Vioreaua sau Scilla bifolia - cum o ingrijim si o inmultim
Vioreaua este una dintre florile care infloresc primavara timpuriu adaugand alaturi de ghiocel farmec gradinilor cu petalele sale albastre. Creste spontan in paduri sau in zonele din lunci, fiind insa si o planta de gradina.

Radacina sa in forma de bulb dezvolta doua frunze in forma de lance in mijlocul carora creste floarea parfumata si delicata cu 6 petale si stamine libere. De obicei cresc in grupuri de 7-9 flori de talie mica, ajungand la inaltimea de 10-12 cm. Este o planta rezistenta, ce se dezvolta in spatii umbroase, semiumbroase sau insorite, fiind raspandita in Europa, nordul Africii si in Asia Mica.
Florile mici si delicate infloresc in martie-aprilie. Pot fi scoase din pamant din zonele necultivate, salbatice, urmand apoi a fi plantate in gradina. Nu necesita ingrijire speciala, motiv pentru care bulbii recoltati se pot imparti astfel incat sa plantati florile ca bordura a unor rondouri de flori din gradina sau in diferite spatii din curte dupa ce pamantul a fost afanat.
Dupa ofilirea florilor raman frunzele care favorizeaza dezvoltarea bulbilor laterali pe langa bulbul mama, din care in primavara urmatoare se vor ivi noi viorele. Deoarece in bulbul plantei s-au identificat substante nocive organismului uman, ar fi bine sa purtati manusi de protectie atat in timpul recoltarii, cat si la replantare.
Nu necesita protectie speciala in timpul iernii, dar daca preferati, acoperiti cu frunze uscate sau cu paie spatiile in care ati plantat viorelele; primavara indepartati devreme stratul protector pentru a face loc florilor albastre si delicate.
Recomandari articole: flori de primavara, plante de gradina,
‹‹ Flori de piatra - scurt ghid despre plantarea si ingrijirea lor
Ghiocelul comun sau Galanthus nivalis - plantare, ingrijire si inmultire ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!