renovat.ro

» » » » » » »


Transformarea unui pod in mansarda Ce pasi trebuie urmati - Scurt ghid practic


Mai aveti nevoie de un spatiu deoarece, sa recunoastem , parca niciodata nu e de ajuns cat avem. O solutie ar reprezenta-o transformarea podului in mansarda, fie pentru un nou dormitor, fie pentru birou. Asa ca, daca va decideti sa renuntati la pod pentru depozitarea diverselor lucruri, treceti la treaba: o noua camera. Nu este simplu, dar nici foarte complicat. Este nevoie, insa, de ceva mai multe investitii.

Fereastra de mansarda Velux pentru dormitor
Transformarea unui pod in mansarda Ce pasi trebuie urmati - Scurt ghid practic

Galerie poze
  • Fereastra de mansarda Velux pentru dormitor
  • Pod transformat in mansarda
  • Proiect de mansarda
Galerie poze





Trecem de partea cu autorizatiile, pentru ca stiti ca orice modificare necesita avize: este nevoie de un studiu tehnic care sa ateste ca structura locuintei poate sustine mansarda. Urmeaza extinderea retelelor de curent electric, a instalatiilor sanitare, termice ale casei.


Citeste si: Proiectarea instalatiei electrice pentru casa. Sfaturi inteligente


Vine randul instalarii ferestrelor de mansarda: orice spatiu are nevoie de lumina naturala, de ventilatie pentru a va simti confortabil. Ideal ar fi ca, in cazul amenajarii unei camere pentru copii, ferestrele sa fie orientate catre est, in timp ce camerele de zi sa aiba ferestrele asezate catre sud sau vest. Oricum, indiferent de pozitionarea casei, de scopul amenajarii podului, o mansarda are nevoie de ferestre, chiar daca scoateti din buzunar mai multi bani. Asta doar daca podul/mansarda nu are deja geamuri.


Recomandare: Ferestre de acoperis si mansarda


Dupa ce ati punctat si acest obiectiv, urmeaza hidroizolatia si termoizolatia acoperisului pentru a nu pierde caldura iarna si racoare vara.

S-a terminat cu tot ce inseamna finisaje si vine randul amenajarii mansardei. Mobilierul trebuie sa fie cat mai compact, daca se poate facut la comanda, pentru a se integra perfect spatiului. Ideal ar fi sa nu aglomerati incaperea, ci sa puneti strictul necesar si sa-i dati o nota de eleganta cu ajutorul accesoriilor.


Citeste si: Izolatie acoperis mansarda - etapele realizarii acestei operatiuni


Accesul la mansarda se poate face printr-o scara fixa, de lemn, sau una rectractabila, in functie de spatiul de care dispuneti. In mare, costul amenajarii unei mansarde la cheie se incadreaza undeva pe la 200 de euro/metru patrat.

Concluzia este aceea ca amenajarea unui pod in mansarda necesita ceva timp, cateva drumuri pentru avize si efectuarea catorva investitii.


Birou, dressing, dormitor...


Mansarda gata amenajata poate avea mai multe intrebuintari. Una dintre solutii se refera la un birou. Fie ca va este destinat, pentru a sta departe de zgomotul din casa si pentru o mai buna concentrare, fie ca-i vizeaza pe copii, care-si pot face temele in liniste. Se pot depozita astfel documente, carti, amplasate in dulapuri special facute pentru un birou si pentru o mansarda.


Vezi si: Camere la mansarda - modalitati minunate de amenajare


Daca e sa transformam mansarda in dormitor, trebuie sa stiti ca e cea mai usoara solutie. Daca aveti copii mai mari, le puteti amenaja lor dormitorul. Asa pot dispune de propriul lor spatiu, de intimitatea la care tind majoritatea tinerilor. De asemenea, se poate amenaja dormitor pentru oaspeti. De asemenea, se poate amenaja si o baie la mansarda, specifica dormitorului facut sus.


Recomandare: Dormitoare amenajate la mansarda - alege sa fii la inaltime


Dressingul cred ca este dorinta oricarei femei; un spatiu pentru haine, incaltaminte, posete sau bijuterii numai pentru voi. Ei bine, mansarda poate fi amenajata ca dressing. In plus, toate vor sta intr-un spatiu aerisit. Fara a le mai tine inghesuite intr-un dulap. Este nevoie de mobilier adecvat, adica rafturi in principiu, umerase si...gata cu problema aglomerarii hainelor.


Mini-cinematograful este iarasi o solutie pentru amenajarea mansardei. Costurile nu sunt atat de mari asa cum poate va inchipuiti. Cumparati fotolii confortabile sau poate o canapea comoda si un proiector video.


Intrebare si raspuns


Cineva isi punea, zilele trecute, intrebarea daca ar putea transforma podul intr-o mansarda locuibila: L=12 m, iar l= 4,20 m. Podul actual are o parte de 3.80 m - cea mai inalta si una mai joasa - 80 cm. Persoana respectiva are de gand sa modifice partea cea mai joasa, de 80 cm, ridicand-o la 2 m. Parerea specialistilor este aceea ca se poate modifica inclinatia acoperisului, dar partea mai putin placuta este aceea ca investitia este destul de costisitoare. Totusi, se poate folosi si actuala structura a podului, fara a se interveni, chiar daca latimea are 80 cm.


Recomandare: Proiecte de case ieftine cu mansarda


Diferenta dintre mansarda si pod


Teoretic, mansarda reprezinta un ansamblu de spatii locuibile, amenajate imediat sub acoperis. Mansarda nu este neaparat ultimul spatiu amenajat sub acoperis, ci poate sa mai aiba un etaj unde poate fi amenajat un pod sau alta incapere. Daca e sa vorbim de taxe si impozite, pentru mansarda se plateste 75% din suma care s-ar aplica cladirii daca spatiul este unul locuibil. Daca nu este amenajat pentru a fi locuit, atunci se plateste doar 50%. Nivelul la care este inclusa mansarda este cel al nivelurilor supraterane. Ca si spatiu locuibil, are nevoie de doua cai de acces, in caz de incendiu, spre exemplu.


Vezi si: Proiect de casa cu etaj si pod


Daca e  sa vorbim de pod, acesta este un spatiu neincalzit, circulabil sau necirculabil, aflat intre invelitoare si ultimul planseu al cladirii. In mod normal, podul nu este destinat locuirii, ci doar depozitarii diverselor lucruri. Asta nu inseamna ca nu poate fi schimbata destinatia. In functie de forma, poate avea un perete inclinat, o panta sau doua dispuse in unghiuri diferite sau doua pante in acelasi unghi.


Recomandare: Spatii depozitare - solutii inteligente pentru mansarda


Concluzia este aceea ca, daca aveti nevoie de un spatiu in plus, indiferent pentru ce destinatie, dar sa fie locuibil, puteti amenaja podul in mansarda si de aici incolo in functie de scopul si necesitatea fiecaruia. Pot fi investitii minime, in cazul unui birou simplu sau a unui mini-cinema sau dotari mai ample daca vorbim de dressing sau dormitor.


Recomandari articole: case cu mansarda, pod casa, autorizatii, ferestre mansarda, izolare mansarda,

‹‹ TOP 24 idei ieftine si usoare pentru organizarea spatiului de depozitare in garaj

Ce ciment se foloseste la fundatie si la placa ? Care-i cel mai recomandat? Retetele pentru prepararea betonului ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro