renovat.ro

» » » » »


Umiditate relativa


Ce este umiditatea relativa ? Mai intai de toate sa intelegem ce inseamna umiditate absoluta. Se refera la a masura cantitatea de vapori de apa intr-un volum dat. De exemplu intr-o camera, in baie, in bucatarie.

Umiditate relativa
Umiditate relativa

Galerie poze
  • Umiditate relativa
Galerie poze





Intr-un volum dat, incap oricat de multi vapori? Raspunsul este ca in mod natural, incape doar o cantitate maxima, iar starea aceasta se numeste saturatia vaporilor de apa. Intuitiv, saturatia vaporilor de apa inseamna ca daca am avea un vas cu apa intr-o camera, cantitatea se apa care se evapora este egala cu cantitatea de apa care se condenseaza.

Acum putem sa intelegem umiditatea relativa. Intr-o camera, exista in mod natural vapori de apa dar care nu au atins saturatia. Umiditatea relativa inseamna raportul dintre cantitatea de vapori existenta supra cantitatea de vapori care ar exista la saturatie.

Umiditatea relativa = Cantitate Vapori existenti / Cantitate vapori care ar exista la saturatie.

De ce ne intereseaza sa masuram umiditatea relativa si nu pe cea absoluta? Pentru ca, de fapt, umiditatea relativa ne indica viteza de evaporare a apei de pe un corp. Cu cat umiditatea relativa este mai mica, cu atat apa se va evapora mai repede in acea incapere. Si, ati ghicit ! Corpul uman percepe foarte bine acest lucru prin transpiratie! Daca umiditatea relativa este foarte mare, apa se va evapora mai greu iar noi vom avea o senzatie de transpiratie mai accentuata, marind gradul de disconfort.

In urma studiilor pe durata mai multor ani, s-a ajuns la concluzia ca pentru zona Europeana, o umiditate relativa confortabila se situeaza intre 40% si 60%.

Si pentru a intelege complet fenomenul, mai trebuie sa stim un lucru: cu cat creste temperatura, este nevoie de mai multi vapori de apa pentru a ajunge la saturatie. Aceasta este explicatia de ce daca in camera pornim o aeroterma sau un calorifer, "se usuca" aerul. De fapt, cantitatea de vapori este aceeasi. Insa umiditatea relativa scade, de aici senzatia de uscat. Iar acest lucru este des folosit in masina iarna, pentru a dezaburi parbrizul.

Instrumentul cu care masuram umiditatea din aer se numeste higrometru si este inclus in majoritatea statiilor meteo pentru acasa. Iar daca umiditatea relativa ajunge la un nivel ridicat, peste cel de confort, putem folosi un dezumidificator de aer.
Sa fii mester! Devine mai usor ...

Intrebari si raspunsuri despre umiditatea relativa:

Intrebare: Cum pot calcula umiditatea relativa daca am temperatura si umiditatea absoluta?
Raspuns: Formula umiditatii relative este Ur= (Pv/ Ps) * 100. unde Pv este presiunea partiala a vaporilor de apa la temperatura de masurare, Ps este presiunea partiala de saturatie a vaporilor de apa la temperatura de masurare, Ur este umiditatea relativa. Ceea ce ne lipseste din aceasta ecuatie pentru a determina umiditatea relativa este Ps. Acesta se obtine din tabele care indica pentru temp de masurare presiunea vaporilor de apa la saturatie.

Intrebare: Stau la etajul 6 si as vrea sa va intreb daca pot sa izolez pe interior peretele de beton cu polistiren extrudat fiindca spatiul nu-mi permite pentru cel expandat. Intrebarea este cati cm sa aiba si modul de aplicare (ordinea operatiilor) in conditiile in care peretele este gletuit si dat cu lavabila la momentul actual. Va multumesc

Raspuns : Curatati lavabila si gletul si aplicati polistirenul cu adeziv. Daca vreti sa folositi polistiren extrudat ar trebui sa fie de maxim 8 cm grosime, si exista un tip de polistiren extrudat care lasa peretele sa respire, dar care este mai scump decat cel normal. Dupa aplicarea polistirenului dati cu masa de spaclu, plasa din fibra de sticla si din nou masa de spaclu (care poate sa fie din acelasi adeziv cu care ati lipit placa), glet si tencuiala decorativa, sau amorsa si vopsea.

Intrebare: Locuiesc la etajul 9/9 si pe colt, ne confruntam, de cand incepe frigul si umezeala cu mucegai pe acest perete si condens pe tavan imediat langa perete. Blocul nu este izolat pe exterior si am dori sa izolam pe interior acest perete. Sa imi spuneti, va rog, cu ce l-am putea izola mai bine si daca trebuie sa izolam si tavanul. Va multumesc anticipat!

Raspuns : Avand in vedere ca locuiti la ultimul etaj, da, trebuie neaparat izolat si tavanul. Puteti placa cu polistiren expandat, 8-10 cm, toti peretii exteriori, inclusiv tavanul.


Recomandari articole: DIY, igrasie, condens,

‹‹ Higrometrul de camera - Cum se calibreaza / regenereaza si utilizeaza?

Statii meteo ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
sorin viespeanu a scris:

Dacă se placheaza pereții cu polistiren așa de gros se micșorează volumul camerei, destul de mult, cam cu 7%, in cazul grosimi de 8cm !!!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro