inseamna ca alegerea designului interior se va putea face in functie de preferintele personale. In general, decorurile din dormitoare folosesc culori neutre si decoratiuni discrete care pot sa contribuie la crearea unei atmonsfere calduroase si relaxante.
Vezi si: Tapete la moda potrivite pentru dormitor
Totusi, alegerea tapetului va trebui sa fie facuta in functie de stilul de amenajare interioara utilizat in acea camera. De exemplu, intr-un decor clasic veti putea utiliza un tapet cu elemente decorative sub forma de romburi, cercuri sau flori mai deschise sau mai inchise la culoare decat fundalul. O amenajare in stil provensal va necesita, ijn schimb, un tapet cu flori mici si nuante pastelate iar in designurile interioare moderne se utilizeaza dungi de diferite grosimi si in culori contrastante. Un tapet simplu, fara decoratiuni, va putea sa aiba diferite nuante ale aceleasi culori (roz delicat si purpuriu, albastru inchis si turcoaz).
Este foarte important ca tapetul sa nu incarce prea mult decorul, astfel ca in dormitoarele mici este indicata utilizarea unui tapet in culori mai neutre cu putine ornamente, iar in incaperile mai mari un tapet mai bogat in modele si decoratiuni. Tapetul cu dungi subtiri va putea sa decoreze un perete cu mobilier iar unul cu dungi mai groase se va utiliza in general pentru peretii mai liberi.
Citeste si: Idei interesante de decoratiuni cu resturi de tapet
Reguli de alegere a tapetului pentru dormitoare
Crearea unei combinatii inspirate de tapet pentru dormitor nu este foarte simpla, deoarece va trebui sa tineti cont atat de elementele decorative, nuante si tonuri dar si de grosime, texturi si finisaje. Este greu de crezut ca veti gasi modele diferite de tapet care sa aiba caracteristici identice astfel ca cea mai buna optiune ramana achizitia unor role de tapet de la acelasi producator. In functie de stilul de amenajare interioare tapetul poate fi folosit in diferite combinatii precum:
1. Panouri si nise
In decorurile clasice peretii sunt decorati adesea cu baghete sau rame care formeaza niste panouri acoperite cu un tapet cu modele interesante si finisaje elegante. Panourile au de obicei o rama alba, care va scoate in evidenta decoratiunile bogate sau elementele decorative aurii sau argintii. Aceste panouri incadreaza adesea patul matrimonial dar si alte piese de mobilier, tablouri, oglinzi sau televizorul montat pe un perete.
Vezi si: Ce tapet sa alegem? Avantajele si dezavantajele celor mai populare tipuri de tapet
Acelasi efect se poate obtine prin decorarea cu tapet a unor nise in peretii din gips-carton, care poate fi un spatiu ideal pentru a scoate in evidenta suvenirurile elegante achizitionate in vacante, o biblioteca cu carti de valoare sau un vas decorativ de mari dimensiuni.
2. Combinatii verticale cu tapet
In mod traditional, tapetul se aplica de la plafon catre podea, astfel ca diferitele combinatii verticale de tapet sunt un facil de a diversifica designul interior dintr-un dormitor. Pentru acest tip de design nu trebui sa masurati si sa taiati cu precizie rolele de tapet ca in cazul panourilor ci doar sa alternati rolele de tapet cu diferite designuri. Avantajele acestui decor sunt extinderea campului vizual dar si delimitarea facila spatiilor cu functionalitate diferita. In plus, decorul vertical al peretilor va echilibra designul dominat de paturile matrimoniale cu latime mare.
Recomandare: Tapet lichid - Acestea sunt argumentele PRO si CONTRA folosirii lui
3. Combinatii orizontale cu tapet
Motivatia principala pentru utilizarea unei combinatii orizontale cu tapet este cresterea campului vizual, necesara in special in dormitoarele mici de la mansarda, sau in cele cu forma patrata. De regula, rola de tapet cu design distinct se va pune la mijlocul peretelui, in partea inferioara putand sa utilizati un tapet cu o nuanta asemanatoare cu cea a parchetului iar in partea superioara unul cu decoratiuni discrete. Daca dormitorul nu are un tavan inalt atunci partea de sus a peretelui poate fi decorata cu un tapet cu model vertical. Trecerea intre modele poate fi marcata cu o plinta alba subtire sau cu portiune care sa contina elementele decorative de la ambele role utilizate.
Citeste si: Amenajarea livingului cu tapet pentru insufletirea decorului
Recomandari articole: tapet, amenajare dormitor, avantaje, dezavantaje, solutie, idei dormitoare,
Proiect de casa eleganta cu parter si pod ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!