renovat.ro

» » » » » » »


De ce nu trage soba - Cum obtinem un tiraj cat mai bun


Pentru ca o soba sa functioneze in cele mai bune conditii, sa dea randament, este nevoie si de un tiraj bun. Tirajul reprezinta, de fapt, o conditie importanta pentru o soba de calitate. Dar ce reprezinta pana la urma tirajul? Ei bine, este vorba despre circulatia aerului in soba, pornind de la usi si mergand catre cosul de evacuare a fumului, a gazelor, aerul cald ridicandu-se, fiind si usor, in timp ce aerul rece ii ia locul.

Tirajul sobelor - de ce nu trage soba
De ce nu trage soba - Cum obtinem un tiraj cat mai bun

Galerie poze
  • Tirajul sobelor - de ce nu trage soba
Galerie poze

Sunt mai multe variante prin care functioneaza tirajul. Aerul circula datorita tirajului si, odata cu acesta, patrunde in soba si oxigenul, ducand, evident, la arderea completa a combustibilului. Arzand complet, rezulta si cantitatea totala de caldura, in functie de capacitatea calorica. Totusi, cand cantitatea de bioxid de carbon din gazele de ardere este de 2%, iar restul reprezinta oxid de carbon, arderea este incompleta si de aici se pierde si cea mai mare putere calorica a combustibilului, putand ajunge si la 90%. Cu cat cresterea bioxidului de carbon este mai mare, cu atat scad si pierderile puterii calorice a combustibilului folosit.


Citeste si: Sobe teracota - incalzire functionala, ieftina si cu un plus de design


Ca si sfat util, este indicat ca usita de la focar si cenusar sa fie amplasate catre usa de la intrarea in incapere, activandu-se astfel, prin deschidere si inchidere, tirajul, mai ales ca se face curent. Curentul activeaza si convectia care are loc in incapere si duce, implicit, la o incalzire mai buna a camerei.


Iata si: Cosuri de fum - tipuri si modele. Stii ce sa alegi pentru soba, semineul sau centrala ta?


Si cosul de fum are un rol important in tirajul sobei; nu este util doar la evacuarea gazelor din camera. Practic, prin evacuarea gazelor rezulta o mai buna circulatie a aerului fresh in incapere. Pentru un tiraj adecvat este nevoie ca si dimensiunea cosului sa fie una potrivita. Mai precis, cu cat cosul este mai inalt, cu atat si tirajul este mai bun. Dincolo de inaltimea cosului, trebuie luata in considerare si sectiunea acestuia. Dimensiunile sectiunii transversale a cosului,conform legii in vigoare, raportata la suprafata de incalzire a sobei, sunt:


- suprafata radianta a sobei in m.p:


- sub 4 - 13x13 cm

- 4-5,5 m.p - 13x19;
- 5,5 - 7,5 m.p - 19x19;

- peste 7,5 m.p - 19x26 cm.


Inaltimea activa a cosului, adica cea care porneste de la gratar si pana-n partea superioara, trebuie sa fie de minim 5 m pentru a avea un tiraj foarte bun. Cat priveste inaltimea inactiva a cosului, aceasta trebuie sa reprezinte 1/10 din inaltimea activa.Recomandare: Tot ce trebuie sa stii despre construirea unie sobe din caramida cu plita si cuptor


Cat priveste tipul de tiraj intalnit la sobe, veti gasi: sobe cu tiraj fortat si sobe cu tiraj natural. Sobele cu tiraj fortat sunt cele care elimina noxele cu ajutorul unui ventilator. Este indicat un astfel de tiraj acolo unde nu exista horn. Astfel de sobe trebuie, insa curatate saptamanal, iar inainte de a te baga la somn, sa fi atent daca focul este inca aprins. Cat priveste tirajul natural, aici fumul este eliminat prin horn. Totusi, si aici trebuie sa aveti mare grija. Sistemul de ventilare poate oricand sa se defecteze si puteti inhala fum in timpul somnului; duce practic la intoxicare.

In mod normal, orificiul de curatire trebuie sa fie de 0,80 m deasupra podelei.


Ca si informatie suplimentara, tirajul unei sobe este verificat de catre sobar sau cosar.Recomandari articole: sobe teracota, tiraj soba, reparatii, sobar, soba, serpentina soba,

‹‹ Proiect de casa cu mansarda cu 2 livinguri, 4 dormitoare si un garaj deschis

Un proiect de invidiat: casa cu mansarda cu suprafata utila de 200 mp ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
lupoiu a scris:

cu cat cosul este mai inalt cu atat avem tiraj mai mare,cu cat avem coturi mai multe cu natat avem tiraj mai mic

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro