renovat.ro

» » » » » » »


Trandafiri pitici la ghiveci - ingrijire, udare, taiere, inmultire, combatere boli si daunatori


Trandafiri in ghiveci (Rosa chinensis minima) sunt trandafirii pitici, originari din China, care au nevoi speciale pentru ingrijire in scopul dezvoltarii adecvate. In general au dimensiuni reduse cand ajung la maturitate, intre 15-20 cm, au forma de tufa deasa cu inflorescente bogate la varf. Coloritul petalelor este delicat, dar parfumul inexistent.

Trandafiri la ghiveci
Trandafiri pitici la ghiveci - ingrijire, udare, taiere, inmultire, combatere boli si daunatori

Galerie poze
  • Trandafiri la ghiveci
Galerie poze

Sunt unele soiuri care ating inaltimea de 100-120 cm si care au flori mai mari, in general de culoarea galben pal sau crem. Trandafirii pitici au ramuri subtiri dar rezistente, acoperite de frunze lobate de culoare verde inchis si tepi ascutiti. Partea superioara a tulpinii se ramifica semnificativ purtand florile cu un colorit viu: alb, rosu, roz, galben intens. Au nevoie de lumina macar 5-6 ore pe zi, umiditate constanta si un sol fertil si permeabil.

Recomandare: Trandafiri pitici - plantare, udare, ingrijire, taiere

Plantarea si ingrijirea trandafirilor la ghivece

De obicei trandafirii pitici de interior se achizitioneaza din florarii, unde se comercializeaza in ghivece de dimensiuni mici. In locuinta, este bine ca farfurioara ghiveciului sa fie putin mai mare, astfel incat sa ridicati putin ghiveciul pentru a avea un drenaj al apei bun. Spatiile in care vor fi amplasate ghivecele trebuie sa fie luminoase, aerate, cu temperatura intre 16-24 grade C.

Ingrijirea corecta a trandafirului de ghiveci presupune: pamant fertil, umezeala constanta, administrare de fertilizant adecvat si lumina din belsug. Chiar si un an floarea poate sa ramana in ghiveciul cu care l-ati achizitionat, deoarece dezvoltarea sa nu este semnificativa. Se uda moderat o data la doua zile, dimineata devreme sau seara, aplicand apa la baza tulpinii, ferind cat se poate udarea frunzelor.

Recomandare: Cum se prind butasii de trandafir

Este important ca floarea sa aiba mereu pamantul umed la suprafata ghiveciului. Primavara devreme sau toamna tarziu, septembrie-octombrie, dupa ofilirea florilor, tulpinile se taie oblic deasupra unui nod, in scopul stimularii infloririi. Pentru o inflorire bogata, administrati ingrasaminte specifice care se achizitioneaza de la florarii. Acestea vor fi administrate lunar, diluate in apa cu care se uda planta.

Florile care se ofilesc se indeparteaza pentru a face loc noilor boboci. In conditii bune va inflori continuu pana in septembrie. Deoarece are nevoie de odihna, se pregateste planta pentru iarna prin eliminarea administratii ingrasamintelor incepand cu luna august. Iarna, ghivecele pot fi amplasate in zone semiumbroase, aerate, cu temperaturi de minim 14-15 grade C.

Recomandare: Plante verzi decorative de interior

Primavara, in martie, se reamplaseaza pe pervazul ferestrei sau in locul unde au fost anterior. O data la doi ani este recomandata schimbarea ghiveciului cu unul putin mai mare, atat ca inaltime, cat si ca diametru. Se foloseste pamant specific trandafirilor pitici (din comert), iar cand se muta planta, nu se curata de pamantul care ramane pe radacini din vechiul ghiveci. Se ingrijeste ca in anul precedent.

Recomandare: Trandafirii cataratori - ghid complet despre plantare, intretinere, inmultire si taiere

Inmultire:

Trandafirii pitici de interior se achizitioneaza din florarii sau alte magazine. Daca doriti sa obtineti o noua planta prin butasire, atunci taiati primavera sau toamna un lastar viguros cu dimensiunea de 5- 10 cm pe care il amplasati in ghiveciul pregatit cu pamant adecvat si il acoperiti cu un pet de plastic mentinut pana cand vedeti ca planta da muguri noi. Este un semn ca inradacinarea s-a facut corespunzator. Se uda moderat, pentru a mentine pamantul reavan la suprafata.

Recomandare: Trandafiri de gradina - ghid complet de plantare, ingrijire, taiere, inmultire, combatere boli si daunatori

Boli si daunatori

Udarea in exces duce la putrezirea radacinii, iar lipsa apei si a luminii suficiente afecteaza planta in mod evident. Uneori pot aparea afidele, acarienii sau paianjenii rosii. Acestia se observa pe frunzele plantei si se elimina prin pulverizare cu pesticide specifice ori de cate ori este nevoie, diluate adecvat prescriptiilor de pe ambalaj.

Recomandare: Trandafiri de dulceata - soiuri


Recomandari articole: trandafiri, flori la ghiveci, ingrijire, inmultirea plantelor, boli si daunatori la plante,

‹‹ Trandafiri pitici - plantare, udare, ingrijire, taiere

Margareta africana sau Gerbera - ingrijire, inmultire, udare, daunatori ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro