renovat.ro

» » » » » »


Ce trebuie stiut despre turnarea betonului iarna - cum se executa corect lucrarile


Pentru cei care trebuie sa execute lucrari din beton pe timpul iernii, e bine sa tina cont de cateva aspecte importante. Variatiile de temperatura au o mare influenta asupra cimentului in combinatie cu apa, iar daca nu se respecta cateva aspecte importante rezultatul poate fi dezastruos. Cantitatea de apa fata de cea de ciment este importanta privind rezistenta betonului sau a mortarului. 

Cum turnam beton iarna
Ce trebuie stiut despre turnarea betonului iarna - cum se executa corect lucrarile

Galerie poze
  • Cum turnam beton iarna
  • Beton turnat iarna
  • Fundatie casa turnata iarna
Galerie poze





Prin combinarea cimentului cu apa rezulta caldura - cimentul facand priza produce caldura. Tocmai de aceea, apa din mortar poate ingheta si de aici influenta negativa asupra produsului rezultat, care are o rezistenta foarte scazuta.

Vezi si: Realizarea unei fundatii la o casa de lemn | Turnarea placii de beton cu cifa

Pe de alta parte, inghetand, apa isi mareste volumului si duce la afanarea betonului, ceea ce-l face mai maleabil. Cand, insa, inghetul se produce dupa priza cimentului, apa din amestec isi mareste iar volumul, dar de data aceasta volumul prea mare distruge legatura mortarului cu celelalte agregate (pietris), cu armaturile betonului. Asa scade rezistenta betonului.

Aveti de-a face cu un produs eronat cand inghetul se produce in timpul prizei cimentului sau cand inghetul este urmat de dezghet in perioada prizei cimentului.

Iata si: Ce ciment se foloseste la fundatie si la placa ? Care-i cel mai recomandat? Retetele pentru prepararea betonului


Tineti cont si de:

- mortarele de ciment tinute la temperaturi joase, sub 0 grade, vor fi mai rezistente decat cele tinute in perioada prizei la temperaturi ridicate (n.r. peste 15 grade);
- intarirea betoanelor si a mortarelor la temperaturi cuprinse intre 0 si 5 grade se va produce mai greu
- umiditatea din atmosfera contribuie pozitiv la rezistenta betonului
Sunt mai multe metode ce se folosesc la producerea betonului pe timpul iernii, cea mai populara fiind cea prin incalzire. Iata insa si alte procedee:
- mai putina cantitate de apa in amestec;
- folosirea cimenturilor cu intarire rapida;
- utilizarea unor agregate curate
- folosirea aditivilor care contribuie la grabirea prizei;
- vibrarea betonului;

Vezi si: Turnarea unei alei din beton - pasi de lucru si trucuri sa iti iasa ca la carte


Cand vorbim despre etapa incalzirii, nu trebuie sa va ganditi la incalzirea betonului, ci folosirea sau executarea lucrarilor in incaperi incalzite, cu apa calda. Cimentul trebuie depozitat pe toata perioada lucrarii in spatii unde temperatura nu scade sub 0 grade. Mai mult, temperatura betonului la descarcarea din betoniera nu trebuie sa depaseasca +45 grade.

Cat despre incalzirea agregatelor, iata cateva variante utile: in cuptoare, pe tavi de tabla asezate sub foc, folosirea si trecerea aburilor prin agregate etc.
Odata turnat, in primele trei zile, betonul nu trebuie sa aiba o temperatura sub 2 grade Celsius, iar in urmatoarea saptamana nu trebuie lasat sa inghete.

Vezi si: Cum turnati placa de beton... 7 Reguli importante si scurt ghid tehnic pentru o constructie ca la carte


Daca lucrarea este executata in aer liber, puneti peste betonul turnat prelate sau panouri, ce vor sta asa timp de aproximativ doua saptamani pentru a nu ingheta. 
Ca si date tehnice, pentru mai putinii cunoscatori, cimentul devine solid prin procesul de hidrogenare. Este vorba de momentul cand apa se combina cu cimentul, iar apa este calda. Gradele scazute din timpul iernii fac ca acest proces sa fie ingreunat. Tocmai de aceea, sunt foarte utili acceleratorii chimici. Iar in trecut era folosit calciul, care, cu timpul, s-a constatat ca produce coroziune in procesul de consolidare al otelului. Asadar, folositi acceleratori care nu contin cloruri.


Citeste si: Ce ESTE si CAT de EFICIENT este de fapt BETONUL ARMAT CU FIBRE


Chiar daca cele mai multe lucrari se construiesc din primavara pana-n toamna, sunt si investitii ce se fac  iarna, iar avantajul este acela ca, din primavara lucrarea poate decurge mai usor si mai rapid. Cu toate acestea, o lucrare executata iarna duce si la costuri mai ridicate; bugetul creste si cu 30%, dezghetarea iarna nu va scapa de folosirea aditivilor mai scumpi si de calitate superioara; este necesara o statie de transformare pentru incalzirea fundatiei.

Este mai greu, dar nu imposibil sa executati lucrari si-n timpul iernii, iar aditivii sunt de mare ajutor. 


Recomandari articole: beton, beton vibropresat, placa beton, iarna,

‹‹ Cum citesti indexul cand contorul are capacul deteriorat - Ponturi Utile

Planul unei case mici dar foarte confortabila : Are 2 dormitoare, 1 baie si 1 living de vis ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro