De ce nu trage soba - Cum obtinem un tiraj cat mai bun
Pentru ca o soba sa functioneze in cele mai bune conditii, sa dea randament, este nevoie si de un tiraj bun. Tirajul reprezinta, de fapt, o conditie importanta pentru o soba de calitate. Dar ce reprezinta pana la urma tirajul? Ei bine, este vorba despre circulatia aerului in soba, pornind de la usi si mergand catre cosul de evacuare a fumului, a gazelor, aerul cald ridicandu-se, fiind si usor, in timp ce aerul rece ii ia locul.
Sunt mai multe variante prin care functioneaza tirajul. Aerul circula datorita tirajului si, odata cu acesta, patrunde in soba si oxigenul, ducand, evident, la arderea completa a combustibilului. Arzand complet, rezulta si cantitatea totala de caldura, in functie de capacitatea calorica. Totusi, cand cantitatea de bioxid de carbon din gazele de ardere este de 2%, iar restul reprezinta oxid de carbon, arderea este incompleta si de aici se pierde si cea mai mare putere calorica a combustibilului, putand ajunge si la 90%. Cu cat cresterea bioxidului de carbon este mai mare, cu atat scad si pierderile puterii calorice a combustibilului folosit.
Citeste si: Sobe teracota - incalzire functionala, ieftina si cu un plus de design
Ca si sfat util, este indicat ca usita de la focar si cenusar sa fie amplasate catre usa de la intrarea in incapere, activandu-se astfel, prin deschidere si inchidere, tirajul, mai ales ca se face curent. Curentul activeaza si convectia care are loc in incapere si duce, implicit, la o incalzire mai buna a camerei.
Iata si: Cosuri de fum - tipuri si modele. Stii ce sa alegi pentru soba, semineul sau centrala ta?
Si cosul de fum are un rol important in tirajul sobei; nu este util doar la evacuarea gazelor din camera. Practic, prin evacuarea gazelor rezulta o mai buna circulatie a aerului fresh in incapere. Pentru un tiraj adecvat este nevoie ca si dimensiunea cosului sa fie una potrivita. Mai precis, cu cat cosul este mai inalt, cu atat si tirajul este mai bun. Dincolo de inaltimea cosului, trebuie luata in considerare si sectiunea acestuia. Dimensiunile sectiunii transversale a cosului,conform legii in vigoare, raportata la suprafata de incalzire a sobei, sunt:
- suprafata radianta a sobei in m.p:
- sub 4 - 13x13 cm
- 4-5,5 m.p - 13x19;- 5,5 - 7,5 m.p - 19x19;
- peste 7,5 m.p - 19x26 cm.
Inaltimea activa a cosului, adica cea care porneste de la gratar si pana-n partea superioara, trebuie sa fie de minim 5 m pentru a avea un tiraj foarte bun. Cat priveste inaltimea inactiva a cosului, aceasta trebuie sa reprezinte 1/10 din inaltimea activa.
Recomandare: Tot ce trebuie sa stii despre construirea unie sobe din caramida cu plita si cuptor
In mod normal, orificiul de curatire trebuie sa fie de 0,80 m deasupra podelei.
Ca si informatie suplimentara, tirajul unei sobe este verificat de catre sobar sau cosar.
Recomandari articole: sobe teracota, tiraj soba, reparatii, sobar, soba, serpentina soba,
‹‹ Proiect de casa cu mansarda cu 2 livinguri, 4 dormitoare si un garaj deschis
Un proiect de invidiat: casa cu mansarda cu suprafata utila de 200 mp ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
cu cat cosul este mai inalt cu atat avem tiraj mai mare,cu cat avem coturi mai multe cu natat avem tiraj mai mic
Posteaza!