Strelitia sau Pasarea paradisului - ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Pentru cei mai multi dintre cititori Pasarea Paradisului reprezinta acea vietate mica, pasarea ce traieste in zonele calde, tropicale, cu un penaj multicolor, cu aripile delicate ce parca sunt din dantela stravezie. Iata ca Pasarea Paradisului (Strelitzia reginae), este si denumirea unei plante aclimatizata in Romania ca planta cu flori ce creste in locuinte, plantata in ghivece.

Aspectul exterior
Planta cu acest nume, Pasarea Paradisului, cunoscuta si sub numele de Strelitia, este originara din Africa de Sud. Deoarece provine dintr-o zona cu clima calda, planta se poate dezvolta numai ca planta de apartament sau planta de interior. Poate fi usor recunoscuta dupa frunzele sale verzi albastrui in forma ovala, ca o lopata, ce se dezvolta pe cate un petiol lung si rigid. Desi infloreste dupa 3-4 ani de la plantare, floarea sa de o delicatete rara, se pastreaza inflorita cca. 3 luni. Inaltimea plantei de interior la maturitate nu depaseste 1,2 m.
Plantarea si ingrijirea
Este o planta ce iubeste caldura, umiditatea ponderata si lumina cu intensitate mare 3-5 ore pe zi, dezvoltandu-se mai bine in zone de penumbra. In cazul in care ati cumparat floarea de la florarie, amplasati vasul intr-un spatiu mai umbrit, in care se pastreaza o temperatura intre 5-15 grade C pe intregul an. Planta trebuie udata rar, o data la 3 zile in perioada de crestere a frunzelor, in rest o data la 10-12 zile. In perioada zilelor de vara caniculare , peste 18-20 grade C, se recomanda udarea plantei la 2 zile si pulverizarea cu apa a frunzelor. Din cand in cand, la 3-4 luni, este bine sa imbogatiti solul cu ingrasamant natural. In lunile noiembrie-februarie este bine sa fie udata o data la 3-4 saptamani.
Inmultirea
In general Pasarea Paradisului se obtine din seminte, care germineaza 5-6 luni dupa care apar primii muguri ai frunzelor. Pentru germinatia corecta a semintelor, este bine ca in ziua premergatoare plantarii sa le tineti intr-un vas cu apa, 20-24 de ore, astfel incat sa se imbibe bine cu apa.
Solul in care vor fi introduse semintele trebuie sa fie un amestec din: mranita, nisip si pamant de gradina in proportii egale, la care se adauga ingrasamant organic ce se achizitioneaza din florarii. Vasul in care se planteaza nu trebuie sa fie foarte mare, deoarece planta se dezvolta mai mult pe verticala.
Daca observati ca planta este foarte bogata in frunze, dupa 1-2 ani, este bine sa ii schimbati pamantul cu un altul cu aceeasi compozitie, dar mai bogat in nutrienti. Aceasta actiune se face primavara, in aprilie-mai. Tot acum este prilejul de a desparti radacina bogata in doua plante distincte ce pot fi plantate in doua vase diferite ce se ingrijesc la fel ca si planta adulta. Astfel veti avea doua flori ce va vor incanta cu aspectul lor special dupa 3 ani.
Boli si daunatori
Planta poate fi atacata de paianjenul rosu. Identificam prezenta sa prin faptul ca frunzele se decoloreaza si se usuca. Pasarea paradisului se pulverizeaza cu substante impotriva daunatorilor de acest tip, ce se achizitioneaza de la florarii. O alta cauza a uscarii frunzelor este temperatura scazuta, sub 10 grade C sau lumina directa a soarelui timp indelungat( peste 4 ore pe zi)asupra plantei.
Curiozitati
Numele plantei vine de la aspectul florii ce se aseamana cu capul si corpul unei pasari colorate. Infloreste dupa 2-3 ani de la plantare sau dupa 3-4 ani de la semanare. Coloritul florilor este diferit, cuprinde o gama bogata de nuante si culori. Desi sunt foarte colorate, florile nu au parfum. Petalele au forma ascutita, si nu au toate aceeasi culoare. In Africa de Sud se cunosc specii de planta care in mediul natural ating 6-8 m inaltime.
Recomandari articole: pasarea paradisului, strelitia, plante apartament, plante rezistente la seceta,
‹‹ Structuri de grinzi pentru tavanul unui apartament
Incalzire prin pardoseala - optiunea perfecta pentru confortul locuintei tale ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Am si eu o pasarea paradisului dar au inceput sa ii cada frunzele... Stiti cumva de ce?
Posteaza!