renovat.ro

» » » » » » »


Scari interioare pentru case - tipuri de scara, cerinte tehnice minime plus modele atractive


Alegerea tipului de scari este foarte importanta pentru orice constructie noua, indiferent ca vorbim despre o casa cu mansarda sau una cu etaj. In unele proiecte scara ocupa un rol foarte important, fiind puctul focal al unui hol sau living, dar si o decoratiune interesanta pentru intreaga casa. Designul unei astfel de scari va putea sa seteze tonul decorului interior care va fi folosit si de catre alte incaperi precum living sau hol.  

Decor elegant living cu scari
Scari interioare pentru case - tipuri de scara, cerinte tehnice minime plus modele atractive

Galerie poze
 • Decor elegant living cu scari
 • Decor elegant scari
 • Decor maro hol
 • Scara combinata
Galerie poze
 • Scara cu trepte balansate
 • Scara eleganta combinata
 • Scara in spirala
 • Scari cu panta dreapta
 • Scari elegante
 • Scari placate cu lemn
 • Tipuri si modele de scari

O scara monumentala aflata in apropierea intrarii va ocupa un spatiu mare si va avea un design elegant in timp ce o scara principala mai mica va fi situata pe o laterala a casei si va avea doar un rol functional nu si decorativ. Astfel, o scara interioara din living va trebui sa fie mai eleganta, in timp ce una de pe un hol secundar poate sa fie mai modesta. In ziua de astazi, deseignerii si arhitectii va vor putea prezenta o gama larga de modele de scari cu dimensiuni si forme diferite, dar si din diferite tipuri de materiale.


Tipuri de scari


In functie de forma rampelor, scarile pot fi impartite in urmatoarele categorii:


1.    Scari cu rampa dreapta


Scarile cu una sau doua rampe sunt folosite de cateva secole fiind considerate traditionale. Odata cu trecerea timpului, scarile au capatat designuri si forme mai complexe si mai elegante, fiind folosite si pentru infrumusetarea decorului unui palat sau a unui mic castel. O astfel de ramapa poate avea cel mult 10 trepte, insa veti putea folosi mai multe rampe cu platforme intermediare numite podeste. Pentru a putea oferi o urcare cat mai usoara, scarile interioare ar trebui sa aiba o panta cu inclinatia cuprinsa intre 30 si 35 de grade.


Scarile in forma de L cu platforma intermediara sunt potrivite pentru casele cu o suprafata utila mai mica, deoarece necesita o suprafata mai redusa decat scarile cu o singura rampa. Este posibil ca de pe un podest sa se poata urca la un nivel superior dar si intra in holul de la acel nivel. In ultima perioada din ce in ce mai multe persoane aleg scarile cu structuri metalice care au un design mai deosebit fiind considerate mai elegante. In plus, repararea unor trepte se poate face mult mai usor deoarece nu presupune dezmembrarea intregii structuri.


2.    Scari in spirala


Scarile in spirala sunt un tip de scari foarte elegante, fiind folosite adesea si ca un element decorativ. Aceste scari se folosesc in spatiile unde, din diverse motive, nu se pot amenaja alte tipuri de scari. Inclinatia pantei este cuprinsa intre 30 si 45 de grade, oferind un mod rapid de acces intre diferite niveluri din casa. Scarile in spirala ocupa un spatiu mult mai mic in comparatie cu cele cu rampa si sunt folosite cel mai adesea pentru a facilita accesul in mansarda.


Desi au un design fragil, scarile in spirala sunt foarte solide si pot avea atat o forma rotunda cat si una patrata sau dreptunghiulara. Cele mai mici modele au o coloana de care sunt atasate treptele, structura acestora fiind total diferita decat a scarilor fara coloana de sustinere.


3.    Scari combinate


Clientii din ce in ce mai pretentiosi au obligat arhitectii sa vina cu diferite solutii non-standard, care combina diferite tipuri de scari. Aceste scari pot fi atat simple dar si maestuoase, avand decoratiuni exclusiviste care le pot incadra intr-un decor extravagant. Scarile combinate pot avea marimi si forme diverse si pot fi facute din metal, lemn sau ciment, treptele putand fi atat din lemn cat si din sticla sau placi ceramice. Un exemplu interesant de astfel de scari poate fi o scara cu trepte balansate care se continua dupa podest cu o rampa dreapta. Cele mai moderne scari combinate sunt cele asimetrice, curbate, triunghiulare sau in forma de S, cu trepte iluminate cu diferite tipuri de lumini.


4.    Scari pentru subsol si pod


In unele cazuri nu se poate instala o scara standard intre niveluri din cauza spatiului limitat, astfel ca va trebui sa alegeti o scara economica. Aceste scari au o latime de maximum 60 cm si pot sustine o greutate de pana la 150 de kg, putand fi instalate in spatii inguste precum beciuri. Pentru poduri se pot folosi scarile modulare care se pliaza atunci cand nu sunt folosite si care se manevreaza foarte usor. Capacul se deschide cu ajutorul unei tije, plierea partilor componente facandu-se fara sa necesite prea mult efort.


Materiale din care se fac scarile


Cele mai folosite materiale pentru scari sunt lemnul, metalul, cimentul si un tip foarte rezistent de sticla. Pentru balustrade se pot utiliza de asemenea lemnul si metalul dar si sticla, fierul forjat sau plasticul. Cel mai popular material ramane in continuare lemnul, datorita pretului mai redus dar si versatilitatii si rezistentei ridicate. Cele mai frumoase scari din lemn sunt cele din stejar si fag, iar cele mai simple si mai ieftine cele din lemnul coniferelor.


Amenajarea scarilor


Scarile cu rampa dreapta ofera dedesubtul lor un spatiu de depozitare unde puteti amenaja un mic dulap sau dressing sau chiar o biblioteca. Scarile cu platforma intermediara ofera un spatiu unde persoanele in varsta se pot odihni, astfel ca daca spatiul va permite puteti amplasa o banca de mici dimensiuni. Scarile din holuri vor ocupa un spatiu mai mic insa au adesea treptele mai inguste astfel ca nu ofera un acces foarte confortabil. 


Cum se calculeaza inaltimea treptelor unei scari


Pentru ca o scara sa aiba trepte confortabile acestea vor trebui sa aiba o latime si o inaltime potrivita. De obicei latimea (l) si inaltimea (h) treptelor se calculeaza conform ecuatiei 2h + l = 63 cm.


Daca scarile vor fi folosite si de copii sau batrani, ecuatia va fi h + l = 46 cm iar pentru scarile care trebuie sa acopere o diferenta mare intre niveluri ecuatia este 3h + l = 80 cm.


Inaltimea treptei va trebui astfel sa fie cuprinsa intre 12 si 20 de centimetri, iar latimea intre 25 si 35 de cm. O scara este considerata confortabila daca are lungimea cuprinsa intre 90 si 100 de centrimetri.


Scarile pot fi un spatiu periculos astfel ca treptele vor trebui acoperite cu materiale care sa ofere o buna aderenta iar balustradele trebuie sa fie solide pentru a va proteja de eventualele accidente.Recomandari articole: scari interioare, modele, amenajari interioare, scara din lemn, placare scara, scari din lemn, scari din beton,

‹‹ Desprinsa din povesti este aceasta cabana din busteni construita si amenajata in stil rustic

Rosu la amenajari interioare - mic ghid de folosire a culorii ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro