renovat.ro

» » » » » » »


Tipuri de profilele pentru rigips


Profilele metalice (tabla zincata sau aluminiu) sunt esentiale pentru montarea placilor de rigips. Pentru cei nefamiliarizati cu termenii, profilele sunt acele stinghii de metal pe care se prind placile de rigips in suruburi, cu bormasina.

Tipuri de profile pentru rigips
Tipuri de profilele pentru rigips

Galerie poze
  • Tipuri de profile pentru rigips
Galerie poze

In functie de forma, dimensiuni si intrebuintare, avem de ales intre mai multe tipuri de profile folosite in montarile de rigips:

UD-urile

Sunt profile perimetrale (montate de jur imprejurul peretilor, marcand perimetrul) care se prind in pereti cu ajutorul unei bormasini. Sunt realizate din tabla zincata si se pot gasi la diferite dimensiuni.
Se folosesc atat la tavanele false din rigips, cand si la peretii falsi, din acelasi material.
Ele constituie punctele de sprijin ale profilelor portante, despre care vom vorbi mai jos, cat si pentru placile de rigips propriu-zise. Rolul lor este si acela de a prelua eventualele denivelari ale peretelui, insa acesta este un rol secundar, functia principala fiind aceea de sprijin pentru profilele portante.
UD-urile se monteaza cu partea dreapta spre perete si cu partea concava spre interiorul camerei.

CD-urile


Sunt profile portante, din tabla zincata, ale caror dimensiuni trebuie sa corespunda cu cele ale profilelor perimetrale deoarece sunt menite a se imbina cu acestea. Dimensiunea lor este cuprinsa in denumire, astfel daca dorim un profil CD cu latimea de 28 mm, cerem un CD 28 (valabil pentru orice tip de profil, de ex. UD 30, UD 28, CD 60 etc.).
Ele se monteaza de-a lungul incaperii, dintr-un perete in altul, cu partea dreapta spre podea si cu cea concava spre tava, fixate in UD-uri, nu cu bormasina, ci prin imbinare manuala.
Tot pe CD-uri se prind si racordurile la tavan, niste "sarme" groase care se prind in tavan si si profilele portante. Ele vor avea rolul de a sustine cea mai mare parte din greutatea plafonului de gips-carton.

Peste CD-uri se monteaza placa de rigips cu ajutorul unei bormasini.
CD-urile se monteaza la o distanta aproximativa de 50 cm unul de altul (mai dese daca distanta dintre rigips si tavan e una mai mare de 15 cm).
UW-urile
Sunt folosite in special la placarea peretilor sau la formarea ghenelor din rigips. Ele formeaza structura (scheletul) acestor pereti falsi. Se fixeaza atat in podea si cat si in tavan, racordand astfel peretii falsi de structurile de rezistenta ale cladirii. Vor fi montate cu partea dreapta spre podea, respectiv tavan.

CW-urile

Trebuie sa aiba aceleasi dimensiuni ca si UW-urile deoarece se vor imbina cu acestea. Astfel CW-urile vor avea un capat in tavan si altul in podea, cu partea dreapta spre interiorul incaperii, pe care se va prinde in suruburi placa de rigips.
UW-urile si CW-urile joaca un rol asemanator cu UD-urile, respectiv CD-urile de la montarea tavanelor false.

Profilele de tip UA

Sunt folosite acolo unde este nevoie de profile cu o rigiditate mai mare (rigiditatea este conferita de grosime si faptul ca sunt fabricate din otel). De exemplu formeaza tocaria usilor si geamurilor din peretii de rigips.
Pot avea grosimi diferite 1mm, 1,5mm etc.
Acestea sunt principalele profile metalice folosite la ora actuala pentru montarea placilor de rigips, in afara de existenta lor, montarea rigipsului mai presupune o serie de accesorii metalice (si nu numai) care se vor atasa acestor profile, accesorii despre care insa vom vorbi mai pe larg intr-un articol viitor.


Recomandari articole: rigips, amenajari interioare, materiale de constructii, zugraveli interioare, glet,

‹‹ 10 secrete pentru amenajarea unui interior modern si stilat cu bani putini

Decoratiuni cu mozaic - proiecte uimitoare pentru gradina si terasa ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro