renovat.ro

» » » »


Transplantarea orhideelor - cum se realizeaza corect aceasta operatiune delicata


Periodic, o data la doi sau trei ani, orhideea trebuie mutata intr-un ghiveci nou. Aceasta operatiune este necesara, pe deoparte deoarece orhideele sunt plante destul de pretentioase si dupa ce epuizeaza substantele nutritive din pamantul actualului ghiveci, au nevoie de un sol nou, proaspat si bogat in nutrienti, pe de alta pentru ca vasul a devenit prea mic.

Transplantarea corecta a orhideelor
Transplantarea orhideelor - cum se realizeaza corect aceasta operatiune delicata

Galerie poze
  • Transplantarea corecta a orhideelor
  • Orhidee alba cu violet inchis
  • Orhidee faleno portocalie
  • Orhidee galbena
Galerie poze
  • Cand si cum se transplanteaza o orhidee





Aparitia si inmultirea radacinilor aeriene, este un semn pozitiv care indica faptul ca ar cam trebui sa ne gandim la mutarea plantei intr-un nou ghiveci. In natura orhideele folosesc radacinile aeriene si pentru a se catara pe copaci (fara insa a-i parazita).
Cand apar aceste radacini intortocheate, e semn ca planta se simte bine si vrea sa se extinda.

Recomandare: Cum se provoaca o noua inflorire la orhidee

Un alt semn ca e momentul transplantarii este faptul ca planta impinge din interior in peretii ghiveciului. Acest lucru se poate verifica foarte simplu daca luam ghiveciul in mana si il strangem usor pentru a observa rezistenta pe care radacinile plantei o opun din interior.

Daca cele doua semne coincid, atunci inseamna ca planta vrea sa ne spuna ca a sosit momentul marii mutari.

Recomandare: Vezi si ce alte plante de apartament poti folosi la decorarea casei

Intai avem grija sa alegem momentul potrivit, adica lunile februarie-martie si avem grija ca planta sa nu aiba flori (altfel riscam sa le pierdem). Daca are flori, atunci amanam transplantarea plantei pana cand se scutura florile.

De asemenea vom pregati din timp ghiveciul, vom avea grija sa fie unul specific pentru orhidee, adica un ghiveci cat mai transparent (din plastic subtire de exemplu) si sa fie prevazut cu orificii laterale (un aspect important de care ar trebui sa tina seama toti proprietarii de orhidee). In afara de plastic se mai poate folosi si rachita impletita, are suficiente orificii prin care sa se scurga apa si sa patrunda lumina.

Recomandare: Boli si daunatori la plante

Ghiveciul trebuie sa fi suficient de mare insa nu foarte mare pentru ca altfel va mentine umezeaza, ceea ce nu este bine.
In fine, vom cumpara din timp pamantul special pentru orhidee (care difera de clasicul pamant de flori) dar nu il vom pune in ghiveci decat exact in momentul in care efectuam mutarea.

Iata cum se face o transplantare reusita
Se ia ghiveciul in mana si se framanta usor (un argument in plus pentru ca ghivecele de orhidee sa fie din plastic subtire) pentru a se desprinde pamantul de pe peretii interiori.

Apoi se trage usor si cum mare grija (fara a forta si fara miscari bruste) de planta pana ce se elibereaza din ghiveci. Se framanta delicat in maini si se scutura cu grija pentru a elibera radacinile de cocolosul de pamant.

Radacinile rupte sau uscate se indeparteaza cu un cutter. Tot acum se poate face si inmultirea orhideei prin divizarea tufei (daca este cazul).

Se pune pamant pe fundul ghiveciului pana se ajunge la o inaltime de aprox. 5 cm, se asaza planta, dupa care se completeaza cu pamant pana sus. Se are grija ca pamantul sa umple bine golurile dintre radacini.

Recomandare: Ingrijirea florilor de interior

Dupa mutare vegetatia porneste lent. Din acest motiv nu este bine sa udam planta nici cand efectuam transplantarea, nici in primele 10 zile dupa aceea. Din acelasi motiv nici nu se va administra fertilizant in prima luna dupa mutarea in noul ghiveci.

La un an de la transplantare ne putem astepta si la aparitia florilor.

Va recomandam si articolul despre Orhideea Phalenopsis - o planta minunata pentru decorarea locuintei


Recomandari articole: orhidee, flori de interior,

‹‹ Diferente si asemanari intre parchetul lacuit si cel uleiat

De ce balustrade de inox ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro