renovat.ro

» » » » » » »


Tencuiala. Cum se tencuiesc peretii. GHID tencuiala pereti


Tot ce trebuie sa stii despre tencuierea peretilor
Tencuielile sunt acele lucrari care au loc la suprafata, pe un perete plan - vertical sau orizontal, iar partea care se vede va fi driscuita. Tocmai de aceea, aceste lucrari se mai numesc si tencuieli driscuite.

Pereti caramida cu tencuaiala aplicata partial
Tencuiala. Cum se tencuiesc peretii. GHID tencuiala pereti

Galerie poze
  • Pereti caramida cu tencuaiala aplicata partial
  • Stalpisori pentru tencuiala
  • Perete pregatit pentru aplicare tencuiala
Galerie poze

Dar haideti sa o luam pas cu pas! In primul rand, are loc trasarea suprafetelor de tencuit. Acest lucru este necesar pentru stabilirea verticalitatii, orizontalitatii si planeitatii suprafetelei respective si consta in punctarea si executarea stalpisorilor sau fixarea unor repere. Cand vorbim despre punctare ne referim la trasarea pe acea suprafata a unor martori din mortar. Iar intre acesti martori se vor executa stalpisori care vor servi pentru nivelarea grundului.

Recomandare: Cum se repara tencuiala afectata - solutii pentru peretii crapati

Dar cum veti face acest lucru?

In ceea ce priveste peretii interiori: in partea superioara, la aproximativ 20 cm de tavan si tot atat de peretele vecin  se bate in rostul de zidarie un cui, lasandu-l in afara cu 1-1,5 cm. De aceasta parte exterioara se va lipi sfoara firului cu plumb,lasand-o sa atarne pana aproape de podea.

In apropiere de sfoara, la 20 cm de podea, se mai bate un cui, astfel incat sfoarea lui sa atinga firul. Abia dupa aceea se va verifica grosimea tencuielii obtinute de-a lungul sforii. La mijlocul distantei dintre cele doua cuie se mai bate un cui si se repeta operatia si pentru cealalta margine a peretelui.

Vezi si: Cum sa alegeti tencuiala decorativa potrivita pentru casa

In jurul acestor cuie se vor aplica turte de mortar pe care le veti modela pana la floarea cuielor, formandu-se astfel asa-numitii martori. Intre acesti martori, veti aplica fasii verticale de mortar de var sau de ciment de 8-12 cm latime. Pe aceste fasii care formeaza goluri sub dreptar se va aplica, din nou, mortar, formandu-se acei stalpisori, cum ii numim.

Ei bine, specialistii recomanda ca marginile acestor stalpisori sa fie neregulate pentru a se lega mai bine cu grundul. Pe acesti stalpisori se face nivelarea mortarului grundului, folosindu-va de dreptar, care va fi tinut orizontal intre doi stalpi.

Iata si: Cum se hidroizoleaza fundatia unei case fara subsol

Pentru a va usura munca, puteti tine dreptarul si vertical, mai ales daca aveti camere de inaltimi mici. In acest caz, faceti doua randuri orizontale de martori, la distanta de 50-60 cm de tavan si de pardoseala. Intre acesti martori, se fac precum stalpisorii, fasii orizontale sau verticale din mortar de var sau var-ciment, care pot fi insa si din ipsos.

In ceea ce priveste peretii exteriori: trasarea se va face pe toata inaltimea cladirii, nu separat, pe etaje, spre exemplu.

La tavane, trasarea se va face prin fixarea in centru a unui martor de aproximativ 1,5 cm. De acest martor, se tine paralel cu unul dintre pereti un dreptar lung cat latura mica a camerei si cu ajutorului unui boloboc aplicat pe acesta asezati dreptarul orizontal. La fiecare capat fixati cate un martor de ipsos prin umplerea cu mortar a spatiului cuprins intre dreptar si tavan.

Vezi si: Cum se traseaza fundatia unei case - pas cu pas

Se va intoarce dreptarul in pozitie perpendiculara si o veti tine tot asa prin fixarea altor doi martori la capetele acestuia, pentru noua pozitie.
Intre martorii fixati se vor aplica fasii de mortar de grund paralele cu una din laturi.

Trecem la aplicarea spritului pe perete. Este vorba despre primul strat de tencuiala. Nu vor trebui umplute toate neregularitatile, ci doar prin aplicarea unui strat continuu.

Trebuie precizat ca spritul se aplica pe suprafete de beton, piatra, pe stufit, trestie. Nu se aplica pe zidaria de caramida.
De asemenea, la suprafetele din beton, din piatra, se foloseste lapte de ciment (adica ciment cu apa), intr-un mic adaos de nisip. In schimb, pentru zidariile din beton ce vor fi tencuite cu mortar de ipsos se adauga un mortar preparat din ciment si var.

Recomandare: Reguli pentru o fundatie rezistenta. 7 secrete de constructie

Puteti aplica stratul de sprit fie manual, fie cu ajutorul unei pompe mecanizate. Daca optati pentru munca manuala, aruncati mortarul cu canciocul pe suprafata vizata, dar stratul sa fie subtire, de aproximativ 1 mm. Acest strat de sprit, asa cum aminteam mai devreme, nu va trebui nivelat, ci lasat exact asa cum rezulta din aruncatul cu canciocul.

Urmeaza aplicarea grundului, stratul cel mai gros, acesta avand rolul de a acoperi toate neregularitatile. Grundul va fi aplicat numai dupa ce stratul de sprit s-a uscat bine. Dupa prima aplicare, se va mai da un strat pentru a completa eventualelele goluri ramase. Se aplica fie manual, tot prin aruncare, fie mecanizat cu ajutorul unei pompe.

Vezi si: Avize si acte necesare pentru constructia unei case in Romania

Se niveleaza apeland tot la dreptar. Pentru a nu pierde mortarul care cade prin aruncare, este indicat ca, pe podea, sa aplicati o scandura din lemn, de pe care se pot recupera partile cazute. Fie le veti folosi la acoperirea gaurilor, fie le veti aseza in galeata cu mortar.

In cazul in care, imediat dupa nivelare, stratul de grund a iesit prea neted, este nevoie sa crestati cu mistria la o adancime de aproximativ 3 mm, prin trasarea unor linii inclinate, cam la 5 cm distanta unele de altele. Cat priveste mortarul de grund pentru tavane, aplicarea se face tot prin aruncare, incepand cu unul din colturile tavanului.

Ultimul strat al tencuielii simple este cel al stratului vizibil. Acesta da, practic, forma si esteticul tencuielii finite. La aplicare, grosimea trebuie sa fie intre 2 si 4 mm. Stratul vizibil, intitulat si tinci, este alcatuit din nisip cu granule de pana la 1mm diametru. Trebuie precizat ca, inainte sa fie aplicat, acest trat se cerne printr-un ciur cu ochiurile de 1,5 mm. Cine nu vrea sa mai munceasca, poate cumpara tinci gata preparat din magazinele de constructii.

Vezi si: Etapele pas cu pas ale unei constructii

Odata aplicat si acest strat vizibil, suprafata se va netezi foarte bine, fara urma de zgarieturi sau alte imperfectiuni.

Sfaturi utile! Pentru ca tencuiala sa prinda foarte bine de stratul suport, trebuie sa fie uscata, fara nicio fisura. Daca nu sunt respectate aceste reguli, mortarul pur si simplu nu se va prinde. Lucrarile trebuie executate la temperaturi ce trec de 5 grade Celsius.


Recomandari articole: tencuiala, tencuiala interioara, tencuiala mecanizata, tencuiala exterioara, finisaje pereti,

‹‹ Cum se monteaza o soba? Iata cum se face corect montarea si racordarea sobei la cosul de fum

Proiect de casa cu stil, pentru o familie numeroasa - La asemenea casa am visat ! ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro