renovat.ro

» » » » » » »


Cum alegi cel mai bun parchet laminat - Tipuri si cei mai buni producatori de parchet


Atunci cand doriti sa va renovati apartamentul, alegerea materialelor si finisajelor este foarte importanta pentru crearea unui design primitor si armonios in toate camerele. Alegerea materialelor pentru pardoseli poate sa contribuie atat la confortul termic al camerelor cat si la designul interior al acestora. Daca parchetul din lemn masiv este foarte costisitor, o alternativa excelenta este reprezentata de parchetul laminat, care o gama foarte larga de modele si designuri.

Living cu parchet laminat
Cum alegi cel mai bun parchet laminat - Tipuri si cei mai buni producatori de parchet

Galerie poze
 • Living cu parchet laminat
 • Dimensiuni placi parchet laminat
 • Izolatie pluta parchet
 • Izolatie polietilena parchet
Galerie poze
 • Montare parchet laminat
 • Montare parchet
 • Muchii parchet laminat
 • Parchet laminat alb
 • Parchet laminat clasic
 • Parchet laminat crem
 • Parchet laminat cu aspect de lemn
 • Parchet laminat deschis
 • Parchet laminat dining modern
 • Parchet laminat dining
 • Parchet laminat dormitor modern
 • Parchet laminat dormitor
 • Parchet laminat elegant
 • Parchet laminat invechit
 • Parchet laminat lemn
 • Parchet laminat living elegant
 • Parchet laminat living modern
 • Parchet laminat living rustic
 • Parchet laminat living vintage
 • Parchet laminat maro inchis
 • Parchet laminat maro
 • Parchet laminat negru
 • Parchet laminat negru
 • Sisteme imbinare parchet laminat

Parchetul laminat a fost inventat acum 30 de ani in Suedia de compania Perstorp care avea o experienta de peste 50 de ani in crearea diferitelor tipuri de pardoseli interioare. In ziua de astazi parchetul laminat este foarte popular, avand o varietate mare de designuri, culori si finisaje, putand sa fie folosit atat in cladirile rezidentiale cat si in birouri sau in spatii comerciale.


In general, structura parchetului laminat este formata din patru straturi:


1.    Stratul inferior consta in placa de balans care protejeaza parchetul pentru a nu se deforma
2.    Urmatorul strat este placa din fibre de inalta densitate care determina grosimea placii de parchet laminat
3.    Stratul urmator este pelicula decorativa pe care se pot imprima diferite imagini care imita lemnul, piatra sau alte materiale

4.    Stratul superior este format din melamina si alte rasini acrilice care au rolul de a proteja pelicula decorativa. Grosimea acestui strat va determina rezistenta parchetului laminat la uzura si la diferite actiuni mecanice.


Recomandare: Cum pui parchet laminat - ce unelte, materiale iti trebuie si care tehnica o folosesti


Cei mai importanti producatori europeni de parchet laminat


Desi structura parchetului laminat este aceeasi, calitatea acestuia depinde de numerosi factori, cel mai important dintre acestia fiind firma producatoare. In continuare va vom prezenta cei mai importanti 10 producatori europeni de parchet laminat de buna calitate:


1.    Quick Step - Belgia


Compania belgiana Quick Step este unul din cei mai mari producatori la nivel mondial de parchet laminat, produsele sale fiind vandute in Europa, Rusia si Statele Unite ale Americii. Compania are patentat un sistem unic de imbinare a parchetului laminat care face ca instalarea acestuia sa fie mult mai usoara. Designul parchetului laminat este imbunatati permanent iar colectiile sunt actualizate periodic, astfel ca parchetul laminat produs de Quick Step se poate incadra in decorurile contemporane si moderne. Parchetul laminat este de foarte buna calitate insa pretul de achizitie este mult mai ridicat in comparatie cu cel altor producatori.

Vezi si: Parchet stratificat vs parchet laminat


2.    Balterio - Belgia


Balterio este o companie relativ noua dar care si-a asigurat rapid un loc fruntas in acest clasament prin calitate exceptionala a parchetului laminat pe care il produce. Si Balterio are un sistem patentat de imbinare a parchetului numit Click Xpres prin care placile de parchet se prind usor una de cealalta. Parchetul Balterio este facut din HDF (placi de inalta densitate) care garanteaza o rezistenta excelenta la uzura zilnica si la un trafic ridicat. Straturile decorative folosesc o printare ultra-precisa care asigura parchetului laminat un design excelent, placile fiind cu greu deosebite de lemnul natural.


3.    Egger - Germania


Aceasta companie germana are intotdeauna colectii care urmeaza trendurile moderne in amenajarea interioara. Calitatea materialelor, designul elegant si rezistenta excelenta la umezeala sunt principalele avantaje ale parchetului laminat produs de Egger. Astfel, parchetul laminat Egger se poate folosi cu succes atat in bucatarii cat si in bai unde exista un nivel mai mare de umeazala dar si variatii de temperatura. Parchetul cu grosimea de 8 mm este cel mai popular produs al companiei, care are o foarte buna rezistenta si se instaleaza foarte usor.


4.    Tarkett - Franta


Tarkett este o companie multinationala cu sediul in Franta si cu fabrici de productie in Suedia, Germania si Serbia. Tarkett produce parchet laminat din clasele 32 si 33 care sunt potrivite atat pentru cladirile rezidentiale cat si pentru cele comerciale. Produsele acestei companii sunt de foarte buna calitate, au un design original si se monteaza cu usurinta. Paleta larga de culori si modele face ca parchetul produs de Tarkett sa fie potrivit atat pentru livinguri si dormitoare cat si pentru holuri sau bucatarii.


Recomandare: Parchet laminat


5.    Pergo - Suedia


Produsele companiei suedeze Pergo sunt recunoscute pentru designul inovator, finisajele rafinate si varietatea mare de texturi. Toate colectiile au variante diferite de rezistenta la uzura, care sunt obtinute cu ajutorul tehnologiei patentate TitanX. Pergo are si un sistem propriu de imbinare a placilor numit PerfectFold care faciliteaza montarea parchetului laminat.


6.    BerryAlloc - Belgia si Norvegia


Compania norvegiana Alloc care avea o experienta foarte bogata in producerea parchetului laminat a fuzionat in 2012 cu o companie din Belgia, rezultand o multinationala care are in oferta produse de foarte buna calitate. Compania are un sistem de imbinare din aluminiu si o gama foarte larga de parchet laminat cu modele, culori si texturi diverse. Parchetul are o rezistenta buna la umeazala si uzura, fiind astfel potrivit si pentru bucatarii. Desi pretul parchetului laminat produs de BerryAlloc este destul de ridicat compania are foarte multi clienti care apreciaza designul elegant si rezistenta la uzura.


7.    Pardor - Germania


Produsele acestei companii germane au designuri unice si specificatii tehnice excelente. Texturile originale reproduc materiale naturale precum lemn si piatra, calitatea produsului final este una desavarsita. Compania foloseste placi HDF de inalta calitate dar si o combinatia speciala de substante pentru stratul protector care ofera o protectie buna la umezeala.


Citeste si: Sfaturi de intretinere parchet laminat


8.    Kronotex - Germania


Kronotex este un producator cunoscut la nivel european pentru colectiile diverse care sunt si pe gustul clientilor mai pretentiosi. Parchetul laminat are o rezistenta foarte buna la substante abrazive, instalarea acestuia facandu-se cu ajutorul unui sistem patentat de companie. Kronotex produce parchet si in fabrici din Rusia, insa calitatea acestuia nu este aceeasi cu parchetul produs in fabricile din Germania.


9.    Haro - Germania


Haro a fost o companie de familie fondata in secolul al XIX-lea, cu o istorie bogata in producerea diferitelor tipuri de pardoseli. Parchetul laminat produs de Haro rezista la uzura si trafic iar sistemul aquaTec combina placile de inalta densitate cu diferite tipuri de rasini pentru a oferi o rezistenta ridicata la umezeala.


10.    Wineo - Germania


Parchetul laminat produs de Wineo se monteaza usor si este de foarte buna calitate. Produsele sunt rezistente la uzura, umezeala dar si la razele UV si pot avea diferite tipuri de finisaje precum lucioase sau mate dar si o varietate mare de culori. Compania are patentat un sistem de imbinare numit LocTec prin care placile de parchet laminat se prind cu usurinta una de cealalta.


Recomandare: Montare plinta parchet laminat


Caracteristicile parchetului laminat


Atunci cand doriti sa achizitionati parchet laminat pentru una sau mai multe camere va trebui sa tineti cont de cateva caracteristici importante precum:


-    Clasa de trafic
-    Forma si dimensiunea placilor
-    Sistemul de imbinare
-    Siguranta in utilizare
-    Designul parchetului
-    Textura parchetului
-    Muchiile parchetului

1.    Clasa de trafic a parhetului


Producatorii europeni de parchet laminat au aprobat normele conform carora parchetul poate avea sase clase de trafic:


-    Casa 21 parchetul este destinat spatiilor rezidentiale, unde nu exsita foarte mult trafic precum dormitoare si birouri
-    Clasa 22 parchetul este destinat spatiilor cu un trafic mediu precum camerele copiilor sau livinguri
-    Clasa 23 parchetul este potrivit pentru spatiile cu un trafic ridicat precum holuri si bucatarii
-    Clasa 31 este destinat pentru spatiile publice cu un trafic limitat precum birouri mici sau sali de conferinta
-    Clasa 32 parchetul incadrat in aceasta clasa este destinat spatiilor publice cu un trafic mediu precum sali de clasa, birouri, receptii si buticuri
-    Clasa 33 acest parchet este cel mai rezistent fiind destinat spatiilor publice cu un trafic ridicat precum magazine mari, sali de fitness si restaurante


In ziua de astazi, din ce in ce mai multe persoane folosesc parchetul din clasele de trafic 31, 32 si 33 pentru apartamente si case, deoarece chiar daca are un pret mai ridicat este mai rezistent si are o durata mai lunga de viata. Exista o alta clasa de parchet laminat si anume 34 care insa nu este folosita deoarece are costuri prohibitive si este destinata spatiilor cu un trafic extrem de ridicat.

Recomandare: Parchet triplustratificat


2.    Forma si dimensiunile placilor de parchet laminat


Parchetul laminat este produs de regula in placi rectangulare care imita placile din lemn natural. Desi nu exista o dimensiune standard, cele mai populare placi de parchet au lungimea cuprinsa intre 1260 si 1380 mm, latimea cuprinsa intre 185 si 195 mm si grosimea de 8 mm. Dimensiunile minime ale placilor pot fi cuprinse intre 300 si 400 mm cu latimea de 90 mm si grosimea de 6 mm iar cele maxime sunt de 1845 x 330 x 12 mm.


Trebuie sa stiti ca placile mai mici se monteaza mai usor insa cele mai mari sunt mai elegante. Latimea placilor trebuie aleasa in functie de geometria camerei iar designul si culorile in functie de decorul incaperii in care se monteaza parchetul. Parchetul laminat mai gros este mai rezistent la trafic si ofera o izolatie termica mai buna insa este si mai costisitor.


Exista si placi de parchet patrate care imita placile ceramice, latimea acestora putand sa ajunga si la 330 mm. Instalarea acestor placi este mai facila insa acest parchet este mai schimp si mai dificil de reparat. Luati in considerare dimensiunile si forma camerei inainte sa achizitionati placile de parchet. De exemplu,  intr-o camera mai mare placile pot fi mai lungi si mai late iar intr-una mai mica placile vor trebui sa fie mai scurte si mai inguste.


Citeste si: Parchet rezistent la apa


3.    Sistemul de imbinare


Exista doua sisteme de prindere a placilor de parchet lamitat: imbinarea click si imbinarea clasica cu nut si feder.


Placile de parchet cu imbinare click sunt mai usor de montat, chiar si de catre persoane care nu au experienta in astfel de activitati. Trebuie doar sa puneti placa noua la un unghi de 45 de grade si sa impingeti pana cand auziti un click. Parchetul laminat cu acest sistem de imbinare se poate folosi atat pentru camere mai mici cat si pentru incaperi cu un trafic mai intens. Placile deterioarate se pot demonta cu usurinta, astfel ca le veti putea inlocui cu unele noi atunci cand se uzeaza.


Montarea parchetului laminat cu imbinare clasica presupune introducerea unei protuberante numita feder in adancitura din muchia celeilate placi de parchet care poarta denumirea de nut. Aceste placi de parchet au un sistem de sigurata care impiedica departarea lor insa trebuie montate pe o suprafata perfect plata. Desi nu este potrivit pentru spatiile cu trafic ridicat, acest tip de parchet laminat are un pret mai redus ceea ce il face destul de popular.

Vezi si: Diferente si asemanari intre parchjetul lacuit si cel uleiat


4.    Siguranta in utilizare

Conform Asociatiei Producatorilor de Parchet Laminat (EPLF), parchetul din clasa E1 este considerat sigur deoarece contina o cantitate mica de formaldehida care nu afecteaza sanatatea oamenilor. Atunci cand doriti sa achizitionati parchetul pentru o camera luati in considerare acest aspect insa retineti ca exista companii care nu respecte aceste standarde. Alegeti un producator cunoscut, chiar daca va trebui sa platiti o suma mai mare pe metru patrat.


De asemenea incercati sa achizitonati parchetul laminat de la producatorii europeni, care sunt obligati sa respecte atat normele de siguranta cat si cele de protectia mediului. Un producator asiatic va avea preturi mai reduse insa nu veti sti daca produsele sale respecta sau nu standardele de siguranta. Deschideti pachetele cu parchet si mirositi-le, iar daca exista un miros puternic de substante chimice nu il achizitionati. Un parchet care respecta normele de siguranta va avea un miros preponderent de lemn.


5.    Designul parchetului laminat


Parchetul laminat poate avea numeroase designuri care vor putea contribui la crearea unui anumit stil de amnejarea interioara. Modelele originale pot sa imite diferite materiale naturale precum lemn, piatra sau piele dar si materiale mai moderne precum placi ceramice sau metal. De exemplu, intr-un livingroom cu decor modern sau minimalist un parchet laminat va putea sa aiba finisaje metalice precum cele care imita otelul sau zincul.


Recomandare: Cum se monteaza parchetul laminat dublu-click


Parchetul laminat care imita piatra naturala este mai potrivit pentru camere cu design clasic precum un livingroom cu semineu. Parchetul care imita piatra vulcanica, agata, onixul sau ardezia se vor putea insa folosi si pe holuri, in dininguri sau chiar in bucatarii.


Poate cel mai interesant tip de parchet laminat este cel care are un design original cu texturi si modele unice. De exemplu, producatorul german Parador are o colectie numita TrendTime in care parchetul are finisaje cu animal print, cu desene abstracte sau chiar cu diferite desene inspirate din tablourile lui Leonardo da Vinci. Alte companii precum Kronotex si Classen au colectii speciale dedicate camerelor celor mici care contin diferite personaje din desene animate sau din povesti.


6.    Textura parchetului


Textura parchetului laminat este foarte importanta pentru designul general al oricarei incaperi. Iata care sunt principalele texturi si finisaje pe care le poate avea acest tip de parchet:


-    Textura clasica care imita lemnul natural cu cu fibre si noduri
-    Textura invechita care se obtine prin introducerea unor finisaje care simuleaza uzura parchetului
-    Textura lucioasa care da impresia unui parchet din lemn lacuit
-    Textura in relief, care imita fibrele si structura placilor de lemn natural
-    Textura vintage care prezinta mici imperfectiuni si semne de invechire
-    Textura rustica care imita scandurile de lemn natural care au fost taiate recent

Dupa cum vedeti exista o gama foarte variata de texturi si finisaje astfel ca veti putea folosi aceeasi nuanta de parchet dar cu texturi diferite pentru fiecare camera din casa.


Vezi si: Intretinere parchet masiv


7.    Muchiile parchetului


Muchiile elementelor placilor de parchet vor putea sa influenteze decorul unei incaperi prin marirea campului vizual si crearea unui design armonios si elegant. In functie de modul in care sunt taiate muchiile elementelor individuale, placile de parchet laminat vor putea fi:
-    Placi fara muchii - elementele individuale nu au michii iar placile sunt taiate intr-un unghi drept
-    Placi cu muchii mici - aceste placi un caneluri cu o grosime de 0.5-1 mm
-    Placi cu muchii mari - elementele individuale sunt despartite de caneluri cu o grosime de 2-3 mm
Canelurile pot avea margini duble in forma de U sau V pe fiecare element individual sau doar pe exteriorul fiecarei placi. Prezenta sau absenta muchiilor nu influenteaza caracteristicile tehnice ale parchetului laminat ci numai designul acestuia. Parchetul fara muchii va fi mai putin costisitor si va crea o suprafata solida neteda, in timp ce parchetul cu muchii va fi mai scump insa se va asemana mai mult cu parchetul din lemn natural.

Tipuri de izolatii pentru parchet


Nici cel mai bun parchet laminat nu va avea o durata lunga de viata daca nu se va monta pe un strat de izolatie speciala care il va proteja de umezeala dar va prelua si greutatea traficului dar va reduce si nivelul de zgomot din incaperi. Exista mai multe tipuri de straturi de izolatie pe care le veti putea folosi:


-    Pluta - este un material natural cu o durata lunga de viata dar si cu o absorbtie buna a zbomotului. Pluta ofera o buna izolatie termica putand sa fie montata si pe suprafete cu mici denivelari. Dezavantajele izolatiei din pluta sunt costul destul de ridicat si riscul de sfaramare in conditii de umiditate ridicata


-    Polistiren extrudat - acest material este rezistent la umezeala si are un nivel bun de izolatie termica. Cel mai important dezavantaj este nivelul redus de izolatie fonica astfel ca va trebui sa folositi un strat izolator suplimentar


-    Folia de polietilena - este cea mai ieftina optiune, avand o rezistenta buna la umezeala, atenuand zgomotul si oferind o buna izolatie termica. Acesta folie se poate insa deteriora in conditiile unui trafic ridicat


-    Polietilena in trei straturi - stratul inferior este o folie din polietilena perforata care asigura un nivel bun de ventilatie, stratul din mijloc este din granule de polietilena expandate iar deasupra exista un nou strat de polietilena


Atunci cand montati straturile de izolatie incercati sa nu le suprapuneti ci sa le prindeti cu banda adeziva pentru a evita eventualele umflaturi si denivelari. Toate aceste optiuni vor proteja parchetul laminat, imbunatatind durata de viata a acestuia. Grosimea stratului de izolatie depinde de clasa de trafic, de sistemul de imbinare a placilor sau de materialul pe care se instaleaza parchetul.


Recomandare: Incalzire in pardoseala - avantaje si dezavantaje


Pretul parchetului laminat pe metru patrat


Pretul parchetului laminat depinde atat de producator cat si de celelalte aspecte prezentate anterior precum clasa de trafic, designul si textura dar si de grosimea placilor. Un metru patrat de parchet laminat se poate achizitiona in aceasta perioada cu un pret incepand de la 18 lei si poate ajunge pana la 150 de lei pentru placile cu rezistenta buna la umezeala si designuri originale. Incercati sa nu alegeti totusi cele mai ieftine modele care nu sunt rezistente la trafic si au o durata de viata mult mai scurta.


Recomandari articole: parchet laminat, cum se face, nuante parchet laminat, parcket laminat dublu click, alegere parchet, izolatie parchet, montaj parchet,

‹‹ Proiect de casa mica si frumoasa construita pe un nivel

35 de panouri din sticla - alternativa moderna pentru faianta din bucatarie ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro