Tipuri de seminee cu avantajele si dezavantajele fiecaruia
Din dorinta de amenajare cat mai estetica a interiorului, s-au creat diferite tipuri de seminee. Acestea se pot diferentia prin aspect, dar si prin tipul de combustibil utilizat pentru incalzire: lemn, gaz, curent electric. In privinta aspectului, vom putea alege dintre variantele construite din caramida, cu diverse forme cat mai elegante, sau cele standard, produse industrial.

In functie de spatiul disponibil, se pot alege cele cu rol functional si estetic, realizate in diverse forme, dimensiuni si finisaje (rustice, clasice, moderne) sau cele cu rol strict functional, eventual de mici dimensiuni, datorita interiorului mai putin generos.
Vezi si: Cum construim un semineu
O categorie sunt semineele inchise tip centrala pe lemne, destinate incalzirii intregii locuinte, realizate industrial cu rol estetic si functional. Aceste modele sunt concepute pentru a putea incalzi suprafete chiar si de 400 mp, fiind dotate cu tehnologie avansata, serpentine de siguranta, focar din fonta, otel sau otel si samota, cu geamul termorezistent amplasat lateral sau frontal. Aceste seminee au puteri ce variaza intre 5-10kw si 10-15kw.
Inspiratie: Seminee cu piatra pentru livinguri uimitoare
Avantajele utilizarii acestui tip de semineu rezida din: capacitatea de incalzire a unei locuinte ample; aspectul estetic deosebit; elementele de siguranta care confera produsului rezistenta in utilizare pentru 10-15 de ani; arderea completa a lemnului, lipsa noxelor specific arderii ce in alte conditii se elimina in interior; aportul evident in realizarea unei amenajari interioare de exceptie; intretinerea lor este simpla, fiind necesara o curatare anuala a hornului si verificarea echipamentelor utilizate de 2-3 ori pe an.
Plus de inspiratie: Modele de seminee
Dezavantajele rezida din faptul ca: pot fi utilizat doar in locuinte mari, cu spatiu adecvat de montare; este necesara amenajarea unui cos/horn cu anumite dimensiuni, realizat din materiale specifice pentru siguranta locuintei; amplasarea semineului intr-un anumit spatiu astfel incat sa comunice cu hornul; utilizat in zonele in care combustibilul lemons este mai greu de procurat reprezinta o problema; pretul lemnului este in crestere si implicit costurile in cazul acestui tip de centrala; necesitatea curatarii periodice a cenusarului.
Recomandare: Semineuri de vis - pentru o atmosfera calda in locuinta noastra
Semineele deschise cu combustibil lemons reprezinta o alta varianta posibila pentru incalzirea unei locuinte cu camere generoase. Comparativ cu centralele cu arzatorul inchis cu geam termorezistent, acestea sunt mai spectaculoase ca estetica, cre�nd o atmosfera familiala; acest lucru reprezentand un avantaj.
Caldura, insa, se simte doar in apropierea focului.
Dezavantajele acestui model de semineu sunt date de: faptul ca asigura caldura doar intr-o camera; arderea lemnului este incomplete; noxele generate in procesul arderii se raspandesc in interior; consumul de combustibil este crescut; curatarea frecventa a cosului de fum, bilunar in perioada de utilizare a semineului; eliminarea zilnica a cenusei generate de arderea lemnului si curatarea frecventa a depunerilor de funingine din focar; amplasarea in spatiu mare pentru a oferi siguranta in perioada arderii lemnului fara riscul de incendiu.
Idee practica: Semineu fals realizat din cutii de carton
Semineele ce utilizeaza drept combustibil gazul metan reprezinta o varianta comoda in utilizare. Si aceste seminee pot avea un design personalizat, in functie de spatiul din camera in care este amplasat.
Avantajele acestui tip de semineu constau in: lipsa necesitatii de curatare a arzatorului; tirajul fortat de evacuare a gazelor nu implica realizarea unui cos de fum amplasat intr-un anumit spatiu si cu anumite caracteristici; randamentul mare al focarului conduce la generarea unei temperaturi suficiente pentru incalzirea unor spatii mari si generarea apei calde menajere necesare unei familii cu 4-5 membri.
Dezavantajele unui semineu cu combustibil gazos presupune realizarea unei instalatii de alimentare cu gaz; respectarea unor norme specifice precizate de legislatia in vigoare; asigurarea unor verificari periodice, anuale, in privinta functionarii corespunzatoare; costuri destul de mari datorita cresterii permanente a pretului la gazul metan.
Recomandare: Livinguri cu semineu - plus de inspiratie in imagini
Un statut aparte il detin biosemineele. Aceasta inovatie tehnica presupune utilizarea unui semineu deosebit, care functioneaza cu bioetanol, un combustibil ecologic, care genereaza prin ardere doar bioxid de carbon si apa. Aceste bioseminee pot avea forme diferite si pot fi montate in perete sau asezate pe pardoseala, astfel incat sa imbine utilul cu esteticul intr-un mod fericit. Se recomanda in incalzirea unor spatii relativ mici, comparativ cu celelalte tipuri de seminee la care s-a facut referire mai sus.
Recomandare tehnica: Termoseminee - incalcire centrala prin semineu
Avantajele biosemineelor constau in: lipsa necesitatii construirii unui cos de fum; eliminarea nevoii de curatare permanenta a arzatorului si/sau cenusarului; exista si variante accesorizate cu roti, putand fi amplasate in orice spatiu al incaperii.
Dezavantajele acestui model de semineu consta in: capacitatea termica redusa; dimensiunea relativ redusa a rezervorului de combustibil; faptul ca rezervorul poate fi umplut doar cand semineul este rece; este necesara aerisirea incaperii in care se utilizeaza, datorita emanatiilor de bioxid de carbon in incapere.
Recomandare: Centrala termica in soba de teracota
In functie de designul in care sunt realizate, semineele pot fi de trei tipuri: rustice, clasice, modern.
Semineele rustice au cu precadere combustibil lemnos, au o hota mare, este placat cu piatra de rau, caramida clasica sau caramida decorativa. Acest model se potriveste in casele amenajate in stil rustic, in cabane sau case de vacanta, completand designul interior.
Semineele clasice sunt cele cu finisaje decorative complexe, realizate din teracota maro sau in alta nuanta, sau chiar combinatii cromatice. Unele pot avea combinatii de forme geometrice sau chiar cariatide realizate de mesteri artizani din caramida sau teracota. Acest tip de semineu este perfect intr-o vila somptuoasa, cu o scara interioara ce duce la etaj, un mobilier din lemn masiv sau chiar sculptat.
Recomandare: Sobe de lut pentru interioare moderne
Semineele moderne sunt in forma de prisma, cu desfasurare pe inaltime, sunt placate cu faianta sau cu gresie in culori calde, iar designul simplu se potriveste in camerele amenajate in acelasi stil-modern. Pot fi accesorizate cu mobilier modular simplu, in nuante inchise, semineul contrastand cromatic alaturi de alte nuante intense existente in elementele ce compun amenajarea interioara: canapele, fotolii cu tapiterie in culori vii, covor multicolor sau alte elemente decorative moderne.
Recomandare: Incalzire prin pardoseala - reguli de urmat pentru un montaj fara probleme
In functie de nevoile fiecarei familii, de spatiul avut la dispozitie si implicit in functie de stilul de amenajare dorit, oricare dintre seminee este potrivit. Binenteles ca unul dintre elementele esentiale in alegerea semineului il reprezinta timpul de combustibil utilizat pentru incalzire.
Recomandari articole: semineu, modele, centrale termice,
‹‹ Dresinguri elegante si spatioase - modele asa cum nu ati mai vazut
Peretele cu televizorul - idei incantatoare pentru amenajarea si decorarea lui ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!