renovat.ro

» » » » » »


Tipuri de polistiren, caracteristici si utilizarile lor | Alege corect pentru izolarea sigura a locuintei tale


Polistirenul este un material obtinut din petrol, prin tratare industriala, cu aspect spongios, rezistent la umezeala, poate fi ignifug doar daca este tratat corespunzator industrial, fiind imbogatit cu anumite substante specifice. Polistirenul are cateva caracteristici generale: este solid, este prelucrabil prin incalzire, este mat, are grosimi diferite si se utilizeaza in special in constructii sau amenajari interioare/exterioare, are un pret accesibil.

Tipuri de polistiren
Tipuri de polistiren, caracteristici si utilizarile lor | Alege corect pentru izolarea sigura a locuintei tale

Galerie poze
  • Tipuri de polistiren
  • Ce tipuri de polistiren exista
Galerie poze





Polistirenul expandat se utilizeaza pentru:
- izolarea peretilor exteriori (dar nu si de la subsol);
- izolatia fatadelor caselor si blocurilor sau altor immobile; -
- izolatia teraselor; izolarea podurilor cu sarpanta sau cu capriori; 
- izolarea pardoselilor si a incaperilor foarte reci.

Unul dintre tipurile de polistiren existente pe piata este polistirenul expandat sau EPS. Are grosimi de 2-3cm; 8-10cm si este poros, permeabil la vapori de apa anuland fenomenul de condens si are conductivitate termica, ceea ce nu permite eliminarea caldurii din interior spre exterior sau patrunderea caldurii din exterior spre interior.

Citeste si: Dezavantajele izolatiei interioare cu polistiren

Acestea sunt si caracteristicile care determina utilizarea pe scara larga a polistirenului expandat la anveloparea peretilor, a podurilor locuintelor sau altor spatii. Conductivitatea se incadreaza intre 0,030 W/mK si 0,040 W/mK  si se noteaza pe ambalajul fiecarui pachet de polistiren cu semnul " ?". Este recomandat sa se utilizeze pentru lucrari de anvelopare polistirenul cu conductibilitate mica si grosime mare pentru eficienta lucrarii.

O alta caracteristica importanta o reprezinta rezistenta la compresiune:
la socuri mecanice (lovituri, tasari),
- la intemperii naturale (inghet/dezghet, vant, caldura peste 250 C).

Rezistentele la compresiune sunt masurate in " kPa" pot fi cuprinse intre 50 si 200 kPa si sunt specificate pe ambalaj. In scopul lucrarilor de anvelopare exterioara se recomanda o rezistenta la compresiune de 70kPa. Toate tipurile de polistiren expandat indiferent de rezistenta la compresiune are o plaja mare de utilizare.

Citeste si: Izolatii si placari exterioare cu polistiren expandat sau extrudat

Tipul EPS 50kPa se recomanda in anveloparea peretilor interior ai camerelor, depozitelor sau spatiilor de trecere; poate fi utilizat ca material suport pentru montarea parchetului laminat in cazul unor spatii cu trafic usor sau a podurilor nelocuite.
Tipul EPS 60kPa se utilizeaza in special la anveloparea balcoanelor sau a teraselor, ca support pentru parchet laminat in conditii de trafic usor sau in spatii de depozitare sau izolatie interioara a peretilor.
Tipul EPS 70kPa si 80kPa asigura materialul potrivit realizarii anveloparilor exterioare la blocuri sau case construite din diferite materiale.

Recomandare: Polistiren vs vata minerala - Ce alegem?

Tipul EPS 100kPa este utilizat ca baza-suport pentru cimentul de egalizare sau sape de egalizare; pentru amplasarea de parchet laminat in conditiile de trafic mediu si mare (sali de mese, scoli, sali de spectacole); izolarea acoperisurilor. Tipul EPS 150 kPa se recomanda pentru realizarea pardoselilor din spatii in care se depoziteaza obiecte grele; suport pentru parchetul laminat in zone cu trafic foarte mare sau trafic greu (hale, magazine); placarea spatiilor de acoperis sau terase terasate cu spatii verzi si pe care va fi si trafic mic sau mediu.
Tipul 200kPa se utilizeaza la realizarea de acoperisuri si platforme terasate cu spatii verzi si circulabile; spatii interioare cu pardoseli utilizate pentru depozitarea/a?ezarea unor utilaje foarte grele sau cu mijloace de ridicat care circula, cum ar fi depozite frigorifice cu rafturi foarte mari si grele, hale industriale cu circula?ia unor mijloace de ridicat si transport etc.

Vezi si: Solutii de termoizolare pentru apartamente

Polistirenul extrudat XPS este un material asemanator celui prezentat anterior, dar are pori inchisi. Datorita acestei caracteristici are o rezistenta mecanica mult mai mare decat EPS si impermeabilitate mult mai mare. Acesta este motivul pentru care poate fi folosit la nivelarea fundatiilor, sub placile autonivelante sau la placarea peretilor din subsolul imobilelor, dar NU si in interiorul camerelor sau pe peretii exteriori deoarece nu permite peretelui sa respire.

Polistirenul extrudat este recunoscut ca material cu fiabilitate si rezistenta mare la factori mecanici, la umezeala si la agentii chimici. Datorita acestor caracteristici poate fi uzitat cu succes in placarea soclurilor, a zidurilor din piatra sau ciment, a temeliilor. Este un perfect suport pentru zonele cu trafic greu: magazine mari, hale de productie, abatoare, camere frigorifice. Polistirenul extrudat se poate lipi cu adeziv specific de orice strat-suport cu suprafata rugioasa (piatra, ciment, gips, caramida, BCA, etc); pe o suprafata neteda se face aderenta, dar in timp XPS poate sa cada. Ca si EPS, XPS are grosimi diferite: de 3cm, 5cm 6cm, 8 cm sau 10 cm si implicit o arie larga de utilizare.

Recomandare: Izolatii interioare cu celuloza - o solutie ecologica si eficienta

Are cateva caracteristici specifice: este un bun izolator, o capacitate ridicata de respingere a apei si implicit a vaporilor, are o rezistenta sporita la compresiune (nu isi modifica forma); nu este conductor termic (are efect de autostingere). Este bun izolator termic intre peretii interiori din bca sau izolatia puntilor termice in constructia unei locuinte; se utilizeaza cu succes la izolatia termica a acoperisurilor de orice tip.

Polistirenul grafitat are o compozitie diferita si caracteristici de rezistenta crescuta la factorii de mediu, la socuri mecanice si compresiune. Una dintre caracteristicile care determina constructorii sa foloseasca XPS grafitat este rezistenta foarte mare la compresiune, 80kPa; rezistenta la incovoiere 125kPa si rezistenta la tractiune 150kPa. Daca este folosit la izolari termice este cu 205 mai eficient decat XPS simplu. Fiindca are compozitie diferita, mai exact este imbogatit cu grafit (o forma naturala a carbonului de culoare cenusie-inchisa, cu luciu metalic), polistirenul grafitat este mai scump decat cel simplu. Desi este specificat pe ambalaj tipul de polistiren, pentru identificarea mai usoara, unele firme producatoare au adaugat o dunga rosie pe laterala pachetului.

Recomandare: Izolatie acoperis mansarda - etapele realizarii acestei operatiuni

Polistirenul ignifug reprezinta acel tip de polistiren care nu arde si nu intretine arderea. El se realizeaza din granule de polistiren ignifugate si expandate. O caracteristica speciala a acestui tip de polistiren este aceea ca nu este agreat de niciun fel de insecta (este exclus atacul unor daunatori). Pe piata romaneasca acest tip de polistiren se utilizeaza cu succes in placarile exterioare sau interioare. Se livreaza in pachete a cate 5 placi cu grosimea de 5cm, acoperind o suprafata de 2,5mp.
O alta varianta convenabila de comercializare este polistiren expandat ignifugat EPS 100 1000x500x100 mm. Aceste placi nu au abateri dimensionale sau incovoieri generate de presiune si/sau manipulare defectuoasa. Pe piata se gasesc mai multe produse de polistiren EPS ignifugat, produs de firme diferite. In fiecare dintre cazuri produsul se vinde in placi asezate in numar diferit, in functie de producator.


Recomandari articole: polistiren, izolatie cu polistiren, adeziv polistiren, polistiren expandat,

‹‹ Termobetonul - un material de constructie cu caracteristici unice. Cu el poti construi o casa de 10 ori mai repede

Cum scapi de mirosul neplacut din frigider | Trucuri simple si eficiente ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro