renovat.ro

» » » » » » »


Trandafirii cataratori - ghid complet despre plantare, intretinere, inmultire si taiere


Trandafirii cataratori, urcatori sau agatatori (Rosaceae) fac parte din familia arbustilor, sunt plante perene si pot fi cultivati in gradina sau ca plante de interior in ghivece. Sunt foarte multe specii de trandafiri cataratori, peste 200, care se diversifica atat prin colorit, dimensiunea florilor, dar si prin perioadele de inflorire.

Pergola cu trandafiri urcatori roz
Trandafirii cataratori - ghid complet despre plantare, intretinere, inmultire si taiere

Galerie poze
  • Pergola cu trandafiri urcatori roz
  • Trandafiri cataratori albi albi cu flori mici
  • Gard viu si trandafiri cataratori decor gradina moderna
  • Trandafiri agatatori englezesti
Galerie poze
  • Trandafiri cataratori portocalii
  • Trandafiri agatatori galbeni pe arcada metalica
  • Trandafiri urcatori bicolori galben si rosu
  • Trandafiri urcatori cu crestere rapida
  • Trandafir urcator englezesc in ghiveci
  • Trandafiri rosii catarati pe zidul casei

Unele soiuri de trandafiri cataratori sunt hibrizi obtinuti in conditii specifice, dar aclimatizati pentru a putea fi cultivati in gradini; unul dintre aceste soiuri este "Blue Moon" care infloresc toata vara (perioada de inflorire din iunie pana in octombrie).

Cum se planteaza si cum se ingrijesc trandafirii urcatori

Trandafirii cataratori se planteaza in sol drenat si ingrasat cu gunoi de grajd sau mranita amestecata cu pamant de gradina, astfel incat sa aiba substrat bogat in nutrienti. Le plac zonele luminoase, motiv pentru care ar fi bine sa ii plantati in spatii ferite de curenti puternici de aer, dar sa beneficieze de soare cel putin 7-8 ore pe zi. Cand se planteaza? Plantarea butasilor de trandafiri se face in perioada de repaos vegetativ al plantei, primavara in sfarsitul lui martie-aprilie sau toamna in octombrie-inceputul lui noiembrie cand temperatura este de peste +5 grade si solul nu este inghetat.

Se sapa o groapa in solul afanat, cu adancinea de 40-45 cm si diametrul de 35-40 cm in care se introduce butasul de trandafir. Se acopera cu pamantul fertil si se taseaza usor, apoi se uda din abundenta. Langa tulpinita plantei ridicati usor pamantul ca un musuroi pentru ca planta sa aiba sustinere perfecta in sol. Se uda generos cca. 4-5 zile consecutiv dupa plantare. Daca plantati mai multi trandafiri agatatori intr-o anumita zona, lasati intre butasi o distanta de 1,5-2 metri, astfel incat plantele sa aiba spatiu pentru crestere si dezvoltare.

Desi se numesc cataratori, trandafirii nu au carcei cu care sa se "prinda", asemeni vitei-de-vie, de aceea este bine ca acestia sa fie amplasati langa un gard, pergola sau alt suport pe care sa se inalte. In caz contrar, se pot realiza suporti speciali din lemn sau metal subtire pe care tulpinitele lungi sa fie orientate. Pentru o orientare dorita a ramurilor, acestea se pot lega, folosind sfoara sau rafie de tutorele/suportul respectiv. Inaltimea trandafirilor difera in functie de tipul acestora si se inscribe intre 1,5-4 m.

Incepand cu luna iunie planta care a dezvoltat ramuri inalte si firave incepe sa infloreasca. Pe timpul verii unele flori de trandafir se ofilesc si apar altele noi. Pentru o inflorire bogata taiati ci o foarfeca ascutita sau cu cleste special florile ofilite, astfel incat sa favorizati inflorirea bogata pe tot parcursul verii pana toamna. Pe timpul verii trandafirii cataratori se uda o data pe saptamana, iar in perioadele caniculare chiar bisaptamanal. Apa se administreaza pe sol, ferind stropirea frunzelor si a florilor.

Dupa terminarea ciclului de inflorire, la sfarsitul lui octombrie, inceputul lui noiembrie, trandafirii trebuie feriti de inghet. In acest scop aplicati pe sol de jur imprejur gunoi de grajd sau amestec de frunze uscate si pamant maruntit in scopul protejarii radacinii si ingrasarii solului pentru anul urmator. Daca in zonele in care locuiti iarna este lunga si friguroasa, inveliti cu hartie de ziar tulpinile la 1,5m de la sol pentru a le proteja de inghet.

Cand se taie trandafirii cataratori?

Primavara urmatoare, la sfarsitul lui aprilie-mai trandafirii se curata de ramurile uscate, taind din ramuri partea uscata deasupra zonei vegetative de culoare verde inchis. In scurt timp trandafirul se va regenera scotand mladite noi si dezvoltandu-se cele existente in scopul unei noi infloriri.

Inmultirea trandafirilor urcatori

In general trandafirii cataratori se achizitioneaza de la florarii, magazine ce distribuie seminte/rasaduri, bulbi de flori sau de la persoane particulare sub forma de butasi care se planteaza conform precizarilor de mai sus. Cand ii achizitionati din comert urmariti sa aiba precizata pe eticheta sigla "clg" (climber, adica planta agatatoare).

Trandafirii cataratori - boli si daunatori

In general trandafirii sunt plante sensibile la factorii externi care pot genera imbolnaviri sau chiar uscarea plantei. Una din cauzele uscarii radacinii ar putea fi udarea excesiva in timp de vara.

Bolile frecvente la trandafirii cataratori sunt aceleasi ca si la trandafirii de gradina. Dintre cele mai raspandite sunt:
a) fainarea, care se manifesta ca o pulbere alba pe dosul frunzelor care se elimina prin pulverizarea cu "Shavit" diluat in apa conform dozajului specificat pe ambalaj;
b) pata neagra care se manifesta prin aparitia pe frunze si chiar pe petalele florilor a unor pete negre, de dimensiuni mici, dar cu efect negative supra dezvoltarii plantei, care se elimina prin pulverizarea cu solutie obtinuta din "Mospilan+Sulfomat" sau "Topsin" diluat in apa cu aplicare din 3 in 3 zile pana la disparitia petelor;
c) rugina este o alta boala ce se manifesta in special pe frunze si arata ca pete maronii-ruginii cu diametre intre 1-2cm, se combate boala prin taierea lastarilor si a frunzelor atacate de boala si chiar arderea acestora. Rugina este provocata de o ciuperca rezistenta ce se poate mentine pe frunze si iarna.
Primavara cand pregatiti trandafirii pentru o noua inflorire eliminati partile atacate de rugina. 

Daunatorii specifici trandafirilor cataratori sunt unele insecte si acarienii: musculita alba, fluturele "buha gamma" ale carui larve se hranesc cu lastari si frunze, acarienii de culoare verde ce se fixeaza pe tulpinita ce sustine floarea. Acestia se combat prin pulverizari repetate cu solutii obtinute din: "Fastac10EC", "Mospilan" sau "Dithane 45" diluate in apa conform prescriptiilor de pe ambalaj. Pulverizarile cu aceste solutii se repeta pana la disparitia daunatorilor, dar este bine sa NU se aplice inainte de ploaie.

Curiozitati

Trandafirii cataratori sunt originari din China unde se cultivau de cca. 200 de ani. Trandafirii agatatori erau aproape necunoscuti in lumea vestica pana in secolul 19. Semintele trandafirilor cataratori din china au fost amestecate cu semintele trandafirilor indigeni europeni obtinandu-se un nou soi, Rosa chinesis, cunoscut sub numele de "trandafir chinezesc". Acesta infloreste repetat, producand flori pe toata durata verii si chiar si toamna. Primii hibrizi de trandafiri au fost realizati de biologul David Austin in anii 1970. Aceasta specie "trandafiri englezesti", se distinge prin coloritul delicat alb-roz al petalelor si parfumul deosebit.

Diferite soiuri de trandafiri cataratori

Indiferent de culoarea petalelor, trandafirii cataratori sunt plantele decorative de gradina care impodobesc in mod special un spatiu. Sunt unicele plante cataratoare care au flori pe toata suprafata tulpinii. Dintre trandafirii cataratori cu inflorire unica, sunt soiurile: "American Pillar", "Bobby James" sau "Flammentanz". Alte soiuri au inflorire continua din iunie pana in octombrie:"Compassion", "Manita", "Schwanensee".

Sfat pentru gradinarit

Plantati levantica in jurul trandafirilor deoarece va tine deoparte paduchii de trandafiri. Este un insecticid bio foarte eficient impotriva acestora.


Recomandari articole: trandafiri, plante de gradina, plante agatatoare, plante perene, ,

‹‹ Paturile rabatabile - Sunt ele cu adevarat solutii practice si ingenioase pentru spatiile mici

Mocheta pufoasa - un rasfat in dormitor ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro