Cum turnati placa de beton... 7 Reguli importante si scurt ghid tehnic pentru o constructie ca la carte
Placa de beton este o parte componenta din lucrarea de constructie a unei case, fiind succesoarea finalizarii zidurilor de la parter. Pentru a turna placa de beton in siguranta si pentru o buna rezistenta, trebuie sa tineti cont si de cateva reguli importante. Mai intai de toate trebuie sa aveti un proiect, adica veti stabili dimensiunea si cantitatea necesara de beton, veti trasa drumul instalatiilor sanitare si veti realiza si o lista cu toate uneltele necesare, dar si bugetul de care dispuneti.

Ca si sfat util, nu uitati de balcoane: acestea vor fi turnate odata cu placa intermediara. Cat despre cofrare, se poate face prin cofraje de cherestea sau cofraje metalice, desi acestea din urma vin gata realizate, iar dimensiunile nu se potrivesc intotdeauna. Grinzile din lemn vor fi asezate pe cant la distanta de aproxmativ 60 cm una de cealalta, vor fi fixate cu popi metalice/lemn.
Recomandare: Ce ciment se foloseste la fundatie si la placa? Care-i cel mai recomandat? Retetele pentru prepararea betonului
Vine si randul realizarii placii cofrante. Aceasta va avea contact cu betonul si va puteti folosi de o folie sau saci din plastic. Faceti placa cofranta, faceti cofrajele, atat cele exterioare cat si cele interioare, pentru centuri si grinzi si de acum puteti arma cofra buiandrugii sau scara.
Etapa urmatoare vizeaza armarea propriu-zisa a placii. Inainte totusi trebuie pozitionate tevile pentru instalatia electrica. Peste tot unde veti amplasa lustra, sursele de curent, dar nu numai, si instalatiile sanitare, cosul de fum, lasati goluri; marcati acele zone posibil cu chenare din scandura pentru a nu intra beton in ele.
Citeste si: Soclul sau braul casei - totul de la rolul sau si pana la regulile de izolare si placare
Armarea placii este partea ce se va face pe doua randuri; primul rand, cel de la baza, va fi realizat din bare PC52, Fi8 sau fi10, la distantele presupuse de proiectant, urmand turnarea celui de-al doilea rand, format din plasa sudata cu ochiuri de 10 cm. Armatura va fi prinsa de grinzi si centuri cu ajutorul unor calareti. Cantitatea necesara de beton va fi calculata inmultind suprafata placii cu grosimea acesteia. Grosimea este data de proiectant si de obicei este in jur de 14-16 cm.
Turnati betonul, dar aveti grija sa alegeti o zi senina. Daca este foarte cald, e bine sa udati din cand in cand placa. Daca se va usca fortat, va ducela aparitia fisurilor si nu e ce v-ati fi dorit. Decofrarea se face n cel putin 21 de zile. Dupa maxim o saptamana de la urnarea placii, veti putea lucra la etaj.
Vezi si: Adancime fundatie casa - care este adancimea minima de fundare
Cateva reguli esentiale de luat in calcul:
- conteaza tipul armaturii, iar cele mai folosite sunt plasele sudate. Se mai numesc STNB, adica sarma trasa neteda pentru beton si STPB - sarma trasa profilata pentru beton. Asadar, una este cu striatii, cealalta neteda.
- conteaza tipul de beton folosit. Betonul este compus din ciment, agregate (nisip si sorturi), apa si aditivi. Vreti beton de calitate, folositi materiale de calitate. Materia prima - cimentul - este ales in functie de rezistenta la compresiune initiala
Recomandare: Reguli pentru o fundatie rezistenta. 7 secrete de constructie
- R, rezistenta la compresiune finala, dar si aptitudinea acestuia de a duce la o constructie rezistenta, solida. Luam ca exemplu ciment codificat astfel: CEM II A-LL 42,5 R. Este tipul de ciment recomandat pentru prepararea betoanelor expuse la inghet - dezghet.
- distantierile, cele care separa stratul inferior al armaturii, trebuie sa fie suficient de rezistente. Practic, acestea vor sustine greutatea betonului, a armaturii, a traficului. Pentru placile de beton se recomanda folosirea a cel putin trei distantieri/mp.
- turnarea placii se face in conditii optime. Avesi nevoie de o temperatura cuprinsa intre 5 si 30 de grade. Daca s-a trecut de 30 de grade, renuntati la lucrare,pe moment. Turnati cel mai bine placa de beton seara sau la primele ore ale diminetii.
Dar si-n aceste cazuri, temperatura ideala ar trebui sa fie intre 5 si 7 grade Celsius. Protejati betonul iarna, cand temperaturile scad sub 5 grade.
Recomandare: Solutii pentru izolatia termica a fundatiei casei - ce trebuie sa faci pas cu pas pentru o eficienta termica maxima
Recomandari articole: placa beton, realizare fundatie casa, sapa ciment, constructie casa,
‹‹ Cum coacem corect vinetele pe aragaz sau la cuptor?
Proiect de vila eleganta cu mezanin cu suprafata de 207 mp - PLAN DETALIAT ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!