renovat.ro

» » » » » »


Totul despre termostat: cum il alegi pe cel mai bun, cum functioneaza si unde trebuie asezat


Ideal pentru camera, pentru a mentine temperatura optima, este un termostat ambiental. Acesta are rolul de a regla temperatura in incapere, putand opri sau porni sistemul in functie de necesitate. In plus, folosind corect termostatul veti ajunge sa faceti si o mica economie la facturi. Sunt camere in care stati foarte putin si nu are rost sa dispuneti de o temperatura foarte ridicata; ar duce, in mod normal, la o factura uriasa, fara a beneficia de caldura si confortul acelei incaperi.

Cum alegi cel mai bun termostat pentru centrala termica
Totul despre termostat: cum il alegi pe cel mai bun, cum functioneaza si unde trebuie asezat

Galerie poze
  • Cum alegi cel mai bun termostat pentru centrala termica
Galerie poze

Cum functioneaza un termostat? Ei bine, aceasta etapa nu este una dificila.

Termostatul are rolul de a masura temperatura din camera. In cazul in care temperatura scade sub nivelul indicat, termostatul va comanda sistemului de incalzire pornirea si optimizarea temperaturii. Cand se va ajunge la temperatura necesara, termostatul va opri reglajul. Cu ajutorul termostatului, pot fi comandate centrale termice, pe gaz sau pe lemne, dar si alte sisteme termice, cum ar fi radiatoarele electrice, aparatele de aer conditionat etc.

Citeste si: Robinet cu cap termostatat | Cum functioneaza ?

Termostatele pot fi conectate la sisteme cu ajutorul unui fir sau prin intermediul wireless. Dar sa vorbim despre fiecare pe rand.

Termostatul cu fir.
In acest caz, echipamentul are avantajul de a dispune de o buna comunicare cu receptorul. Ca si dezavantaj, pe de alta parte, este faptul ca trebuie amplasat in apropierea sursei de caldura. Si atentie la fir. Doar asa se poate crea legatura.

Iata si: Incalzirea cu termostat sau cum sa folositi centrala mai eficient - economie, cum functioneaza, tipuri de termostate

Termostatul wirelles
Este un fel de emitator care transmite semnale receptorului din termostat. Merge, de obicei pe frecventa 868.35 MHz. Partea mai putin placuta este aceea ca semnalul poate fi pierdut si de aici si lipsa incalzirii incaperii.

Termostate cu burduf
Au cateva erori ce-i drept comparativ cu termostatele bimetale. De asemenea, sunt utile pentru spatiile interioare si trebuie precizat ca au nevoie de mai multe reparatii, trebuind schimbate cam la doi ani.

Vezi si: Cum se aerisesc caloriferele corect ca sa faci economie la incalzire! Facturi pe jumatate la un randament maxim!

Termostate bimetal
Sunt recomandate de specialisti pentru ca pot rezista si zeci de ani. Dar, in acelasi timp, au probleme cu reglajul. Temperatura din camera poate fi cu 4 sau 5 grade Celsius mai mica sau mai mare decat cea ambientala.

Dar cum alegem cel mai bun termostat?
Inainte de toate, trebuie tinut cont de centrala de care dispuneti. In cazul unei centrale pe gaz, trebuie precizat ca mai toate tipurile de termostat sunt potrivite. Daca e sa vorbim insa de centrale pe lemne, indicate sunt cele bimetale sau cele cu sonda.

Vezi si: Incalzirea prin plinta - o metoda noua prin care economisim caldura - incalzire mai eficienta decat prin calorifere

Trei aspecte indica performanta unui termostat:
- histereza, adica diferenta dintre temperatura setata pe termostat si cea ambientala. Daca diferenta este sub 2 grade Celsius, puteti sta linistiti: aveti un termostat bun.
- sensibilitatea. Conteaza foarte mult cand vine vorba despre masurarea temperaturii. Sensibilitatea de pana la un grad Celsius este reprezentativa pentru centralele de apartament.
- nu-n ultimul rand, modul de alimentare si gasim termostate cu acumulator sau care se incarca direct la priza. Specialistii recomanda termostatul cu acumulator dar care dispune, in acelasi timp, si de baterii.

Iata si: Cum construiesti un panou solar din doze de aluminiu - pentru caldura gratis

Termostate mecanice. Acestea au ca avantaj pretul. Nu costa mult, dar ca orice lucru ieftin nici nu dispune de prea multe functii. Mai precis, daca este nevoie de reglarea temperaturii o puteti face doar manual.

Termostate electronice - sunt printre cele mai bune, chiar daca veti scoate mai multi bani din buzunare. Partea buna si frumoasa este aceea ca puteti regla temperatura pentru fiecare zi a saptamanii, din timp, fara a va mai stresa apoi.
Mai exista un alt criteriu de departajare a termostatelor: cele programabile si cele neprogramabile.

Vezi si: Incalzire in Pardoseala | Avantaje si Dezavantaje

Specialistii in domeniu opteaza pentru termostatele programabile. De la acestea nu doar ca programati si setati temperatura pentru zilele de luni pana vineri, dar are si un program pentru weekend. Asa ca atunci cand plecati de acasa, lasati lucrurile deja reglate.

Exista si termostate performante cu program adaptiv, fiind vorba despre setarea temperaturii inainte de a ajunge voi acasa. Astfel, veti beneficia de tot confortul si conditiile optime de temperatura cand veti pasi in casa.

Cum inlocuim termostatul vechi cu altul nou?
Vom prezenta, pe scurt, cativa pasi ajutatori in schimbarea termostatului vechi cu unul nou:

Iata si: Incalzire prin pardoseala - optiunea perfecta pentru confortul locuintei tale

- mai intai, este indicat sa optati pentru un nou termostat dar cu aceeasi tensiune ca si cel anterior. Se gasesc undeva pe la 22 sau 24 V.
- opriti curentul de la tablou lasand toate sigurantele jos. Asa luati toata masurile necesare ca nu se va intampla vreun accident regretabil.
- se scoate carcasa vechiului termostat.
- e ideal ca sa tineti minte sau sa notati cum scoateti firele din vechiul termostat, dar si ordinea lor. Tocmai de aceea, e bine sa le insemnati cu numere pe fiecare in parte.
- aveti grija ca firele scoase sa nu patrunda in doza
- se fixeaza baza noului termostat. Daca nu se potriveste, e nevoie sa dati noi gauri in perete.
- vine partea cu legatul firelor. Si uitati-va la cum ati procedat in cazul termostatului anterior. Ramane doar sa dati drumul si sa faceti proba.

Recomandare:  Incalzire in pardoseala - reguli de urmat pentru un montaj fara probleme

In ceea ce priveste locul indicat pentru a tine termostatul, nu e bine sa fie umezeala, nici prea mult soare. In plus, e bine sa fie montat la 1,5 metri de podea, pentru a fi in raza fluxului aerian, la cel putin un metru de ferestre si, foarte important, in spatii ce nu depasesc 80 mp.


Recomandari articole: termostat, cum aleg centrala, calorifere, centrala termica,

‹‹ Casa de vis, cu etaj, trei camere, doua bai si muuult confort in doar 120 mp

Cat ne arde la buzunar consumul cu centrala electrica ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro