renovat.ro

» » » » »


Stilurile Bizantin, Romanic si Gotic |Istoria mobilei in Evul Mediu


In domeniul constructiilor de case, decoratiuni interioare si mobilier, Evul Mediu preia influentele greco-romanesi orientale si le dezvolta in stil propriu. In Imperiul Bizantin, in Constantinopole, incep sa se construiasca locuinte impunatoare, cu o sala de receptie mare la parter si camerele femeilor si ale copiilor la etaj.

Design dormitor modern in stil gotic cu pat negru pe mijloc
Stilurile Bizantin, Romanic si Gotic |Istoria mobilei in Evul Mediu

Galerie poze
  • Design dormitor modern in stil gotic cu pat negru pe mijloc
Galerie poze

In palatele bogate, pardoselile erau din marmura, iar peretii erau imbracati in tapiterii scumpe, mozaicuri si picturi. In Europa Occidentala se inalta castele si cetati cu dispozitive de aparare. Orasele erau inconjurate de fortificatii. In mijlocul preocuparilor pentru aparare si fortificatii se dezvolta doua stiluri arhitecturale: romanic si gotic, ce prezinta anumite caracteristici regasite si in decoratiunile interioare si mobilierul vremii.

Mobilierul Bizantin prezinta ornamente bogate, incrustatii cu motive vegetale - frunze si flori cu influente orientale, dar si motive geometrice, mai stilizate. Mobila incrustata cu pietre semipretioase, ceramica, fildes sau aur impodobea marile palate.

Stilul Romanic, dezvoltat in sec. XI-XII, prezinta un mobilier simplu, cu scaune sub forma de jilturi pentru stapanul casei si taburete pentru restul familiei. Scaunele cu spatar au piesele imbinate in unghi drept, iar strunjirea lemnului se facea cilindric. Jilturile bogate erau impodobite cu argint si aur, unele acoperite cu baldachin sprijinit pe arcade si coloane. Baldachinul este un element specific in aceasta perioada si pentru paturile masive din lemn. Mesele sunt alcatuite din tablii montate pe capre. Lazile, ce serveau drept mobila de depozitare a imbracamintii si obiectelor de tot felul, sunt incrustate cu fier forjat si uneori sustinute pe picioare inalte. Unele piese de mobilier, precum dulapurile , erau folosite numai in biserica, fiind impodobite cu arcade.
Stilul Gotic, dezvoltat in sec. XIII - XIV, prezinta o preocupare mai accentuata pentru decorarea interioarelor confortabil si estetic. Mobilierul Gotic are un aspect sobru si auster, cu decoratii sculptate in lemn in relief plat. Motivele decorative principale sunt: arcadele frante, motive vegetale cu frunze si flori, reprezentari umane sau figurative, cu animale fantastice, precum dragoni sau himere.

Ornamentele din fier forjat erau extrem de folosite, fie ca era vorba de impodobirea balamalelor, zavoarelor grele de la cufere sau usi, sau de platbande aplicate pe tabliile lazilor sau pe diverse piese de mobilier.
Apar dulapurile, folosite pe post de sifonier, constituite din doua lazi suprapuse, prevazute cu picioare de sustinere sau sertare. In partea de sus, piesele de mobilier se terminau cu o cornisa masiva, impodobita cu creneluri. Se mai foloseste un corp cu doua usi si sertare pe post de bufet de bucatarie, iar scaunele cele mai frecvente sunt taburetele cu spatar din stinghii dispuse in foarfeca.

Masa era formata dintr-un blat masiv asezat pe o rama puternica, in care era un spatiu de depozitare sub forma unui sertar. Paturile aunt alcatuite dintr-o rama de lemn pe care era asezata salteaua sustinuta pe chingi. Deasupra patului se afla uneori un baldachin drept sau boltit, de care erau prinse perdele si draperii de jur imprejur.

Desi destul de auster, mobilierul Evului Mediu, din lemn masiv, ce rezista in timp de la o generatie la alta, are farmecul lui, perfect potrivit cu vechile castele fortificate ca niste adevarate cetati de aparare. Probabil piesa de mobilier ce va ramane ca o emblema a acestei perioade este patul cu baldachin, iar in privinta decoratiunilor, ornamentele din fier forjat.


Recomandari articole: stiluri design interior, fier forjat, bucatarie,

‹‹ Mobilierul in perioada Renasterii | Istoria mobilei

Istoria Mobilei | Mobilierul in Antichitate ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro