renovat.ro

» » » » » » »


Tipuri de materiale pentru acoperis - TOT ce trebuie sa stii cand vrei sa iti faci casa


Acoperisul unei case este la fel de important ca si fundatia: trebuie sa fie rezistent, sa faca fata intemperiilor, focului etc. Trei elemente definesc acoperisul casei: sarpanta, invelitoarea si elementele auxiliare. Dar sa vorbim, pe scurt, despre fiecare in parte. Sarpanta este structura pe care se sprijina acoperisul.Poate fi confectionata din lemn, fier sau beton armat, dar cea mai ieftina solutie ramane cea din lemn. Ieftina, dar mai putin rezistenta comparativ cu celelalte materiale.

Acoperis din tigla ceramica rosie
Tipuri de materiale pentru acoperis - TOT ce trebuie sa stii cand vrei sa iti faci casa

Galerie poze
 • Acoperis din tigla ceramica rosie
 • Acoperis din tigla ceramica
 • Casa cu acoperis din tigla metalica
 • Casa cu acoperis metalic
Galerie poze
 • Casa cu acoperis negru
 • Casa cu tabla metalica pe acoperis
 • Casa mica cu acoperis din tabla
 • Ce tipuri de materiale pentru acoperis exista
 • Model de acoperis pentru casa
 • Model inedit de acoperis
 • Tipuri de materiale pentru un acoperis

Cand vine vorba de invelitoare, aveti la dispozitie mai multe variante: puteti opta pentru o invelitoare din tabla cutata (tigla metalica), sindrile bituminoase, tigla ceramica sau tigla din beton, fiecare material cu avantajele si dezavantajele sale.

In ceea ce priveste elementele auxiliare, atunci amintim: burlanele, jgheaburile, coturi de evacuare, parapezile de acoperis, doliile, palniile de scurgere, carligele sau alte racorduri. Totul depinde de ce preferati si ca forma si ca marime, la care mai puneti pretul. Ei bine, in mare, acestea sunt componentele unui acoperis.


Recomandare: Acoperisuri pentru case - modele si materiale


Principalele materiale pentru un acoperis


1. Tabla

Tabla este cea mai des intalnita in constructia unui acoperis, avand calitati precum: rezistenta, flexibila, nu foarte grea, usor de montat. Sa nu uitam ca, in ultima perioada, tabla se gaseste sub diferite modele, culori, aspectul sau fiind mult imbunatatit fata de cum era cu ani in urma. Totodata, tabla este tratata cu solutii impotriva coroziuni, de a rezista la socuri mecanice, radiatii UV si schimburi bruste de temperatura.


De exemplu, un acoperis realizat din tabla plana prefaltuita este acela ca dispune de un sistem dublu de prindere prin suprapunerea falturilor si fixarea cu suruburi cu saiba din cauciuc pe o latura a fiecarui panou.


Vezi si: Acoperis din sindrila bituminoasa pentru case de lemn


In schimb, tabla profilata arata din punct de vedere fizic mai bine, poate fi ondulata, trapezoidala cu santuri iesite in relief, cu profile in forma de V. In plus, un alt avantaj este cel al orientarii suvoaielor de apa pluviala pe directia pantei si de fragmentare a stratului de zapada depus iarna.


2. Tigla
Exista multe cereri privind acoperirea acoperisului cu tigla, material rezistent, achizitionat la un pret acceptabil raportat la capitate si arata si bine estetic vorbind.
Intalnim trei tipuri de tigla: metalica, din ceramica si din beton.


Tigla metalica - rezistenta si flexibila, usor de montat, nu este foarte grea asa ca nici nu va afecta structura locuintei. Da o nota de eleganta casei fiind intalnita pe piata de profil intr-o gama bogata de modele si culori. Tigla metalica este confectionata din Tabla zincata, acoperita cu un strat de pasibizare, unul de grund si altul de poliester. Durata de viata depinde de calitatea aliajului folosit, fiind de la 5 la 10 ani. Dar exista si sigle metalice de foarte buna calitate a caror durata de viata atinge 50 de ani.


Vezi si: Modele de case cu acoperis in doua ape - locuinte practice si economice


Tigla din ceramica are o durata de viata de pana la 100 de ani, este termorezistenta, ignifuga, rezista la spcuri, acizi, mizerie, inghet, iar ca si mare avantaj - capacitatea de urcare rapida si permeabilitate la vaporii de apa. Ca si dezavantaj, acest tip de tigla are o greutate de 10 ori mai mare decat tiglele metalice si necesita sfatul unui specialist in montare tocmai pentru a nu afecta structura imobilului.


Tiglele din beton sunt foarte rezistente, absorb foarte putina apa si de aici si durata mare de viata a materialului. Exista o gama bogata de culori, deci aveti de unde alege. Ca si dezavantaj, are o greitate mare si poate aluneca cand ingheata, ducand si la infiltratii.


3. Sindrila bituminoasa

Acest material este alcatuit din granule ceramizate, strat bituminos si armatura cu fribra din sticla. Oamenii moderni opteaza pentru o astfel de solutie. Sindrila bituminoasa rezista la apa, foc, radioatii UV si are o serie de culori. Cum se taie usor la montat si fixat, este usor de manevrat, poate inlocui foarte bine alte elemente auxiliare. Durata de viata este de 50 de ani.


Vezi si: Proiecte de acoperis - cele mai interesante modele


4. Sindrila din fibra de sticla

Sindrila din fibra de sticla datorita spectului sau estetic minunat imita tiglele traditionale. Dispune de diverse modele,poate fi foarte usor de montat, fiind autoadeziva. Ca si compozitie, diferenta dintre cea a sindrilei bituminoase si cea cu fibra de sticla nu este asa mare. Cantitatea de bitum este doar putin mai mica. Astfel, invelitoarea din fibra de sticla este mai grea decat cea bituminoasa, de circa 10 kg/mp.


4. Stuf

Stuful, unul din cele mai vechi materiale folosite la acoperis, are din nou cautare. Si asta de cand se pune tot mai mult accent pe elementele naturale, ecologice. Stuful este un termoizolator foarte bun, vara pastrand racoarea in casa, iar iarna caldura. Materialul este foarte rezistent, avand o durata de viata de pana la 40 de ani. Folosind stuful ca si invelitoare spun specialistii ca presupune o panta mare a acoperisului de 40 grade, precum si lucarne cu forme rotunjite, pentru a nu aparea dolii cu muchii drepte ce ar favoriza patrunderea apei.


Recomandare: TERMOIZOLATIA ACOPERISULUI - reguli, eficienta, care este structura unui acoperis izolat corect


Vorbind despre montarea stufului pe acoperis, se fixeaza elemente din lemn pe structura capriorilor de la sarpanta, iar pe acestia se leaga bucatile de stuf cu sarma zincata.


Dupa cum ati constatat, sunt multe modele de materiale pentru acoperis, iar alegerea va apartine. Trebuie sa tineti cont insa ca materialul sa fie rezistent, deoarece si locuinta va fi mai bine izolata, ducand la facturi mai mici la incalzire, iar daca si durata de viata este de zeci de ani, atunci sigur nu-l veti mai schimba.


Alte materiale utilizate in constructia acoperisului

Cand vine vorba de construirea sarpantei acoperisului, aveti de ales din mai multe materiale:lemn, metal, beton. Ei bine, lemnul este cel mai des folosit material, fiind si ieftin si practic, chiar daca nu are aceeasi rezistenta ca si metalul sau betonul armat. Daca optati pentru sarpanta din lemn, trebuie folosite scanduri pentru astereala, care vor acoperi scheletul sarpantei, fiind batute in cuie pentru o sustinere suplimentara a acoperisului. In mod normal,montarea acoperisului trebuie lasata pe seama specialistilor in domeniu pentru a evita eventuale accidente.


Vezi si: Izolatie acoperis mansarda - Etapele realizarii acestei operatiuni


Accesorii utile acoperisului:


- parapezile de acoperis  - sunt utile pentru a impedica alunecarile de zapada de pe casa, mai ales cand acoperisul este foarte inclinat.
- sistemul pluvial pentru acoperisuri - util inj colectarea si scurgerea apei pluviale/topirea zapezii. Este alcatuit din jgheaburi, burlane ce ajuta la directionarea apei.
- nu trebuie uitate cosurile,utile in cazul in care proprietarii isi vor construi sobe din teracota/semineu. Si-n acest caz, pentru a face o munca ca la carte, trebuie contactata o echipa de profesionisti.
- dolille vor fi montate sub invelitoare si permit dirijarea apei catre sistemul pluvial.
- coamele mari si mici protejeaza impotriva infiltratiilor

- bordurile de perete sunt utile la intersectia apelor cu peretii calcan - adica zidurile despartitoare. Izoleaza si impiedica apa sa se infiltreze.


Recomandare: De ce ploua prin acoperis? Identificarea problemei


Concluzii:

Cine vrea un acoperis de calitate trebuie sa laeaga materiale de calitate, saopteze pentru un acoperis adecvat propriei locuinse, sa munceasca cu o echipa de profesionisti in domeniu care vor monta toate elementele ca la carte. Conteaza foarte mult sa nu faci o asa mare economie cand vine vorba de acoperis, o investitie in materiale de calitate insemnand si o durata mai mare de viata a acoperisului de deasupra capului.


Recomandari articole: acoperis, acoperisuri, invelitori acoperis, materiale de constructii, izolare acoperis, termoizolatie acoperis,

‹‹ Proiect casa superba cu mansarda - perfecta pentru o familie cu 4 -5 persoane

Banci cu spatiu de depozitare - 19 modele incredibile care te vor fascina ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro