Cum atasezi la casa o terasa din policarbonat + imagini cu modele de astfel de verande
Foarte multi proprietari de case cred ca veranda este un fel de camara fara incalzire astfel ca depoziteaza difierite unelte, jucarii ale copiilor sau materiale de constructii. De fapt, veranda poate fi transformata intr-un spatiu deosebit de confortabil in care veti putea petrece timpul alaturi de cei familie si prieteni. Chiar daca nu aveti o veranda la casa, puteti sa va amenajati un astfel de spatiu cu multa lumina folosind placi de policarbonat.

Tipuri de verande
Veranda clasica este un spatiu atasat parterului unei cladiri care de obicei nu este incalzit. Dimensiunile verandei ar trebui sa fie proportionale cu cele ale casei dar sa nu depaseasca 6 metri in lungime si 3 metri in latime. O veranda prea mica va fi dificil de amenajat, neputand oferi confortul necesar unui astfel de spatiu. De obicei veranda este construita odata cu casa pe aceeasi fundatie, insa se poate amenaja un astfel de spatiu si ulterior. Cu toate acestea, o constructie masiva ulterioara ar putea sa se comporte diferit intr-un sol cu multa umezeala, astfel ca este de preferat sa utilziati materiale usoare precum policarbonatul.
Citeste si despre: Verande si terase inchise cu sticla - cele mai frumoase modele
Verandele din policarbonat amenajate lipit langa casa vor putea avea diferite forme precum:
- Patrate, dreptunghiulare sau in forma de poligon cu marginile drepte sau rotunjite. Acoperisul poate fi unul intr-o apa, in doua ape sau piramidal cu unghiul minim de inclinare de 40 de grade. Un acoperis din plastic nu poate sa fie plat deoarece nu va putea suporta greutatea zapezii.
- Semicirculare cu un acoperis arcuit. Inclinatia unui astfel de acoperis va trebui sa fie de minimum 6 grade.
- Circulare inconjurand intreaga cladire
- Tip terasa care este o veranda deschisa cu utilizare mai mult pe timpul verii.
Forma verandei va trebui aleasa in functie de designul exterior al casei, unei cladiri amenajate in stil gotic neputand sa ii atasati o veranda din policarbonat transparent. Pe de alta parte, o veranda bine proportionata va scoate in evidenta decorul elegant al unei case cu un design exterior contemporan.
Inspiratie: Cum construiesti o copertina retractabila pentru pergola sau terasa
Proprietatile policarbonatului
Policarbonatul este un material produs din compozite termoplastice care se gaseste sub forma de placi cu diferite culori si opacitati. Pentru verande se folosesc de obicei placile celulare care sunt mai ieftine si mai rezistente. O placa de policarbonat este cu atat mai rezistenta cu cat este mai grea. Nu alegeti placile mai ieftine si mai usoare deoarece acestea nu vor putea sa reziste la intemperii, furtuni sau viscol.
Principalele avantaje ale placilor de policarbonat:
- Sunt rezistente si durabile chiar si la lovituri accidentale
- Sunt transparente, lumina fiind transmisa in proportie de 90%
- Flexibilitate ridicata, o placa incalzita putand lua aproape orice forma
- Rezistenta buna la foc, o astfel de placa topindu-se la 120 de grade Celsius
- Ofera o buna izolare termica si fonica, in interiorul unei verande caldura sau racoarea mentinadu-se o perioada lunga de timp
- Cand se incalzesc nu emit substante periculoase sau mirosuri neplacute
- Sunt usor de manevrat si se pot gauri usor cu o bormasina si taia cu un fierastrau. Pentru acoperisul verandei alegeti placi de policarbonat cu grosimea de 10-18 mm. Daca va decideti sa taiati placile de policarbonat cu un fierastrau electric atunci va trebui sa alegeti viteza optima, altfel placa putand sa se topeasca.
Recomandare: Sifoane pentru terase si balcoane
Amenajarea unei verande cu acoperis din policarbonat
Pentru amenajarea unei terase langa casa veti avea nevoie de o fundatie. Pentru o structura usoara, fundatia va putea fi facuta respectand urmatorii pasi:
- Sapati un sant cu adancimea de 50 cm si latimea de 30 cm
- Puneti un strat de nisip cu grosimea de 20 cm la baza santului
- Turnati betonul in sant folosind armaturi pentru o structura mai solida
- Lasati betonul sa se intareasca pentru o luna inainte de a continua construirea verandei
Asamblarea structurii verandei
Pe fundatie se vor prinde cei patru stalpi de sustinere cu inaltimea dorita peste care se vor fixa grinzile care vor sustine acoperisul. Structura poate sa fie din lemn, otel sau aluminiu alegerea facandu-se in functie de buget si de aspectul exterior al casei.
Ulterior se monteaza acoperisul din placi de policarbonat, fixarea facandu-se cu suruburi cu o lungime adecvata. Avand in vedere ca placile de policarbonat ofera protectie la razele ultraviolete pe una din fete, va trebui sa aveti grija ca aceasta sa fie spre exterior.
Recomandare: Amenajarea unei terase cu gratar - proiecte pentru curtea ta
Marginile placilor vor trebuie acoperite cu un adeziv pentru a impiedica formarea condensului care va reduce transparenta. Gaurile din placi vor trebui sa aiba un diametru putin mai mare decat cel al surubului deoarece policarbonatul se contracta atunci cand temperaturile scad, slabind fixarea suruburilor. Sub capetele suruburilor sunt plasate saibe din cauciuc pentru a oferi o buna izolare a spatiului interior.
Policarbonatul se poate curata usor cu ajutorul unui burete cu apa si detergent. Nu folositi obiecte ascutite atunci cand curatati aceste placi deoarece se pot zgaria foarte usor. Nu utilizati detergenti agresivi care contin substante abrazive sau alcaline. Intretinuta periodic, o astfel de veranda poate avea o durata de viata cat cea a casei.
Recomandare: Hidroizolatii terase bloc - infiltratii ploaie
In cele ce urmeaza va invitam sa vizionati un videiclip care arata cum montam un acoperis de terasa din policarbonat celular.
Recomandari articole: terasa casa, policarbonat, inchideri cu sticla, balcon,
‹‹ Modele de lampi si veioze pentru citit in dormitor - 20 de fotografii inspirationale
Tevile de cupru din casa fac zgomot sau pocnesc ? Iata o solutie simpla extrem de eficienta ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
As dori sa stiu cat ar putea costa acoperirea unei terase de forma dreptunghiulara cu dimensiunile de 2 m latime si 3, 4m lungime, dar care ar trebui sa aiba o lungime de acoperire de 4 ml si probabil de vre-o 2,5 sau 2,6 m latime. Am deja ca in video dv doi pereti ziditi, iar pe partea opusa lor am o zidarie plina ca balustrada prevazuta cu pervaz din ciment cu marmura pe care l-as acoperi cu glaf de 30 cm latime ca sa fiu in ton cu profilul si policarbonatul. Acum noi de pe terasa aceea urcam deasupra pt ca avem acoperis tip terasa, asa ca va trebui sa gliseze un panou de policarbonat marginit cum stie specialistul, ce sa fie de 1 m latime si 2 lungime. Aceste dimensiuni daca ar fi sa facem o schita se incadreaza fiecare fel de dimensiune, latimea panoului mobil din latimea terase, lungimea panoului mobil din lungimea terasei. De ce tin sa precizez? Pt ca eu vad ca este util sa gandesc ca acest mini acoperis poate fi din doua parti, cel ce e dealungul peretelui lung sa fie orizontal; in el e si chepenghul sau panoul mobil. Restul terasei sa fie inclinat si el trebuie pozitionat ca schelet sub marginea exterioara a celui orizontal dar coborat 60 cm. Acolo se poate realiza o inchidere tot cu policarbonat celular, cu marginile inchise aplicat vertical.
Posteaza!