Trandafiri pitici - plantare, udare, ingrijire, taiere
Trandafirii pitici (Rosa hybrid) sunt versiuni miniaturale ale
trandafirilor clasici de gradina. Sunt originari din China si sunt
aclimatizati si in tara noastra de cca. 30-40 de ani pentru a fi
cultivati ca flori decorative de gradina. In functie de tip, inaltimea
lor variaza de la 15 cm pana la 60 cm. Desi florile de mici dimensiuni
se aseamana cu florile trandafirului clasic de gradina, acestea nu au
miros; impresioneaza prin culoare si dimensiunea redusa.

Trandafirii pitici pot fi plantati direct in gradina cu conditia sa aveti un sol bogat in nutrienti, bine drenat si in spatii insorite, feriti de curenti puternici de aer. Au aspect de tufa, cu inaltime variabila adecvata soiului, tulpinile lemnoase si rezistente poarta frunzele ovale lobate ce cresc pe toata inaltimea acesteia, dar tepii sunt foarte mici si firavi sau inexistenti. Florile ce se dezvolta in capatul tulpinii ramificate au dimensiuni reduse, dar impresioneaza prin diversitatea coloristica si frecventa infloririi.
Recomandare: Trandafirii cataratori - ghid complet despre plantare, intretinere, inmultire si taiere
Plantare si ingrijire
Trandafirii pitici se achizitioneaza din florarii unde se livreaza in ghivece de mici dimensiuni. La achizitionarea acestora va trebui sa stiti exact daca sunt flori de interior sau pot fi plantati in gradina. Alegeti un spatiu insorit, cu pamant proaspat afanat, bine drenat, il umeziti din belsug si apoi plantati trandafirul in gradina fara a-i elimina pamantul existent deja pe radacini. Plantarea acestuia se face in aprilie-mai la adancimea de 35-40 cm.
Recomandare: Trandafiri de gradina - ghid complet de plantare, ingrijire, taiere, inmultire, combatere boli si daunatori
Pamantul se taseaza usor deasupra si se adauga apa pentru a favoriza inradacinarea rapida. Urmatoarea udare va avea loc la 7-8 zile daca nu a plouat intre timp. In cazul in care doriti sa plantati mai multi trandafiri, lasati intre ei 50-55 cm astfel incat sa puteti elimina buruienile si sa afanati periodic pamantul in jur. Trandafirii pitici se uda periodic astfel incat sa aiba pamantul de la suprafata mereu umed. Se recomanda udarea direct pe sol (eventual prin inundare) nu direct pe planta. In cazul in care solul gradinii dvs. este mai sarac, puteti adauga frtilizatori pentru trandafiri diluati in proportiile specificate pe ambalaj. Lunar sau bilunar adaugati in apa cu care ii udati substanta pentru fertlizare.
Recomandare: Trandafiri de dulceata soiuri
Ingrijirea trandafirilor pe timp de iarna
Deoarece sunt hybrizi, sunt foarte sensibili la ger si frig pe perioade indelungate. Din acest motiv, va trebui sa-i pregatiti corespunzator pentru a rezista si a depasi iarna. Daca a fost necesara fertilizarea periodica a solului, aceasta inceteaza de la jumatatea lui august inducand plantei starea de pre hibernare. Se asteapta pana cand cade prima bruma groasa care va determina uscarea frunzelor. Acestea se elimina de pe tulpini, se taie ramurile mai lungi astfel incat sa ramana deasupra solului la inaltimea de 15-20 cm. se musuroieste deasupra radacinilor adunandu-se pamant peste care se aplica un strat de paie sau frunze uscate.
Recomandare: Trandafirul desertului - imagini
Daca in zona geografia in care locuiti iernile sunt mai blande, este suficienta musuroirea cu pamant. Odata cu topirea zapezii se indeparteaza stratul de frunze sau paie, ramanand doar pamantul pentru protectie. De la sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie, cand pericolul inghetului a trecut, se indeparteaza pamantul pentru protectie lasand baza tulpinii sa respire. Se uda din belsug astfel incat radacinile sa isi poata relua activitatea in scopul favorizarii cresterii. In cazul in care o parte din tulpina s-a uscat, retezati doar varfurile uscate. Afanati solul din jur cu o sapaliga eliminand eventualele buruieni. Incet trandafirul va face muguri si va inflori incepand de la jumatatea lui iunie.
Inmultirea trandafirilor pitici
Pentru a inmulti trandafirii pitici va trebui sa-i cumparati din florarii; se livreaza in ghivece de mici dimensiuni, dar va trebui sa va asugurati ca sunt soiuri ce se planteaza in gradina.
Recomandare: Cum se prind butasii de trandafir
Boli si daunatori ai trandafiilor pitici
Udarea in exces determina putrezirea radacinii. Lipsa protectiei in timpul iernii duce la uscarea plantei in totalitate. In timpul verii pot apare afide, paianjenul rosu sau puricii verzi care se localizeaza pe frunze. Combaterea lor se face prin pulverizarea cu insecticide specifice procurate de la florarii sau magazine specializate respectand dosajul in prepararea solutiei. Se pulverizeaza ori de cate ori este nevoie in scopul indepartarii parazitilor.
Recomandare: Trandafiri la ghiveci - ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Recomandari articole: trandafiri, ingrijire, inmultirea plantelor, boli si daunatori la plante,
‹‹ Constructia unui cuptor de pizza pentru terasa - in cateva etape simple
Trandafiri pitici la ghiveci - ingrijire, udare, taiere, inmultire, combatere boli si daunatori ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!