renovat.ro

» » » » » » »


Tipuri de calorifere - care este cel mai potrivit pentru a-ti incalzi casa


Odata cu modernizarea designului interior, in locuinta se amplaseaza din ce in ce mai mult caloriferele ca sursa de caldura. In blocuri caloriferele sunt elemente prezente in orice incapere, ele reprezentand modalitatea clasica de incalzire prin racordarea la centralele termice de zona.

Tipuri de calorifere
Tipuri de calorifere - care este cel mai potrivit pentru a-ti incalzi casa

Galerie poze
  • Tipuri de calorifere
Galerie poze

Mai nou, montarea centralelor termice individuale pe scara de bloc, in apartamente, in case sau in case de vacanta atrage dupa sine utilizarea caloriferelor pe scara din ce in ce mai larga. Producatorii au realizat diferite modele de calorifere, din materiale diverse, astfel incat sa satisfaca si cele mai sofisticate gusturi. Materialele din care sunt realizate caloriferele comercializate in tara noastra sunt: fonta, otel si aluminiu.

Recomandare: Cum se aerisesc caloriferele

Caloriferele din fonta, desi clasice, au suferit o serie de modificari in privinta designului, a dimensiunilor, dar si a calitatii materialului utilizat. Fonta este de calitate superioara si fiecare dintre elementi sunt tratati in interior cu solutii anticorozive, astfel incat rezistenta in timp sa fie foarte mare, peste 25 de ani. Au o putere termica mare si inertie termica ridicata, pastrandu-se calde mult timp si dupa inchiderea centralei.

Recomandare: Sfaturi utile despre calorifere si instalatii termice

Pot fi utilizate cu succes ca accesorii la orice tip de centrala termica, iar conectarea cu tevile se face foarte usor si prezinta rezistenta in timp. Este adevarat ca sunt realizate din materialul cel mai greu, necesitand suport in partea inferioara si o buna fixare laterala in zid.

Sunt mai multe tipuri de calorifere din acest material:
a) fiecare element al caloriferului are 3 coloane asigurand astfel temperatura necesara incalzirii suprafetelor mari si foarte mari. Un singur element are o putere termica de 93,2W, iar suprafata radianta este de 0,192 mp/element;
b) fiecare element are doua coloane, puterea acestuia este de 77,3W si atinge temperatura de 60 grade C;
c) fiecare element are 4 coloane, puterea termica este de 129,5 W, ajungand la temperatura de 60 grade C cu usurinta si mentinandu-se cald mai mult timp.

Recomandare: Dimensionare calorifere si radiatoare

Datorita designului clasic, este adecvat in orice locuinta, putandu-se integra usor in amenajarea interiorului. Acest tip de calorifer se livreaza in general in seturi de cate 10 elementi, dar pot fi montati in incapere cati sunt necesari in functie de spatiu. Se livreaza vopsite in alb, dar pot fi vopsite foarte simplu acasa, in nuanta dorita.

Caloriferele din aluminiu sunt o alta varianta ce poate fi utilizata cu succes in realizarea instalatiei termice din domiciliu. Aceste calorifere sunt foarte usoare, de altfel cele mai usoare existente pe piata. Au dimensiuni reduse, datorita performantelor termice ridicate. Ele sunt confectionate din aluminiu de calitate superioara, tratat anticoroziv, astfel incat durata de utilizare in conditii optime este de 20 de ani. Sunt vopsite in camp electrostatic la exterior, conferindu-le astfel si un estetic adecvat amplasarii in orice spatiu.

Recomandare: Montaj calorifere

Pentru a raspunde exigentelor cumparatorilor, producatorii au realizat calorifere din aluminiu in forme standard, clasice: cu inaltimea de 681.5 mm, adancimea de 98 mm si distanta dintre axe de 600 mm, dar si cu forme si dimensiuni diferite: cu inaltimea de 2042 mm, adancimea de 100 mm si latimea de 80 mm, iar distanta dintre axe este de 2000 mm sau cu inaltimea de 880 mm, adancimea de 95 mm si latimea de 80 mm, iar distanta dintre axe este de 800 mm.

O alta varianta competitiva o reprezinta caloriferele decorative, care pe langa eficienta termica au dimensiuni si aspect special. Dintre acestea putem mentiona: caloriferele pentru colt, semirotunde, cu inaltimea 1800 mm, lungimea 244 mm, distanta dintre axe de 112 mm si cu putere calorica 785 w; calorifere verticale cu trei elementi lati, cu inaltimea de 1800 mm, lungime 490 mm, si putere calorica 1821 w; calorifere verticale cu 12 elementi subtiri care are inaltimea de 1400 mm, latimea 420 mm si putere calorica 753 w.

Recomandare: Crestere randament termic calorifere

O alta varianta de calorifere din aluminiu sunt cele pentru baie, portprosop. Acestea se fixeaza pe perete, nu ating pardoseala si au un design placut in functie de modelul ales. Specificul acestora rezida din efectul vizual creat de amplasarea elementelor orizontale ce sunt prinse de structura verticala: la distante egale, grupate in seturi de 3-4 elemente orizontale, amplasate pe elementele verticale doar pe una din laterale, etc. Indiferent de varianta aleasa, structura este rezistenta si au performante termice ridicate. In mod normal sunt vopsite in alb, dar, la cerere, pot fi vopsite in orice culoare, operatiunea facandu-se in camp electrostatic pentru rezistenta sporita in utilizare.

Caloriferele din otel reprezinta o alta varianta ce poate fi folosita in orice spatiu. Aceste calorifere au dimensiuni variabile, astfel incat sa raspunda nevoilor clientilor in functie de suprafata de incalzit. Sunt modele ce se fixeaza pe suportul amplasat pe pardoseala, dar sunt fixate si de perete.

Recomandare: calorifere decorative - modele

Unul dintre modele este tip panou, cu lungimea de 400 mm si inaltimea de 600 mm, cu o temperatura maxima de lucru de 110 grade C; un alt model are forma de panou compact, cu inaltimea de 600 mm, latimea de 104 mm si lungimea de 700 mm, iar temperatura maxima de lucru este de 120 grade C. Cel mai lung model are 900 mm lungime, putand fi amplasat cu succes in spatii foarte mari, deoarece performantele sale termice sunt ridicate. Indiferent de modelul de calorifer de otel ales, se livreaza cu toate accesoriile necesare prinderii si racordarii la tevile din reteauna termica. Datorita tratarii elementilor pe interior si pe exterior cu strat protector anticoroziv, rezista multi ani in utilizare la standarde ridicate.

Vezi si: Robineti de echilibrare pentru coloane de incalzire

Avantaje si dezavantaje intre caloriferele de fonta si cele din aluminiu

Caloriferele din fonta prezinta cateva avantaje:
a) performantele termice ridicate, ramanand calde si dupa ce agentul termic nu mai circula prin interiorul lor;
b) sunt rezistente datorita structurii solide si a tratarii anticorozive in interiorul elementilor;
c) pot fi atasati sau detasati elementii astfel incat sa alegeti varianta apotrivita in functie de dimensiunea spatiului de incalzit;
d) au mare stabilitate fiind fixati si in perete, dar si pe un suport de pe pardoseala.

Recomandare: Panouri radiante - avantaje, dezavantaje si eficienta
 
Dezavantajele acestui tip de calorifere il reprezinta:
a) greutatea lor foarte mare;
b) aspectul clasic/retro ce nu se poate combina cu un design interior modern.

Caloriferele din aluminiu prezinta o serie de avantaje:
a) greutatea lor redusa care nu necesita o ancorare suplimentara in pardoseala;
b) un design modern, adaptat cerintelor noilor generatii care isi amenajeaza o locuinta;
c) rezistenta in timp a structurii datorita tratarii cu substante anticorozive;
d) diversitatea de forme si modele realizate si comercializate pe piata;
e) avantajele termice in timpul functionarii, deoarece se incalzesc foarte repede si radiaza caldura;
f) temperatura de lucru ridicata.

Vezi si: Incalzire in pardoseala - avantaje si dezavantaje

Dezavantajele pe care le pot avea caloriferele din aluminiu ar putea fi faptul ca se racesc relativ repede dupa ce agentul termic nu mai circula prin instalatie.


Recomandari articole: calorifere, modele, sfaturi, instalatie incalzire, centrale termice,

‹‹ Modele de case rustice care te vor inspira sa traiesti traditional

Un living pentru toate varstele ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro