renovat.ro

» » » » »


Iasomia de iarna - Jasminum Nudiflorum - planta rezistenta - ingrijire si inmultire


Iasomia de iarna (Jasminum Nudiflorum) este o planta rezistenta la gerurile iernii si infloreste in luna februarie, fie ca este sau nu acoperita cu zapada. Originara din China, a fost aclimatizata si in tara noastra ca planta ornamentala de gradina, datorita rezistentei sale la conditii de sol, clima si umiditate.

Iasomie de iarna
Iasomia de iarna - Jasminum Nudiflorum - planta rezistenta - ingrijire si inmultire

Galerie poze
  • Iasomie de iarna
Galerie poze





Florile sale galbene, ca niste stelute, rezista pana la inceputul primaverii si sunt dispuse pe intreaga suprafata a tulpinii subtiri. Frunzele apar dupa scuturarea florilor. Are ramurile lungi, subtiri si flexibile, dandu-i un aspect elegant. Ramurile pot fi ghidate spre un tutore, astfel incat sa obtineti aspectul de planta cataratoare. Ramurile care ajung la pamant pot sa dezvolte radacini, inmultindu-se astfel ca o tufa bogata.

Plantare si ingrijire

Arbustul Iasomia de iarna poate fi utilizat in scopul obtinerii unui gard viu bogat si inflorit pe timp de iarna, dar si ca planta decorativa individuala amplasata in gradina individual sau in ghivece de mari dimensiuni in aer liber. Planta prefera spatiile luminoase astfel incat sa aiba lumina din plin cel putin 8-10 ore pe zi.

Pamantul in care se planteaza primavara poate fi de orice tip, insa in jurul tulpinii, la suprafata, trebuie asezat nisip, pietris marunt si/sau ramuri uscate maruntite in scopul realizarii unui strat bine drenat. Plantarea butasilor se face in septembrie-octombrie, udandu-se moderat dupa plantare. Este rezistenta la umezeala, nefiind necesar sa fie udat decat in perioade de seceta prelungita.

Daca doriti sa tundeti ramurile, aceasta operatiune se face dupa terminarea infloririi, mai-iunie. Se recomanda ca o data la 3 ani sa tundeti drastic lastarii in scopul revigorarii plantei. Pentru stimularea dezvoltarii tulpinilor si pentru o noua inflorire in anul urmator, tundeti varfurile ramurilor cu 10-15cm dupa terminarea infloririi.

Dupa un an de la plantare, se pot desparti radacinile, astfel incat din planta mama sa obtineti 1-2 plante noi ce se planteaza in pamant primavara devreme in scopul infloririi in iarna anului urmator, inmultindu-se cu usurinta.

Boli si dauantori


Datorita rezistentei sale, nu dezvolta boli si daunatori de niciun fel.


Recomandari articole: arbusti ornamentali, gard viu, plante rezistente la frig,

‹‹ Lemnul cainesc - Ligustrum vulgare - gard viu - plantare, ingrijire, tundere ,inmultire

Vita Japoneza - Parthenocissus Tricuspidata - plantare, ingrijire, inmultire ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro