renovat.ro

» » » » »


Lemnul cainesc - Ligustrum vulgare - gard viu - plantare, ingrijire, tundere ,inmultire


Lemnul cainesc (Ligustrum vulgare) - autohton sau (Ligustrum ovalifolium) - de origine asiatica este o alta planta adecvata realizarii unor garduri cu inaltimi de pana la 1,5-2m.

Plantare si tundere lemn cainesc
Lemnul cainesc - Ligustrum vulgare - gard viu - plantare, ingrijire, tundere ,inmultire

Galerie poze
  • Plantare si tundere lemn cainesc
Galerie poze





Fie ca este utilizat ca planta decorativa, fie ca se foloseste in scopul compartimentarii unor zone sau pentru mascarea unor spatii ale curtii sau gradinii, efectul sau este spectaculos deoarece isi pastreaza frunzele si iarna.

Recomandare: Iasomia de iarna - ingrijire si inmultire

Este o planta ce creste in mod spontan in tara noastra sau in alte zone europene cu climat asemanator. Datorita rezistentei sale la factorii de mediu este utilizat atat ca planta decorativa, cat si pentru fixarea terenurilor erodate, impotriva prabusirii versantilor.

Plantare si ingrijire

Lemnul cainesc este o planta perena cu aspect de arbust bogat in lastari si frunze, adecvata climei din tara noastra, rezistenta la seceta, ger, poluare. Creste in spatiile luminoase sau in cele cu semiumbra, dar are nevoie de un sol afanat si destul de multa umezeala in primele saptamani dupa plantare.

Recomandare: Vita japoneza - plantare, ingrijire, inmultire

Pregatirea solului in scopul plantarii este foarte usoara, sapandu-se la adancimi de 45-50cm, eventual imbuntatatindu-se calitatea solului cu nisip in scopul unui drenaj adecvat. Butasii se achizitioneaza din florarii sau prin comenzi on line de la firmele producatoare si se planteaza in perioada octombrie-aprilie.

Plantarea se face astfel incat radacina sa aiba suport bun de pamant maruntit, la adancimea de 30-35cm cu distante de 20-35cm intre lastari. Se taseaza usor pamantul in jurul tulpinii si se uda din belsug imediat dupa plantare. Se poate repeta udarea si a doua sau a treia zi in cazul in care nu a plouat suficient in perioada anterioara plantarii.

Recomandare: Bulgarele de zapada, Calinul : ingrijire si inmultire

Pentru a stimula inradacinarea se recomanda pastrarea lastarilor cu radacina intr-un vas cu apa cu 1-2 ore inainte de plantare. In acelasi scop, dupa plantare la cel mult 3 zile se rup varfurile lastarilor pentru ca acestia sa se acomodeze perfect cu noul teren in care au fost amplasati.

Chiar daca gardul viu incepe sa prinda contur in al doilea an, este bine sa fie udat abundent in fiecare primavara, astfel incat apa sa balteasca pe sol. Umezeala adecvata in fiecare primavara ajuta la mentinerea umiditatii adecvate pe toata perioada de inverzire. Va dezvolta ramificatii dese, motiv pentru care se obtine in cativa ani un gard dens. Se tunde regulat, primavara sau toamna dupa terminarea infloririi, in scopul pastrarii unui aspect estetic dorit.

Recomandare: Cum se infiinteaza un gard viu

Gardul viu realizat din butasii de lemn cainesc poate ajunge la inaltimi de 3-4m, motiv pentru care este frecvent intalnit in parcuri sau spatii verzi amenajate in zonele urbane.

Boli si daunatori

Fiind o planta rezistenta la foarte multi factori externi, nu dezvolta boli si daunatori de niciun tip.

Recomandare: Erica - ingrijire, inmultire - planta care infloreste toata iarna in gradina ta.

Curiozitati

Din familia arbustilor decorativi face parte si "Buxus", un soi de lemn cainesc ce poate fi cultivat individual, in vase de mari dimensiuni, ca arbust decorativ. Plantarea se face din august pana in septembrie la adancimea de 30-35 cm si se recomanda anual fertilizarea solului cu fertilizant lichid.

Anual improspatati solul la adancimea de 5-10cm cu pamanat reavan si bogat in nutrienti in scopul unei dezvoltari viguroase. Dupa terminarea infloririi, in mai, taiati ramurile de baza la o distanta de 25-30cm de tulpina in scopul obtinerii unei forme estetice, dupa preferinta, deoarece acesti arbusti suporta sa fie modelati in diferite forme.

Afla mai multe despre: Boli si daunatori la plante

In cazul acestei plante, pot aparea ca boli si daunatori "Monarthropalpus buxi" si "Cancerul". In cazul aparitiei acestora se taie zonele afectate in scopul eliminarii lor si prevenirii extinderii pe intreaga planta. Suprafetele taiate se acopera cu sacaz lichid (prin incalzire) pentru a le proteja.


Recomandari articole: arbusti ornamentali, gard viu, plante verzi,

‹‹ Tamarix - catina rosie - plantare, ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Iasomia de iarna - Jasminum Nudiflorum - planta rezistenta - ingrijire si inmultire ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro