renovat.ro

» » » » »

Tipuri de afumatori pe care le puteti construi in curte


Romanii apreciaza produsele traditionale precum preparatele din carne afumate care sunt la mare cautare in special in perioada sarbatorilor de iarna sau a celor de Pasti. Sunca, costita, carnatii sau muschiul afumat sunt doar cateva dintre preparatele pe care vrem sa le avem pe masa atunci cand avem invitati. Afumarea preparatelor le da o savoare aparte dar le si conserva, putand sa fie consumate o perioada mai lunga de timp daca sunt pastrate in spatii racoroase si fara umezeala.

Tipuri de afumatori
Tipuri de afumatori pe care le puteti construi in curte

Linkuri sponsorizate
Galerie poze
  • Tipuri de afumatori
  • Afumatoare de suprafata
  • Afumatoare din caramida, lemn si tabla
  • afumatoare din lemn

Share daca va place

Galerie poze
  • Afumatoare din caramida
  • Afumatoare in pamant





Pe langa preparatele din carne amintite mai sus, se mai pot afuma branzeturile precum casul sau cascavalul dar si diferite tipuri de peste precum pastrav sau stiuca. Preparatele afumate pot avea diverse arome in functie de lemnele sau rumegusul folosit, cele mai apreciate fiind fagul, marul sau frasinul.
Afumarea produselor din carne se poate face prin doua metode: la cald sau la rece care necesita afumatori cu mod de construire diferit:

Recomandare: Cum iti construiesti singur o afumatoare

1. Afumatori la rece

Afumarea la rece presupune ca produsele din carne vor trebui sa fie la o distanta mai mare de sursa de fum, temperatura necesara trebuind sa fie cuprinsa intre 8 si 24 de grade celsius. Aceste afumatori vor avea nevoie de un canal de dirijare a fumului de la focar la incinta unde sunt preparatele. Procesul de afumare la rece dureaza o perioada mai mare de timp si necesita aerisirea preparatelor de mai multe ori. Astfel, produsele vor trebui sa stea in afumatoare 12 ore, dupa care se vor aerisi, procedeul repetandu-se de trei sau patru ori in functie de tipul preparatelor si dimensiunea lor.

Vezi si: Proiecte de gratare pentru curti mici si inguste

2. Afumatori la cald

Afumarea la cald presupune temperaturi mai ridicate de aproximativ 60 de grade celsius, astfel ca afumatoarea va avea focarul in interiorul incintei unde se gasesc preparatele. Afumarea dureaza intre 12 si 24 de ore, timp in care afumatoarea va trebui alimentata constant cu rumegus si bucati din lemn.

In functie de modul de construire, afumatorile pot fi de doua tipuri:

Vezi si: Modele de gratare pentru gradina

- Afumatori in pamant
Acest tip de afumatori se pot amenaja foarte usor si nu sunt deloc costisitoare. Puteti folosi diferite materiale sau obiecte reciclate precum caramida, scanduri, butoaie din lemn sau din tabla.

Citeste si: Gratar de gradina din caramida - galerie foto cu multe multe modele si idei

-  Afumatori la suprafata
Afumatorile la suprafata sunt mai scumpe si mai dificil de amenajat, dar permit afumarea unei cantitati mai mari de preparate. Afumatorile la suprafata pot fi construite din caramida, blocuri de zgura sau lemn sau puteti alege un model din metal de la magazinele cu produse pentru casa si gradina.

Vezi si: Cum iti construiesti un semineu de masa pentru terasa sau balcon

Recomandari articole: afumatoare, modele afumatori pentru curte, afumatori carne,

‹‹ Inspiratie in imagini pentru o bucatarie in tonuri de portocaliu

Cum iti construiesti singur o pompa de apa care nu are nevoie de electricitate ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez
Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro