renovat.ro

» » » » » »


Cum se traseaza fundatia unei case - pas cu pas


Primul pas inainte de a trece la saparea fundatiei casei este acela de a trasa planul imobilului. Este, ce-i drept, un pas pe care multi dintre mesteri il omit cu gandul de a trece cat mai rapid la saparea fundatiei. Totusi, trasarea casei este practic planul locuintei si se va tine cont de acesta pe tot parcursul lucrarilor. 
Trasarea casei vizeaza trecerea de la desen la aplicare, transpunerea formei, a constructiei locuintei din proiect in teren. Vor fi trasate, asadar, axele constructiei si cota+/-0,00. In mod normal, axele constructiei sunt reprezentate in proiect cu linie punct _._._.

Trasare fundatie casa in mod traditional
Cum se traseaza fundatia unei case - pas cu pas

Galerie poze
  • Trasare fundatie casa in mod traditional
  • Fundatie sapata dupa semne
  • Cofraje din lemn pentru fundatie
Galerie poze





La randul sau, cota +/-0,00 este nivelul de referinta, de aici pornind cotele pe verticala ale casei. Mai precis, se refera la nivelul podelei parterului. 

Ideal, pentru realizarea trasarii casei este nevoie de un topometrist, iar la final, dupa ce va trasa cotele si planul integral al imobilului, poate semna si un proces verbal prin care-si asuma responsabilitatea pentru cele indicate. 


In tara noastra, cea mai uzuala metoda este cea de trasare manuala. Nu este cea mai recomandata, dar, cu toate acestea, vom descrie, pas cu pas, realizarea unei constructii simple, doar cu ajutorul unei sfori si a unei rulete.  


Recomandare: Realizarea unei fundatii la o casa de lemn - Turnarea Placii de beton cu cifa


In primul rand, trebuie curatat terenul, identificate limitele proprietatii si trasarea conturului constructiei, pe cat posibil. Asadar, curatati terenul unde va fi ridicata constructia, extinzandu-l cu cel putin un metru. Bine ar fi ca, inainte de toate, sa fie decopertat terenul de tot ce tine de vegetatie. Urmeaza identificarea limitelor constructiei. Cand nu aveti gard care va specifica clar limita, apelati la tarusi. Dar totul conform schitelor din cadastru. Bateti, asadar, tarusii in pamant iesind la suprafata aproximativ 80-100 cm. Asa veti stabili conturul casei, singura eroare fiind de aproximativ 50 cm, dar nu mai mult.


Vine randul fixarii caprelor. Axele casei se vor stabili in baza unor capre formate din doi tarusi verticali, batuti in pamant si o scandura orizontala, pusa tranversal, care va uni cei doi tarusi. In partea superioara a scandurii transversale, fixati sfoara care va uni  si marca axele. 


Iata si: Ce ciment se foloseste la fundatie si placa? Care-i cel mai recomandat? Retetele pentru prepararea betonului


Atentie! Caprele trebuie amplasate in exteriorul conturului casei si vor ramane pe pozitie macar pana la finalizarea fundatiei. 

Vine randul trasarii unei axe paralele cu o limita a terenului. Se va intinde o sfoara (n.r. poate fi si o sarma) intre cele doua colturi ale limitei terenului; sfoara va fi pe orizontala si la acelasi nivel cu scandurile transversale ale caprelor. 


Urmeaza trasarea celei de-a doua axe, perpendiculara pe prima axa trasata. Se va masura mereu dinstanta dintre acestea. si se continua cu trasarea celorlalte axe, marcarea in teren pana vom pozitiona adecvat toate sforile necesare trasarii conturului imobilului. 


Citeste si: Solutii pentru izolatia termica a fundatiei casei - ce trebuie sa faci pas cu pas pentru o eficienta termica maxima


Si iata ca s-a ajuns si la marcarea cotei +/-0,00. Aceasta trebuie marcata in baza unui reper care nu se va schimba, va fi fix pe tot parcursul lucrarilor propriu-zise si care nici nu va fi departe de zona constructiei. Luam ca exemple, fie peretele unei cladiri vecine, un gard sau un stalp.


In cazul in care cota din proiect este estimata fata de NMN, cota +/-0,00 va fi marcata de catre un specialist cu ajutorul instrumentelor topo. Sunt si situatii cand sunt luate ca reper pentru cota +/-0,00 cotele unor elemente deja existente, amintind aici nivelul carosabilului din fata terenului. In astfel de situatii, cota +/-0,00 se poate trasa cu ajutorul unei nivele de santier sau cu un furtun de nivel. 


Vezi si: Reguli pentru o fundatie rezistenta . 7 secrete de constructie


Am ajuns la etapa verificarilor. Pentru a fi totul in regula, este nevoie de o ultima verificare. Cum mai toate proiectele au axele aflate pe directii paralele este si simplu de verificat: se masoara distanta intre punctele de intersectie a acestora cu axele perpendiculare. Sau puteti face verificare conform teoremei lui Pitagora - se masoara doua catete si o ipotenuza.


Inca o data, catre final, verificati asezarea constructiei in teren. Vrand in timp sa faceti modificari va veti trezi ca nu ati respectat autorizatia de construire si va trebui sa va reautorizati constructia. Alte drumuri, alte acte...


Trasarea casei, in detalii tehnice

O constructie simpla, rectangulara, vizeaza cate patru axe pe fiecare directie. Practic, tarusii de care am amintit vor fi notati simplu cu P1, P2, P3 si P4. Intre P1 si P2 se va intinde si sfoara de care am amintit, la acelasi nivel cu scandurile. Trasarea axului 4, adica axa paralela cu una din laturile de la limita proprietatii, se face in baza masuratorilor de la P1 la P2 si scandurile caprelor aferente axului 4 - ca exemplu 222,5 cm.


Iata si: Adancime fundatie casa - Care este adancimea minima de fundare


Veti trasa si axul A, cel paralel pe axul 4. Conform exemplului unui proiect, din punctul P1 si pana la limita constructiei am avea 550 cm, iar de la limita casei si pana la axul A am vorbi despre 22,5 cm. In total, dinstanta de la axul A  si punctul P1 ar fi de 572,5 cm. Pe sfoara intinsa se va masura de la P1 la P2 572,5 cm, facandu-se un semn cu markerul. Poate fi notat, pentru a fi diferit de celelalte insemnari, cu X. Din acest punct X se vor masura 4 m in lungul axului 4 si vom defini punctul Y. Folosindu-va de teorema lui Pitagora, veti trasa un cerc in functie de masuratori, cu razade 3 m din punctul X si altul cu raza de 5 m din punctul Y, iar intersectia lor va reprezenta un alt punct, notat de data aceasta cu Z. Aici veti putea infige un tarus.


si, uite asa, avand punctele X si Z, veti intinde o sfoara intre caprele axului A care va trece prin X si Z. Repetati procedura si pentru celelalte axe, B, C, respectiv D. Dupa fiecare trasare, atentie ca dreptungiul facut de oricare doua axe sa aiba diagonalele egale.


Vezi si: Cum se face un gard din plasa cu fundatie etapa cu etapa


Toate aceste date va vor ajuta la trasarea casei, in cazul in care vreti sa lucrati pe cont propriu, fara vreun specialist in preajma, respectiv un topometrist. Este indicat insa sa fiti atent, sa verificati de mai multe ori masuratorile, pentru a nu fi nevoit sa modificati structura, lucru ce ar duce la alte costuri, alte schimbari in acte.



Recomandari articole: fundatie casa, realizare fundatie casa, constructie casa, hidroizolatie fundatie,

‹‹ Soba racheta poate fi folosita atat pentru gatit cat si ca mod de incalzire

Casa mica, dar cu o terasa de 5 stele ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Razvan a scris:

explicatie ininteligibila. lipsesc detalii, propozitii care pot fi interpretate intr-o gramada de feluri. macar fa un desen daca nu te pricepi sa descrii ce ai in cap ;)

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro