renovat.ro

» » » » » » »


Cum zidim peretii casei? Etape Pas cu Pas pentru o zidire corecta


Zidirea peretilor reprezinta unul din procesele ce au loc in construirea propriu-zisa a unei case; face parte din proiect si este util pentru a delimita spatiile interioare de cele exterioare sau doar pentru delimitarea interioara a incaperilor. Peretii sunt structuri verticale si pot fi structurali, adica de rezistenta si nestructurali, doar de compartimentare a casei. Pentru realizarea zidariilor, puteti opta pentru elemente ceramice (caramizi), din beton sau BCA.

Cum zidim peretii unei case
Cum zidim peretii casei? Etape Pas cu Pas pentru o zidire corecta

Galerie poze
  • Cum zidim peretii unei case
  • Dispozitiv intins mortar
  • Dispozitiv pentru caramida simpla
  • Nivela
Galerie poze
  • Porotherm Profi Dryfix  Mortar
  • Punere in opera Porotherm Profi cu mortar in rost subtire

Se va trece la zidarie imediat ce ati finalizat procedeul de turnare a placii 0 a casei. Astfel, puteti incepe la aplicarea membranei bituminoase pe toata suprafata unde vor fi realizate zidurile. Rolul membranei este unul hidroizolator, adica impedica patrunderea umezelii in pereti. Membrana bituminoasa va fi asternuta doar dupa ce suprafata respectiva este curatata bine, vremea este favorabila muncii, adica nu ploua si nu e ger, iar aplicarea se face prin termosudare. Mai bine spus, folositi fie un arzator cu gaz fie o amorsa bituminoasa la rece.

Vezi si: Adancime fundatie casa - Care este adancimea minima de fundare

Ca sfat dat de catre specialistii in domeniu, membrana va trebuie sa fie cu 5 cm mai lata, de ambele parti ale caramizii, iar membranele vor fi suprapuse pe lungime cuprinse intre 10 si 15 cm. Feriti-va sa asterneti membrana si-n zona zidurilor.

Odata facut si acest pas, este timpul sa puneti prima caramida. Se aplica un pat de mortar de zidarie, folosind mistria, si asezam caramida. Veti fi atent deoarece planul trebuie sa fie drept, bine nivelat.

Iata si: Reguli pentru o fundatie rezistenta - 7 secrete de constructie

Se va folosi, apoi, furtunul de nivel, se stabileste cota caramizii din coltul opus, se intinde o sfoara intre cele doua si se aplica caramizi care vor completa, de fapt, primul rand.

Ati zidit primul rand, treceti la al doilea, avand grija ca rezultatul sa fie o zidarie tesuta, adica incepeti randul al doilea cu jumatate de caramida pentru ca rosturile verticale sa nu se suprapuna. In cazul celui de-al doilea rand, e indicat sa nu folositi tot mortar, ci puteti alege adeviz de zidarie, folosindu-l intr-un strat mai subtire, sau o spuma speciala, achizitionata din magazinele de profil. Dar, atentie! Adezivul se aplica cu o aparatura speciala, asemanatoare unei saniute, in timp ce spuma, cu ajutorul unui pistol.

Citeste si: Solutii pentru izolarea termica a fundatiei casei - ce trebuie sa faci pas cu pas pentru o eficienta termica maxima

In tot acest timp, trebuie sa va uitati pe proiect, sa lasati golurile de usi si geamuri; trebuie sa verificati cate caramizi, spre exemplu, ca si inaltime vor fi amenajate pana la golul ferestrei.

Sfaturi utile!

- indicat este sa udati caramizile inainte de zidire; doar asa nu vor absorbi apa din mortar. In caz contrar, nici lipirea nu va fi cea mai eficienta, ducand, implicit, la o mai mica rezistenta a peretilor.
- nu va luati dupa nu stiu ce retete de mortar; folositi mortar si adeziv gata pregatite; veti economisi bani si timp, dar veti avea si calitate.
- folositi mortar de zidarie M10 (M10Z) pentru constructii din caramida si beton; M5 (M5Z) pentru cele din caramida, beton si BCA si M2,5 (M2,5 Z) pentru cele doar din BCA. ( mortare de zidarie: clasele  M1-M20 cf. SR EN 998-2:2004 corespund marcilor vechi de de mortar  M10Z-M100Z )

Vezi si: Ce ciment se foloseste la fundatie si la placa? Care-i cel mai recomandat? Retetele pentru prepararea betonului

Pe scurt, reamintim etapele zidirii peretilor:
- curatati suprafata de la baza;
- preparati sau pregatiti mortarul;
- aplicati stratul de mortar, dar nu inainte de a uda primul strat de baza - caramizile, spre exeplu, mai ales vara;
- amenajati elementele de zidarie, cu interspatii, pentru rosturile verticale;
- aplicati mortar in rosturile verticale;
- asezati mortarul in rosturile orizontale;
- asezati blocurile de zidarie peste mortar, presati bine si indepartati cu mistria resturile sau surplusul;

Iata si: Consolidare pereti BCA cu plasa metalica de Buzau

In detaliu, mai sus, si pe scurt, in partea de jos a articolului, aveti descrise etapele zidirii peretilor unei case, indiferent din ce material vor fi ridicati. Nu este greu, doar ca trebuie respectate cateva reguli, cum ar fi cea de udare a caramizilor, etapa importanta daca vreti rezistenta mai mare. Spor la treaba!


Recomandari articole: constructie casa, etape constructie, consolidare pereti, zidarie, zidarie portanta, mortar, sapa ciment,

‹‹ Poate nu stii dar acesta este aparatul folosit des care iti incarca factura la curent

Cum se face vinul de casa - Retete, Preparare, Fermentare, Tratare + 7 secrete pentru o reusita sigura ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro