renovat.ro

» » » » » » »


Tipuri de centrale termice - Iata ce trebuie sa stii inainte de a alege un model anume


Din ce in ce mai multe persoane isi construiesc instalatii proprii de incalzire, fie ca locuiesc in blocuri sau la case particulare. Aceasta explozie de cerinte de centrale termice de pe piata romaneasca a generat comercializarea unei mari diversitati de centrale termice ce se diferentiaza dupa tipul de combustibil utilizat, dupa puterea termica emisa in interior sau dupa spatiul de ampalsare din locuinta.

Tipuri centrale termice -ghid de cumparare
Tipuri de centrale termice - Iata ce trebuie sa stii inainte de a alege un model anume

Galerie poze
  • Tipuri centrale termice -ghid de cumparare
Galerie poze





In alegerea unei centrale termice sau a sistemului de incalzire, trebuie sa existe un raport convenabil intre calitate / pret / eficienta / consum.

Cateva considerente generale

Indiferent de tipul de centrala ales aveti nevoie de o serie de documente premergatoare realizarii acesteia:
1) Proiectul instalatiei termice avizat de catre un verificator avizat MLPTL;
2) Factura de achizitie a centralei termice si certificatul de garantie al acesteia; 3)Manualul de utilizare;
4) PIF, raportul de prima punere in functiune;
5) Aviz import ISCIR si declaratia de conformitate.

Inainte de achizitionarea centralei termice va trebui sa consultati un specialist in domeniu care sa va faca calculele din care sa rezulte tipul de centrala necesar pentru eficienta maxima si accesoriile necesare.

Un alt element important in alegerea centralei termice adecvate locuintei dvs. il reprezinta modalitatea de evacuare a reziduurilor generate de arderea combustibilului solid sau cel gazos, dupa caz.

In cazul oricarui tip de centrala termica, daca nu gasiti exact una care sa acopere necesarul de caldura/apa calda necesare, este recomandat sa optati pentru una cu putere imediat superioara necesarului familiei dvs. Pentru a putea fi instalate, microcentralele trebuie sa poarte avizul ISCIR, sa se inscrie in termenul de valabilitate.

Montarea lor va fi facuta numai de catre o firma avizata ISCIR. Normele acestei autoritati mai impun si verificarea tehnica a tuturor centralelor la fiecare doi ani.

In functie de combustibilul folosit pentru producerea agentului termic vom putea opta pentru:
a) centrale termice pe gaz;
b) centrale termice pe lemne;
c)centrale termice electrice.

Dintre centralele termice pe gaz putem mentiona variantele pentru gaz natural sau cele pentru GPL. Pe perioada functionarii uneia dintre aceste centrale termice reziduurile emise in urma arderii gazelor se elimina fie cu ajutorul tirajului fortat, sau prin tiraj natural, in functie de modelul ales.

Centralele termice pe gaz se diferentiaza si dupa puterea lor, iar aceasta este aleasa in functie de spatiul pe care dorim sa il incalzim si de temperatura pe care o dorim constanta pentru apa calda menajera sau/si pentru interiorul spatiilor interioare. Din aceasta categorie fac parte variantele: Qct < 100 kW centrala cu putere mica, 100 < Qct < 2000 kW centrala cu putere medie ; cele care incalzesc agentul termic la 115 grade C sau peste 115 grade C. In functie de modul in care circula agentul termic intalnim centrale cu circuit natural sau cu circuit fortat. O alta caracteristica ce diferentiaza centralele termice este puterea acestora; variantele: 24 kW, 28 kW, 30 kW, 35-37 kW , 40-45 kW , 60-65 kW.

In functie de amplasarea centralei vom putea alege intre centralele termice murale (amplasate pe perete la o anumita inaltime fata de sol) ; centralele termice asezate pe pardoseala, iar acestea sunt dintre cele mai voluminoase, dar si cu putere mare; centralele termice amplasate intr-un spatiu special construit (si acestea au putere mare si au nevoie de un cos special de evacuare a reziduurilor si de o gura de aerisire neobturabila de cel putin 100cm patrati).

Daca centralele murale sunt de principiu proiectate pentru tiraj fortat, cele de pardoseala si cele ce se amplaseaza in spatii special amenajate au nevoie de cos de evacuare, fapt ce necesita masuri suplimentare de amplasare si, evident, costuri mai mari, acestea variind in functie de putere, debit si tehnologia folosita.

Centralele termice cu combustibil solid (lemn, carbuni, brichete) trebuie amplasate in spatii special amenajate in care se monteaza si boilerul pentru apa calda menajera. In acea incapere trebuie sa fie: un spatiu de depozitare a combustibilului pentru un consum de 24h (cel putin); o instalatie electrica separata de cea a locuintei prevazuta cu sistem de impamantare; se recomanda turnarea unei sape in aceasta incapere, pentru o mai mare siguranta in utilizare; construirea unui cos de fum pentru evacuarea reziduurilor cu protectie adecvata la exterior, cu diametrul si inaltimea specifice unei functionari adecvate.

Centralele termice cu combustibil gazos nu necesita un spatiu special construit, ci pot fi amplasate in interior, fie in varianta murala, sau asezate pe pardoseala. Datorita tipului de combustibil utilizat cele murale nu au nevoie de un cos de fum special. In cazul celor asezate pe pardoseala este nevoie de un cos de fum de evacuare.

Centralele termice electrice sunt in general murale si nu necesita amenajarea unui cos de fum pentru evacuarea noxelor. Desi acestea sunt dintre cele mai usor de monitorizat si montat, costurile pe care le implica datorita cresterii permanente a pretului energieri electrice ar putea constitui un impediment in utilizare. Acest tip de centrale termice pot fi completate cu sistem de incalzire a apei cu panouri solare,in timpul verii pentru apa menajera, astfel incat numai in timpul iernii sa se foloseasca energia electrica pentru incalzirea agentului termic pentru apa menajera si spatiile de locuit.

O alta caracteristica importanta a centralelor termice o reprezinta tipul acestora:
a) conventionale,
b) in condensatie.

Avantajele centralelor termice in condensatie

-    au un consum eficient si redus al arderii combustibilului astfel incat se pot realiza economii de 30-35% comparativ cu alte tipuri
-    au o durata de utilizare mai lunga, chiar si 15-16 ani in cazul utilizarii conform standardelor impuse de producator
-    au un consum mult mai ecologic, protejand astfel mediul
-    datorita noilor tehnologii inglobate in realizare acesteia creste semnificativ si calitatea acesteia, dar si randamentul in utilizare fiind recomandata in cazul incalzirii prin pardoseala
-    are un design atractiv, panou digital, interfata cu diverse sisteme de avertizare si autodiagnosticare a eventualelor probleme in timpul utilizarii

Dezavantajele centralelor termice in condensatie
-    unul ar fi cel al pretului de achizitie, mult superior celor conventionale
-    trebuie indeplinite unele conditii legate de izolatia imobilului, dimensionarea corecta a centralei termice, precum si a instalatiei interioare de incalzire; din pacate in multe situatii nu se tine cont de aceste conditii iar randamentul centralei in condensatie poate avea de suferit
-    condensul rezultat pe parcursul utilizarii este mare, motiv pentru care este nevoie de un sistem de scurgere in spatiul in care este amplasata
-    condensul este adesea acid, motiv pentru care in cazul utilizarii unei centrale termice cu capacitate mare trebuie sa montati o statie de neutralizare a condensului.

Marci de producatori pentru centrale termice
Centralele termice la care s-a facut referire mai sus, sunt produse de firme cu experienta in domeniu. Astfel puteti alege centrale termice in condensatie marcile: Buderus, Ariston, Bosch, Beretta. La centrale termice clasice cu tiraj fortat puteti opta pentru firmele: Motan sau Arca. Centrale termice asezate pe pardoseala cu puteri mari si foarte mari sunt produse de firmele: Veissemann, Bosch, Buderus, Ariston, Feroli, vaillant sau Beretta. Centrale termice electrice cu capacitati cuprinse intre 220V si 380V, adecvate incalzirii suprafetelor cuprinse intre 45mp si 200mp, realizate de firma Protherm, Kospel sau Vaillant.


Recomandari articole: cum aleg centrala, centrala electrica, centrala pe lemne, centrale termice, centrale in condensatie, instalatii termice,

‹‹ Iata cum trebuie sa iti amenajezi o bucatarie Feng Shui - inspiratie in imagini pentru a gati in armonie

Chiuvete moderne pentru bucatarie - iata cateva modele chiar interesante ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Gbr a scris:

Centrale termice electrice cu capacitati cuprinse intre 220V si 380V,
Serios?

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro