Trandafirii de gradina - ghid complet de plantare, ingrijire, taiere, inmultire, combatere boli si daunatori
Soiuri de trandafiri de gradina
Trandafirii (Rosa) sunt
florile cel mai des intalnite in tara noastra, fie in parcuri, pe alei,
in gradini sau in spatii verzi din curtile caselor sau ale pensiunilor.
Delicatetea petalelor, coloritul acestora in nuante si tonuri cromatice
deosebite defineste cu prisosinta aceasta floare ca fiind una dintre
cele mai indragite. Diversitatea cromatica a florii se imbina cu succes
cu diversitatea tipurilor de trandafiri de exterior.

Intalnim astfel trandafirii clasici, care ating cca. 40-45 cm inaltime, ramificatiile bogate se dezvolta atat de la baza tulpinii cat si de la mijlocul acestora, generand adevarate "coronate" de flori in partea superioara a tulpinii. Trandafirii pitici au inaltimi ce se incadreaza intre 25-30 cm chiar si la maturitate, iar corola acestora este redusa ca dimensiuni prin comparatie cu trandafirii clasici. In ciuda dimensiunilor lor, delicatetea si parfumul florilor ii recomanda in amenajarea spatiilor din exterior.
Recomandare: Trandafirii cataratori - ghid complet despre plantare, intretinere, inmultire si taiere
Trandafirii agatatori au tulpinile foarte inalte, depasind uneori 2m. Datorita flexibilitatii acestora, se agata cu usurinta de obiecte suport fie intentionat amplasate, scari si arcade din fier subtire, scari din lemn, etc. sau pur si simplu se agata de trunchiurile unui arbore din vecinatate, de garduri sau chiar trunchiurile unor arbori retezati, generand un aspect special in gradina sau locul in care creste.
Trandafirii de dulceata se aseamana cu cei agatatori datorita faptului ca au nevoie de tutori de sustinere. Florile lor, insa, au rol decorativ, dar se utilizeaza si in prepararea dulceturilor sau produselor cosmetice. Petalele acestui soi de trandafir sunt roz cyclamen, roz, albi sau bicolori (alb si roz deschis).
Recomandare: Soiuri trandafiri de dulceata
Plantarea trandafirilor de gradina
Ca orice floare, trandafirii au nevoie de cateva conditii necesare pentru a se dezvolta corespunzator. In acest sens, precizam ca groapa destinata arbustului ce urmeaza a fi plantat trebuie sa fie destul de adanca, cca. 25-30cm pentru ca radacinile sa se poata dezvolta. Dupa saparea gropii se afaneaza foarte bine solul, se administreaza si: balegar, ingrasaminte specifice sau pamant de flori din comert, in proportie de 20-30 % (indiferent de adaosul ales) pentru a fertiliza solul.
Daca veti planta butasi, acestia pot fi plantati imediat deoarece radacinile sunt deja dezvoltate. Daca aveti trandafiri cu radacini nude, acestea vor trebui tinute intr-un vas cu apa la temperatura camerei, cca. 24 de ore cu scopul de a se rehidrata corespunzator. Radacina se ingroapa in pamant cca. 5-7 cm si se acopera cu pamant. Se batatoreste usor si se uda din belsug in etape repetate, astfel incat cantitatea de apa sa fie absorbita de patul de pamant ce va hrani radacina, dar sa fie bine umezit pamantul si la suprafata.
Recomandare: Cum se prind butasii de trandafiri
Se recomanda ca plantarea sa se realizeze in anotimpul primavara, lunile martie-aprilie si cel tarziu inceputul lui mai. O alta perioada adecvata este toamna, octombrie-noiembrie. Daca este o zi calduroasa, amanati plantarea spre dupa-amiaza astfel incat caldura sa nu elimine rapid apa din sol.
Plantarea trandafirilor din buchete
Acest procedeu se recomanda pentru lunile de toamna: septembrie, octombrie. Daca ati primit un buchet de trandafiri a carora aroma sau colorit v-a fermecat, puteti sa aveti si dvs. asemenea trandafiri in gradina cu pricepere si rabdare. Pastrati florile in vasul cu apa din camera pana la uscarea completa a petalelor. Veti observa ca frunzele acestora sunt inca verzi, desi o nuanta mai palida decat la inceput.
Recomandare: Trandafirul desertului - imagini frumoase
Pregatiti solul destinat plantarii prin saparea unei gropi de cca. 20-25 cm, afanati solul si imbogatiti-l cu gunoi de grajd, compost sau pamant de flori din comert, amestecandu-l cu o sapaliga. Udati bine astfel incat solul sa fie foarte ud, pentru a se prinde de radacina viitoarei plante. Rupeti corola uscata de pe tulpina trandafirului si introduceti in sol tulpina astfel incat ochiurile de pe tulpina sa fie cu 1 mai mult in pamant decat la suprafata. In general o tulpina normala are 5 ochiuri, din care 3 se introduc in pamantul umed. Asezati peste ramura de la suprafata o protectie transparenta obtinuta din 1/3 dintr-o sticla de plastic al carei fund va proteja planta de inghet.
Plasticul va ramane pe sol pana primavara, cand deja pericolul inghetului dispare. Se indeparteaza plasticul si se uda planta. Veti observa cum in cateva saptamani va scoate muguri si frunze, ca dovada ca actiunea dvs. a avut succes. Trandafirul poate sa ramana in locul in care a fost plantat, sau in primavara urmatoare se scoate cu atentie si se replanteaza in spatiul dorit, de asta data ca butas.
Boli si daunatori ai trandafirilor de exterior
Ca orice planta, si trandafirii de exterior sunt atacati de daunatori care le poate ingreuna dezvoltarea sau chiar distruge planta. Una dintre bolile cele mai frecvente ale trandafirilor de gradina este fainarea. Aceasta se manifesta prin aparitia unor pete albicioase pe frunzele plantei. Daca la inceput sunt mai mici, acestea progreseaza pana cand frunzele se vor ofili si implicit planta se usuca. Aceasta boala ataca si florile in stadiul de boboci, motiv pentru care floarea nu se mai deschide si se usuca.
Recomandare: Muscate curgatoare, tiroleze - ingrijire, inmultime, boli si daunatori si multe alte informatii utile
O alta boala a trandafirilor de gradina este rugina. Boala este produsa de o ciuperca ce ataca in special ramurile si partea inferioara a frunzei. Dupa cum ii spune si numele, ciuperca provoaca pete galben ruginii din loc in loc pe tulpina si pe lastarii tineri, provocand uscarea acestora in timp. Este o boala rezistenta si la temperaturi foarte scazute, care progreseaza lent. Odata depistata, trebuie indepartate frunzele atinse de rugina, iar primavara trebuie urmariti lastarii pentru a nu fi atacati de aceasta. Daca se observa reaparitia ruginei, frunzele si lastarii trebuie indepartati, astfel incat sa protejati planta in scopul unei dezvoltari normale.
Cea de a treia boala frecvent intalnita la trandafirii de exterior, indiferent de tipul acestora, este patarea neagra. Aceasta boala ataca atat frunzele, cat si florile, indiferent de stadiul de inflorire al acestora. Se manifesta prin aparitia unor pete circulare de culoare neagra care progreseaza si conduc la uscarea frunzelor, a florilor si implicit la uscarea plantei. Odata depistata, trebuie inlaturate prin rupere sau taiere a partilor contaminate (frunze sau flori).
Mucegaiul alb este boala care se manifesta cu precadere primavara. Aceasta boala, generata de o ciuperca parazita, ataca mugurii tineri, impanzindu-se si pe sol in jurul plantei. Se depisteaza cu usurinta, deoarece se manifesta ca o faina alba si delicata care se afla pe ramuri, pe muguri si pe sol, iar in diminetile racoroase se aseamana cu bruma, care din pacate nu dispare la primele raze de soare.
Recomandare: Petunii pline de flori - Sfaturi cultivare, ingrijire si inmultire
Combaterea bolilor si a daunatorilor la trandafirii de gradina
Combaterea bolilor mai sus mentionate se face prin indepartarea frunzelor, florilor si lastarilor bolnavi care se ard impiedicand astfel boala sa se extinda. In cazul "petelor negre" si prin pulverizarea fungicidelor pe baza de sulf, ex."Mospilan+Sulfomat" sau "Topsin" tratamentul se aplica o data la trei zile. O solutie practica in scopul combaterii bolii �pata neagra� este o solutie preparata prin macerarea tutunului (tigari din comert) in apa timp de 7 zile. Se stropeste trandafirul pe frunze si pe flori prin pulverizare. Preventiv, este recomandata stropirea trandafirilor primavara cu fungicide de acest fel in scopul prevenirii imbolnavirii acestora. Impotriva bolii "fainare" se recomanda "Shavit".
In zilele caniculare, se recomanda udarea trandafirilor de gradina pe sol, astfel incat apa sa patrunda la radacina, dimineata sau seara. Trandafirii nu tolereaza stropirea frecventa pe frunze cu apa, indiferent de conditiile de temperatura. In verile calduroase este recomandata udarea trandafirilor la baza, cu scopul patrunderii apei la radacina, de cel putin 3 ori pe saptamana. Canicula genereaza aparitia bolilor si daunatorilor la trandafirii de exterior.
Recomandare: Flori de vara pentru gradina
Cei mai frecventi daunatori la trandafiri este fluturele "buha gamma", care este responsabil formarii omidei verzi care mananca frunzele trandafirilor. Fiind foarte mic si delicat, nu se observa foarte bine printre frunze si crengi, dar imediat se vede efectul nociv al larvelor. Folosind "Fastac10EC" veti scapa de acest daunator. Este recomandat sa stropiti preventiv trandafirii primavara si vara, dar dimineata devreme sau seara, dupa apusul soarelui.
Un alt daunator frecvent intalnit la trandafirii de gradina este musculita alba, ce poate fi combatuta cu "Mospilan" sau cu "Dithane 45". Tratamentul se recomanda a fi aplicat numai in conditiile in care se observa aparitia daunatorului si nu inainte de ploaie.
Recomandare: Arbusti decorativi cu flori pentru gradinile insorite
Trandafiri cu multe flori
Mentinerea trandafirilor infloriti cat mai mult sau cu infloriri repetate in timpul verii se realizeaza cu cateva reguli simple. Una dintre acestea ar fi alegerea locului in care plantam trandafirii, astfel incat acestia sa aiba soare cel putin 4-6 ore pe zi, intr-un sol afanat si permeabil, bogat in substante nutritive.
O alta regula simpla este aceea ca dupa scuturarea florilor, sa taiati crengutele respective ( 5-8cm), astfel incat planta sa genereze noi muguri de flori ce vor inflori in cateva saptamani. Primavara, dupa ce ati curatat ramurile uscate si ati indepartat musuroiul de pamant care protejeaza radacina trandafirilor de inghet, fertilizati solul cu o solutie de gunoi de pasari dizolvat in apa.
Puteti repeta operatia si toamna, tarziu, inainte de a ridica musuroaie de pamant, eventual cu frunze, iarba uscata inainte de inghet. Daca pe timp de vara apar din radacina plantei lastari de maces, acestia trebuie taiati cat mai aproape de sol. Indepartarea lor favorizeaza dezvoltarea in conditii bune a trandafirilor si implicit inflorirea repetata.
Recomandare: Plante perene pentru soluri care mentin umezeala in exces
Recomandari articole: trandafiri, boli si daunatori la plante, ingrijire, inmultirea plantelor, flori de gradina,
‹‹ Cum construiesti o copertina retractabila pentru pergola sau terasa
Plante verzi decorative de interior ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!