TERMOIZOLATIA ACOPERISULUI - reguli, eficienta, care este structura unui acoperis izolat corect
Acoperisul este o parte importanta a constructiei, care o inchide fata de exterior, peste ultimul nivel construit, si care poate fi tip terasa (plan) sau cu sarpanta (inclinat). In functie de calitatea montajului si a materialelor din care este construit, acesta protejeaza casa si bunurile din interior impotriva conditiilor atmosferice, preluand incarcarile din zapada, vant, etc.

1. Eficienta Termica
Termoizolarea, comportarea eficienta a constructiei in ansamblu si obtinerea unor costuri scazute de intretinere sunt aspecte importante care trebuie luate in considerare la realizarea unei cladiri/constructii. Aspectele legate de dispersia caldurii, miscarea aerului si difuzia vaporilor trebuie analizate in stransa legatura cu termoizolarea eficienta si ventilarea corecta pentru a evita formarea condensului si pentru a mentine incintele locuite in conditii optime de confort termic.
Recomandare: Cum aleg cea mai buna termoizolatie
Pierderea de caldura datorata conductivitatii termice, a materialelor utilizate in realizarea acoperisuriIor poate fi influentata de diversi factori, cum ar fi umiditatea. Apa din condens acumulata in termoizolatie reduce considerabil coeficientul de izolare termica al acoperisuIui. De aceea, se recomanda folosirea unei membrane anticondens pentru a sporii eficienta energetica a acoperisuIui, si pentru a elimina pierderile de caldura prin convectie, asigurand astfel evacuarea vaporilor din structura acoperisului in exterior.
2. Acoperis ventilat fara termoizolatie
In cazul constructiilor care au pod (spatiu nefunctional, neincalzit) , unde termoizolatia este aplicata la nivelul ultimului planseu, pe partea rece (spre pod), si nu sub invelitoare, comportarea generala poate fi sensibil imbunatatita prin folosirea unei folii anticondens. Structura creata trebuie sa permita evacuarea catre exterior a vaporilor rezultati din uscarea treptata a materialelor de constructie (lemn, beton, mortar, sapa, etc). O aplicare etansa a membranei anticondens folosind o banda dublu-adeziva, si rezolvarea corecta a detaliilor la racorduri, conform specificatiilor proiectantului sau a producatorului, vor contribui la realizarea unui pod uscat, crescand astfel eficienta energetica a constructiei.
Recomandare: Izolatie acoperis mansarda - etapele realizarii acestei operatiuni
3. Acoperis ventilat cu termoizolatie
Spatiul de sub acoperisul in panta (inclinat) este tot mai des folosit ca spatiu functional, de locuit (mansarda/etaj mansardat). Pentru a asigura conditii optime de utilizare a mansardei se impune aplicarea unui strat de termoizolatie, de preferat din vata minerala bazaltica (nu se comprima), cel mai adesea intre capriori. In acest caz, grosimea termoizolatiei necesare pentru atingerea nivelului de confort trebuie corelata cu inaltimea capriorului.
Termoizolatia se monteaza in contact direct cu folia anticondens si ocupa toata sectiunea capriorului. Sectiunea capriorului are de obicei dimensiunile recomandate de 100 x 120 mm (l x h). In cele mai multe cazuri, un strat de 120 mm de termoizolatie din vata minerala bazaltica poate fi suficient pentru asigurarea unui coeficient optim de termoizolare. Mentinerea structurii acoperisului la o temperatura constanta reduce riscul miscarilor generate de dilatare-contractie (cald-rece).
Citeste si: Dezavantajele izolatiei interioare cu polistiren
4. Folia anticondens si astereala
Folia anticondens este o membrana netesuta, obtinuta prin laminarea fibrelor de polipropilena de inalta densitate (HDPE), este stabilizata UV, are rezistenta mecanica foarte buna, poate sustine pana la 2 m coloana de apa fara infiltrare, rezista la mucegai, carii, ciuperci si nu favorizeaza atacul insectelor. Membrana (folia) anticondens este permeabila la vapori, si folosita ca folie hidroizolatoare favorizeaza evacuarea vaporilor aflati in elementele sarpantei, prevenind formarea condensului si acumularea apei in termoizolatie, si in structura de rezistenta a acoperisului.
Miscarea naturala permanenta a aerului (de jos in sus) in spatiul dintre folie si invelitoare va elimina eficient aerul viciat.
Vezi si: Izolatie exterioara cu polistiren
In general, pentru acoperisurile cu panta peste 20 de grade, realizate cu invelitoare din tabla profilata (tigle metalice), utilizarea asterelei (scanduri dispuse paralel cu streasina) ca suport pentru folia anticondens nu este necesara si trebuie evitata. Suportul de astereala este greu permeabil la vapori, favorizeaza acumularea condensului in structura acoperisului si termoizolatie scazand performantele termoizolatiei. Pentru eliminarea aerului viciat, trebuie prevazut un spatiu de ventilatie, de cca. 50 mm sub astereala.
Daca in conditii normale curentul de aer generat intre streasina si coama poate prelua vaporii in exces, in perioadele cu umiditate atmosferica ridicata, umezeala este introdusa in structura acoperisului si condenseaza in termoizolatie afectand confortul termic interior.
Pentru invelitori din tabla zincata plana (faltuita) sau cutata, folosite de obicei la anexe gospodaresti (soproane, garaje, etc), indiferent de panta acoperisului (+ 5?), se recomanda un suport din astereala, peste care se aplica un strat de protectie hidroizolator de carton asfaltat (bitumat) simplu sau armat cu fibra de sticla.
Recomandare: Polistiren vs vata minerala - ce alegem? care este cea mai buna solutie de izolare a mansardei?
5. Straturile de alcatuire a acoperisului (de la exterior spre interior):
5.1. Fara termoizolatie
2. Sipci orizontale (longitudinale) 50 x 30 mm (l x h)
3. Sipci verticale (transversale) 50 x 30 mm (l x h)
4. Strat de aer ventilat natural
5. Folie anticondens (HDPE)
6. Capriori 100 x 120 mm (l x h)
5.2. Cu termoizolatie
2. Sipci orizontale (longitudinale) 50 x 30 mm (l x h)
3. Sipci verticale (transversale) 50 x 30 mm (l x h)
4. Strat de aer ventilat natural
5. Folie anticondens (HDPE)
6. Capriori 100 x 120 mm (l x h)
7. Termoizolatie- vata minerala bazaltica 120 mm
8. Bariera vapori- folie polietilena expandata (PEE) 2-3 mm
9. Spatiu aer neventilat 20-30 mm
10. Distantieri lemn 20-30 mm
11. Placaj gips-carton (sau OSB/PFL melaminat/MDF/Tego)
12. Finisaj
Recomandare: Cum izolezi? La interior sau la exterior?
ATENTIE!
Toate elementele din lemn ale acoperisului (sarpanta) trebuie sa fie tratate obligatoriu cu solutii ignifuge si antiseptice, de preferat ecologice.
Toate elementele din lemn care vin in contact cu zidaria sau betonul trebuie sa fie impregnate obligatoriu cu solutii speciale de impermeabilizare (bituminoase sau pe baza de apa).
Observatii:
- se recomanda ca pentru constructiile din lemn masiv (barne), structura usoara din lemn (dulapi) sau profile metalice, sa se foloseasca invelitori grele din tigla ceramica sau beton, pentru mai multa stabilitate.
- la constructiile de importanta redusa (soproane, hambare, etc.) se poate folosi varul stins pentru ignifugarea (protectie la foc) structurii acoperisului (sarpanta) si ca solutie antiseptica/antifungica (impotriva cariilor de lemn).
- in cazul folosirii unei saltele de vata minerala bazaltica caserata cu folie de aluminiu montata cu folia spre interiorul locuintei, se poate renunta la bariera contra vaporilor din folie de polietilena expandata sau PVC, doar daca producatorul poate prezenta un agrement tehnic care sa dovedeasca calitatea acesteia.
Recomandari articole: termoizolatie acoperis, etape constructie, hidroizolatie, izolatie tavan interior,
20 de gratare si plite ingenioase pe care le puteti amenaja in curtea voastra ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Daca vreți o izolație modernă spuma poliuretanica e singurul material pe care ar trbui sa l folosiți.
Exemplu: www.isoterm.ro
Articol interesant, cred ca ar avea o valoare maximă cu multe ilustrații.
Buna ! Intrebare !
Daca masarda este facut pe o casa mai veche, care nu este in boloboc cu toate ca sa respectat punere in opere a tiglei asterialei si foliei anticondes. Dar sunt unghiuri unde nu este izolata bine . Ex . E lipita de casa veche si la anunite imbinari la acoperis nu este ok.
Acum nu stiu sa pun vata bazaltica sau spuma ?
Adica sa izoleze mai bine. Ma gandesc ca in timp pe vata in anumite locuri se poate infiltra apa de ploie sau soricei din pod ( casa veche).
Multumim !
Posteaza!