Parchet stratificat vs parchet laminat
In alegerea unui tip de parchet pentru interior va trebui sa tineti
seama de o serie de caracteristici ale acestuia in functie de zona in
care va fi amplasat si de traficul ce se va desfasura pe o perioada mare
de timp.
Una dintre caracteristicile parchetului este textura
lemnului, dimensiunile celulelor din lemn, ce poate fi: fina, medie sau
grosiera.
O alta caracteristica o reprezinta fibra din care este realizat parchetul, mai exact dispunerea tesutului lemnos, ce poate fi: dreapta, incrucisata, ondulata sau inclinata.
Densitatea lemnului reprezinta o alta caracteristica ce se masoara in kg/mc cu umiditatea acceptata de 12%. Contragerea specifica reprezinta diminuarea dimensiunilor lemnului odata cu pierderea a 1% din umiditate.
Durabilitatea este reprezentata de rezistenta parchetului la fungi si ciuperci parazite, iar oxidarea inseamna schimbarea tonalitatii cromatice in timp, odata cu actiunea oxigenului, a luminii si/sau a razelor UV.
O ultima caracteristica si foarte importanta o reprezinta stabilitatea dimensionala (numita si duritatea Brinell) care poate fi: foarte scazuta, scazuta, mediu inalta si foarte inalta.
In functie de procesul industrial prin care este obtinut, parchetul comercializat in tara noastra poate fi: parchet stratificat si parchet laminat. Diferenta dintre ele este semnificativa, atat in privinta calitatii, cat si in privinta pretului pe mp.
Parchetul stratificat este net superior parchetului din lemn masiv datorita resistentei sale in utilizare. Fiecare lamela din asemenea parchet are doua straturi inferioare constituite din lemn multistrat cu fibre incrucisate, prelucrate lateral pentru a impiedica deformarea si pentru a asigura imbinarea cu precizie. Partea superioara este realizata din strat de lemn nobil, din diferite esente, care genereaza culoarea/nuanta parchetului si care este tratata astfel incat sa reziste la factorii de mediu (lumina, detergenti, socuri mecanice).
Unele tipuri de parchet stratificat au un singur strat inferior, iar altele au douasau trei straturi, de unde vine si numele: simplu sau dublu sau triplu stratificat. Latimea fiecarei placi de parchet este determinata de numarul lamelelor: monostrip, bistrip sau tristrip, iar modul de imbinare este nut/feder. Finisajele parchetului stratificat sunt de exceptie, astfel incat sa reziste la utilizari indelungate.
Parchetul laminat imita foarte bine parchetul stratificat, insa suportul inferior este din MDF, HDF sau LDF peste care este aplicata o subtire folie de hartie imprimata in nuante diferite, care incearca sa imite diferite nuante lemnoase, peste care se aplica industrial un lac rezistent. Folia din plastic rezistent este aplicata industrial cu mare precizie, astfel incat sa genereze rezistenta la factorii externi cat mai mult timp. Acest tip de parchet nu asigura si izolatie fonica.
Sistemul de prindere intre placile care au dimensiuni standard de 10-15 cm este nut/feder. Acest tip de parchet este recomandat pentru spatiile ample, (hale, sali de sport, magazine, etc.) sau in cele cu trafic intens. Parchetul laminat poate fi: lucios, mat, sau texturat.
Caracteristici ale ambelor tipuri de parchet:
a) se monteaza usor pe suprafete netede datorita sistemului de prindere;
b) au o gama larga de culori si nuante;
c) asigura un aspect placut interiorului camerelor;
d) este rezistent la socuri mecanice;
e)se intretin usor prin aspirare si stergere cu substante speciale de curatare.
Avantajele parchetului stratificat:
a) are o rezistenta mare in timp, dar si la razele UV, socuri mecanice sau substante de curatare;
b) protejeaza foarte bine pardoseala, chiar asigurand protectie fonica;
c) structura rezistenta garanteaza utilizarea timp indelungat fara deformari;
d) suprafata rezistenta din partea superioara asigura impermeabilitate la accidente ce implica lichide (ceai, lapte, cafea, apa);
e) unele modele de parchet stratificat se pot amplasa peste instalatiile termice prin pardoseala
Avantajele parchetului laminat:
a) are un aspect estetic in incapere;
b) are un pret mai scazut decat parchetul natur sau cel stratificat;
c) are finisaje elegante si se monteaza usor pe pardoseala;
d) este relativ rezistent la lichide si/sau alte substante
Dezavantajele parchetului laminat fata de parchetul stratificat rezida din:
a) calitatea superioara in utilizare indelungata a parchetului stratificat fata de celalalt tip;
b) financiar este mai economic parchetul laminat decat cel stratificat;
c) parchetul laminat clasa 3 este foarte subtire si nu rezista la socuri mecanice/trafic intens, desi este ieftin, in timp ce parchetul stratificat clasa foarte scazuta ii este net superior;
d) aspectul parchetului laminat este inferior celui stratificat.
Fireste ca in alegerea tipului de parchet pentru locuinta un factor esential il reprezinta culoarea, dar si pretul pe mp. Ar fi bine sa faceti alegerea potrivita de la inceput!
Recomandari articole: parchet triplu stratificat, parchet laminat, avantaje, dezavantaje, solutie,
‹‹ Sisteme de ventilatie industriale - Fabricare si montare a sistemelor de ventilare
Case moderne mici cu acoperis drept - iata cateva imagini care iti pot fi de folos ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!