renovat.ro

» » » » »


Bucatarie de 10 metri patrati (mp) - solutii inteligente de amenajare


O bucatarie de 10 mp nu este nici cea mai mica bucatarie de pe lumea asta, nici cea mai generoasa suprafata, insa daca atunci cand este impartita, amenajata si mobilata corespunzator poate trece usor de conceptul de "camera tehnica" si se poate transforma chiar in locul preferat din casa.

Bucatarie cu peretii maro inchis si mobilier alb
Bucatarie de 10 metri patrati (mp) - solutii inteligente de amenajare

Galerie poze
  • Bucatarie cu peretii maro inchis si mobilier alb
  • Bucatarie cu iesire in balcon
  • Bucatarie cu mobila alba dispusa pe un singur perete
  • Bucatarie de apartament model ingust si lung
Galerie poze
  • Bucatarie lunga si ingusta cu mobila dispusa fata in fata
  • Bucatarie mica cu masa in mijloc
  • Camera mica si patrata cu insula de bucatarie mobila
  • Bucatarie prelungita pana in balcon
  • Faianta verde mar si mobila alb cu maro un design modern de bucatarie
  • Gresie tabla de sah alb cu negru si mobilier de bucatarie alb
  • Insula de bucatarie cu masa incorporata
  • Mobila de bucatarie amplasata in forma de litara U
  • Mobila de bucatarie construita pe comanda intr-o nisa
  • Mobila de bucatarie multifunctionala cu masa si scaune incorporate
  • Mobilier de bucatarie in forma de L
  • Varianta pentru amenajarea unei bucatarii mici cu mobila alba





Pana la urma fiecare dintre noi petrecem cel putin 2-3 ore pe zi aici. Si atunci ce este rau in a combina utilul cu placutul?  Va propun astazi sa facem cateva modificari la designul bucatariei astfel incat timpul petrecut aici sa devina placut.
Bucataria in primul rand trebuie sa fie functionala. O bancheta pe colt nu este o necesitate, insa lipsa unui aragaz, unui frigider sau a unei chiuvete nu ar mai justifica prezenta unei astfel de camere in apartament, sunteti de acord, da?

O bucatarie trebuie sa indeplineasca cateva criterii importante:


1.    Sa permita depozitarea aparaturii electrocasnice pentru bucatarie dar si a diverselor ustensile necesare in bucatarie
2.    Sa putem depozita mancarea pe care o gatim ( aici intervine necesitatea unui frigider)
3.    Sa putem pregati mancare (pe langa plita si cuptor sa ne permita si existenta unui cuptor cu microunde dar si a altor echipamente)
4.    Sa existe un loc comod unde putem lua micul dejun, pranzul si cina
5.    Sa ne permita sa curatam cu usurinta murdaria care se produce in timpul gatitului si al servirii meselor.

Modul in care va fi amenajata o bucatarie depinde foarte mult de numarul pe persoane care locuieste in apartament. De exemplu in apartamentul unui burlac sau al unei familii tinere fara copii va fi suficienta o amenajare mai mult estetica decat functionala. In schimb daca vorbim de o familie cu copii suprafetele pentru depozitare trebuie sa creasca exponential, iar functionalul trebuie sa primeze. Dimensiunea frigiderului si a mesei , precum si numarul de scaune necesare chiar si numarul de ochiuri ale plitei sunt dictate de numarul de persoane care locuiesc in casa.

Ce presupune o bucatarie functionala?

Spatiile de depozitare pentru ustensile , electrocasnice mici si alte produse trebuie sa cuprinda dulapuri, etajere, eventual o insula de bucatarie, si neaparat un frigider. Pentru pregatirea mancarii sunt necesare un aragaz sau o plita si un cuptor , optional un cuptor cu microunde, un mixer, un blender sau un robot de bucatarie.  In ceea ce priveste curatenia in afara de chiuveta de bucatarie mai trebuie sa existe si un dulapior mascat, separat de cel pentru vesela, pentru depozitarea produselor de curatenie.

Variante pentru planificarea si designul unei bucatarii de 10 mp

Indiferent de cine foloseste bucataria, mobila trebuie sa fie compacta si confortabila. Din fericire o bucatarie de 10 mp ne permite sa asezam piesele de mobilier dupa bunul plac.

Cum putem aseza mobila:
1.    Asezarea mobilei in forma literei L
2.    Amplasarea mobilei de-a lungul unuia dintre pereti
3.    Dispunerea mobilei de bucatarie pe colt
4.    Folosirea unui model de insula pentru bucatariile mici eventual cu un bar incorporat, special pentru servirea micului dejun, de obicei asezat in centrul camerei. Peninsulele cu bar sau masa incorporata sunt echipate cu rafturi sau sertare perfecte pentru depozitare. Sarmul unei astfel de piese de mobilier este ca nu are o locatie fixa, ea putand fi amplasata in functie de dorinte si necesitati. Asezata langa perete va avea rol de suprafata de lucru si spatiu de depozitare, amplasata in mijlocul camerei va fi un excelent spatiu pentru servirea meselor. O inventie cu adevarat folositoare, si totul in doar 10 mp.

In cazul in care bucataria, prin designul ei, impune asezarea mobilei pe peretele cel mai lung, tot va puteti juca cu va dicteaza imaginatia. Oricare dintre modelele de mobilier de bucatarie se potrivesc, astfel ca nu exista nicio restrictie in ceea ce priveste stilul de design. Puteti crea o bucatarie clasica, sau una minimalista cu mobila alba, sau o bucatarie colorata in stil retro.

In ceea ce priveste electrocasnicele din bucatarie , nu uitati de clasica regula a triughiului, pentru dispunerea aragazului, chiuvetei si frigiderului. Accesul catre acestea ar trebui sa fie simplu si usor. Un pas la dreapta, un pas la stanga si ne intoarcem - cea mai buna metoda pentru dezvoltarea triunghiului perfect in bucatarie.

Daca ati optat pentru un mobilier de bucatarie pe colt, este foarte bine pentru ca veti economisi o multime de spatiu, iar mobila si aparatura electrocasnica va fi asezata compact una langa cealalta , totul fiind la indemana. In plus, spatiul ramas liber poate fi transformat intr-un loc de relaxare: o bancheta si o masuta frumos luminate, sau o masuta rotunda cu cateva scaune cu perne moi. In general zona de lucru a bucatariei ar trebui sa fie separata de cea de relaxare asta pentru a nu sta mereu cu grija atunci cand gatiti sau fierbeti apa.

O bucatarie de 10 mp cu balcon

Daca va numarati printre norocosii care au o iesire in balcon aveti nenumarate optiuni de folosire a acestui spatiu suplimentar.
Prima si cea mai la indemana varianta de amenajare a balconului este sa construiti spatii de depozitare suplimentare, precum si amenajarea unui mic loc pentru servirea unei cafele sau a unui ceai.
O alta varianta este sa desfiintati peretii dintre bucatarie si balcon, asta daca nu sunt pereti de rezistenta si daca veti obtine autorizatie pentru demolare. Atunci veti obtine 3-5 metri in plus in bucatarie care vor putea fi mobilati si aranjati asa cum v-ati dorit mereu.
Construirea unui bar intre balcon si bucatarie este o optiune excelenta. O alta posibilitate, pentru iubitorii de naturi, este sa isi transforme balconul intr-o mini gradina cu plante aromatice.

Pana va veti decide cum veti amenaja bucataria , va invit sa priviti cateva imagini cu bucatarii de 10 mp amenajate in stiluri si moduri diferite.


Recomandari articole: bucatarie mica, solutie, mobilier bucatarie,

‹‹ Idei pentru amenajarea unei sali de cinema chiar in intimitatea propriei case

Cultivarea narciselor - nelipsite intr-o gradina cu flori de primavara ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Diana a scris:

Cati metrii are lungimea si latimea acestei bucatarii? Va multumesc

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro