renovat.ro

» » » » » »


Vase de expansiune: ce sunt si la ce ne ajuta


Vasele de expansiune sunt accesorii destinate centralelor termice. Rolul acestora intr-o instalatie termica, indiferent de combustibilul utilizat pentru incalzirea apei care circula prin instalatie, este acela de a stabiliza instalatia termica implicit presiunea exercitata de apa incalzita la punctul de fierbere care isi mareste volumul in mod firesc. Cu alte cuvinte, vasul de expansiune este un accesoriu necesar utilizarii in parametri normali si in siguranta a centralei termice.

Vase expansiune
Vase de expansiune: ce sunt si la ce ne ajuta

Galerie poze
  • Vase expansiune
Galerie poze






Vasul de expansiune este un mic rezervor ce se pune in functiune doar cand temperatura apei din instalatia termica este ridicata si astfel protejeaza sistemele inchise de incalzire a apei. Implicit, un asemenea mecanism protejeaza instalatia sanitara si de incalzire impotriva socurilor de presiune termica si expansiune in conditiile incalzirii apei la temperaturi de 100o C actionand ca un amortizor de presiune. Vasul de expansiune inchis are doua parti/camere despartite printr-o membrana de cauciuc.


O parte este umpluta cu apa ce reprezinta agentul termic, iar o alta parte contine aer sub presiune. In conditiile in care apa din instalatie se incalzeste, perna de aer din partea superioara a vasului de expansiune ii permite acesteia (apei) sa se dilate- proces fizic ce se produce la orice centrala termica, impiedicand astfel functionarea ineficienta a acesteia sau eventuale explozii generate de supraincalzirea apei.  


In comert veti gasi doua tipuri de vase cu expansiune dupa modul de functionare: vase inchise si vase deschise. Vasul de expansiune inchis este cel descries putin mai sus, cu cele doua camere distincte.


Vasul de expansiune deschis are o singura camera, care la randul ei, asigura spatiul necesar maririi volumului apei fierbinti/calde. Vasul de expansiune deschis se foloseste in general in instalatiile de incalzire cu combustibil solid. Este preferabil sa nu fie supradimensionata capacitatea sa in functie de marimea instalatiei. De exemplu este necesar un vas de 100 litri si se alege unul de 200 litri deci putem sa asiguram o rezerva tampon de 100 litri de apa. Aceasta rezerva tampon este necesara in cazul in care cade tensiunea, cazanul este plin cu cumbustibil aprins, caz in care apa se transforma in vapori care sunt evacuati in atmosfera prin supapa de suprapresiune sau chiar prin vasul de expansiune. Rezerva de apa tampon asigura cazanului cantitatea de apa nesara racirii acestuia. Volumul util al vasului de expansiune Hu trebuie sa corespunda cu volumul de apa ce rezulta in urma dilatarii ei in cazul functionarii in siguranta a instalatiei.


Rolul de baza al vasului de expansiune deschis este de a primi surplusul de apa din sistem, creat un urma incalzirii, dar mai are si rolul de a compensa cantitatea de apa pierduta in sistem prin neetanseitati si in urma contractarii la racire. Vasul de expansiune deschis este si un indicator al nivelului apei in sistem. Apa in surplus se evacueaza prin conducta de preaplin.


Vasele de expansiune au diferite capacitati care sunt exprimate in "presiune la rece"- atunci cand apa este rece, neincalzita si valoarea este inscriptionata pe carcasa acestuia. Alegerea capacitatii vasului de expansiune se face in functie de volumul instalatiei termice; exemplu: la o instalatie cu un volum de apa total de 100 litri, vasul de expansiune are cel putin 10 litri.


In conditiile in care vasul de expansiune este in regula , presiunea apei din centrala trebuie sa fie minim 1 bar. De obicei centralele termice au cadran pe care se afiseaza presiunea apei din instalatie si implicit puteti verifica periodic acest lucru. In cazul unui boiler alimentat cu apa de la un hidrofor presiunea de preincarcare cu aer a vasului de expansiune trebuie sa fie cel putin egala cu presiunea maxima a hidroforului. De exemplu hidroforul mentine presiunea intre 2 si 3 bari, deci porneste cand presiunea ajunge la 2 bari si se opreste cand presiunea atinge 3 bari.


In acest caz presiunea de preincarcare cu aer a vasului de expansiune trebuie sa fie cel putin 3 bari. Acest lucru este necesar pentru asigurarea in vasul de expansiune a pernei de aer necesare in momentul in care apa se incalzeste. Exista si formula standard de calculare a volumului vasului de expansiune: V=1,1xDVx1/(1-pmin/ pmax)[mc] unde: DV= excesul de apa rezultat din dilatare, pmin - presiunea absoluta, minima, in vasul de expansiune inchis, pmax - presiunea absoluta, maxima in instalatie, determinata de rezistenta elementelor componente ale instalatiei.


***Pentru persoanele care nu lucreaza in domeniul instalatiilor este bine sa se adreseze unei firme abilitate in realizarea instalatiei termice si care, va asigura si calculele, in scopul achizitionarii vasului de expansiune cu volumul necesar respectivei instalatii.


Vasele de expansiune pot avea:


a) volume diferite cuprinse intre 8-100 l,

b) presiunile se inscriu intre 8-10 bari,

c) pot fi orizontale sau verticale in functie de montajul lor,

d) pot avea picioare de fixare pe sol si cu record in functie de modelul ales,

e) pot avea sau nu cadran cu afisaj pentru citirea presiunii din interior


Informatii generale in privinta utilizarii vaselor de expansiune


*Ca regula generala, trebuie sa avem grija ca presiunea pernei de aer din vasul de expansiune sa fie cel putin egala cu presiunea maxima ce poate exista in instalatia rece, deci in care apa nu a fost incalzita.
*Masurarea presiunii de preincarcare cu aer se face cu vasul de expansiune deconectat de la instatia pe care o deserveste
*Nu se depaseste presiunea inscriptionata pe placa de timbru a vasului de expansiune
*Nu se monteaza robinet (ventil) intre cazan si supapele de siguranta, intre cazan si vasul de expansiune.
*Vasul de expansiune poate fi montat in orice secventa a instalatiei  


Recomandari articole: vas expansiune, cum aleg centrala, accesorii centrale termice, instalatii termice,

‹‹ Solutii naturale impotriva mucegaiului. Poti scapa de el si fara solutii chimice

Avantajele si dezavantajele ARCADELOR in designul interior si mai ales CAND este BINE sa le folosesti si cand NU ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro