renovat.ro

» » » » » » »


Incalzire in pardoseala - reguli de urmat pentru un montaj fara probleme


Incalzirea prin pardoseala castiga din ce in ce mai mult teren in locuintele noi sau in cele modernizate din tara noastra. Acest nou tip de incalzire asigura un mai mare confort termic generat de dispozitia corpurilor de incalzire pe intreaga suprafata a camerei si de faptul ca acesta este foarte aproape de corp (putand fi resimtit prin talpi) comparativ cu radierea caldurii in incapere generata de caloriferele fixe.

Instalatie de incalzire in pardoseala cu apa
Incalzire in pardoseala - reguli de urmat pentru un montaj fara probleme

Galerie poze
  • Instalatie de incalzire in pardoseala cu apa
Galerie poze





Astfel veti observa ca temperatura ambientala este sustinuta de distributia egala in incapere a caldurii.

Incalzire in pardoseala - montaj

In scopul realizarii acestui sistem de incalzire sunt necesare cateva elemente esentiale care se gasesc in magazinele de resort, dar si de o echipa specializata in montajul acestui tip de instalatie si nu in ultimul rand de o persoana autorizata care sa va realizeze calculele exacte, personalizate pe fiecare zona din locuinta sau in intreaga locuinta (in functie de dimensiunile si amplasarea camerelor) in vederea amplasarii eficiente a sistemului.

Vezi si: Instalatie de incalzire cu tevi de cupru

In scopul realizarii unei instalatii de incalzire prin pardoseala va trebui sa alegeti o centrala pe combustibil solid, electricitate sau pe gaz cu capacitatea adecvata spatiului pe care doriti sa-l incalziti. Pe jos trebuie sa existe deja turnata sapa de beton pe care se vor fixa tevile si intreaga retea. Cu ajutorul specialistului va trebui sa alegeti locul/locurile in care se monteaza distribuitorul, astfel incat sa fie ferit de razele soarelui sau de alte surse externe de incalzire, desi acesta se monteaza in zid. Dimensiunile cutiei de distributie difera in functie de suprafata incaperilor si de suprafata de incalzit specifica fiecarui distribuitor. In acest scop se pot lega la un singur distribuitor camere alaturate: hol si living, dormitoare, baie si dormitor, etc.

Vezi si: Dimensionare calorifere

Pe placa de beton se aseaza folia izolatoare ce se ridica pe laturi cu 5 cm astfel incat sa eliminati posibilitatea condensului. Peste folia izolatoare se monteaza stratul izolator din polistiren expandat, special realizat pentru astfel de instalatii. Acest strat poate fi  cu ambele fete plane sau cu o fata plana si cu una profilata astfel incat serpentinele sa se amplaseze in spatiul adecvat.

Recomandare: Cum se aerisesc caloriferele

Tuburile prin care circula apa fierbinte sunt realizate din  polietilena reticulara, cu bariera antioxigen cu dimensiunea la exterior de 20 mm si la interior 2 mm. Se comercializeaza in colaci cu lungimea de 120m sau 200m. O alta varianta de tuburi ce pot fi utilizate in realizarea instalatiei de incalzire prin pardoseala sunt cele tip PEXAL, tuburi multistrat, se monteaza foarte usor pe stratul izolator cu fete plane. Acest tip de tub are aceleasi calitati conductoare termic si este ceva mai ieftin de cat prima varianta.  Se monteaza baza perimetrala de la dreapta la stanga, de-a lungul peretilor astfel incat sa nu se petreaca benzile una peste cealalta, ci una in continuarea celeilalte. Aceasta banda, cu grosimea de 6-8 mm, permite tubulaturii utilizate in instalatie sa se dilate sau sa se condenseze in functie de situatie, fara sa afecteze peretii laterali.


Peste serpentinele de tuburi prin care va circula agentul termic se toarna o sapa subtire peste care se monteaza un anumit tip de parchet, de obicei triplu stratificat, astfel incat eficienta termica sa fie maxima, dar si protectia pardoselii. In spatiile in care se monteaza pe sapa si pe pardoseala gresie, aceasta rezista la diferentele de temperatura fara probleme. Nu este recomandat ca peste tuburile de circulatie a agentului termic sa fixati cazi, cabine de dus, etc.

Celalate accesorii specifice instalatiei termice prin pardoseala se livreaza de catre furnizor in functie de dimensiunea retelei si de nevoile clientului. Acestea se stabilesc de catre proprietarul casei si echipa care va realiza montajul si care anterior a facut necesarul de materiale si accesorii. 

Recomandare: Cum se monteaza parchetul laminat dublu click

Functionarea incalzirii prin pardoseala este o adevarata inovatie. Intreaga suprafata a pardoselii, fie ca este acoperita cu parchet sau cu gresie, se comporta ca un adevarat calorifer. In ciuda suprafetei mari de incalzit, nu se consuma o cantitate mare de energie sau de combustibil, asa cum s-ar putea crede. Intensitatea caldurii se regleaza de la cutia de distributie, astfel incat sa fie o temperatura adecvata nevoilor familiei.

Instalatiile de incalzire prin pardoseala sunt de doua tipuri:

a) cu tubulatura in serpentina montata pe acel strat protector special si acoperita cu parchet adecvat sau gresie;
b) covor de fire electrice montate sub gresie (se pot monta si sub parchet in cazuri exceptionale).

recomandare: Calorifere decorative modele

In cazul celei de a doua variante, peste sapa de beton se intinde folia izolatoare, peste care se amplaseaza reteaua electrica specifica, asemanatoare unei plase cu ochiuri mari ce se intinde pe sapa. Si in acest caz trebuie fixata baza perimetrala care protejeaza peretii laterali de caldura care se degaja in pardoseala. Incalzirea prin covor electric se realizeaza mai rapid si este considerata putin mai ieftina decat cealalta varianta - prin tubulatura.

Recomandare: Panouri radiante - avantaje si dezavantaje si mai ales cat sunt de eficiente

Sunt realizate diferite tipuri de retele specifice acestui tip de incalzire: unele au forma unui covor de dimensiuni mari ce se comercializeaza rulat, astfel incat ulterior doar se intinde pe suprafata incaperii, dar sunt si modele pentru spatii mai inguste, in functie de nevoie; unele retele au firele mai flexibile, altele au firele mai rigide. Realizarea unei instalatii electrice de incalzire prin pardoseala se recomanda pentru casele cu camere mai mici, dat fiind costul din ce in ce mai fluctuant al energiei electrice.

Afla mai multe despre: Incalzire in pardoseala avantaje si dezavantaje

Privind cele doua tipuri de instalatii prin pardoseala putem sa le comparam avand in vedere avantaje si dezavantaje:

a) instalatiile prin tubulatura pot fi amplasate sub parchet, dar si sub gresie - instalatiile electrice se recomanda in special sub gresie,
b) realizarea instalatiilor prin tubulatura dureaza mai mult- instalatiile electrice in timp mai scurt, c) instalatiile prin tubulatura pot fi montate in incaperi spatioase, dar si mici - instalatiile electrice in camere mai mici, datorita costurilor ridicate ale energiei electrice, d) costurile realizarii unei instalatii prin tubulatura sunt mai ridicate decat cele ale unei instalatii prin retele electrice.

Incalzire in pardoseala sau calorifere?

Daca ar fi sa comparam incalzirea casei cu intalatie prin pardoseala si cea cu calorifere legate la centrala fireste ca prima varianta asigura un confort sporit. Se adauga si faptul ca din camere vor lipsi caloriferele, ce de multe ori sunt impedimente in amenajarea unui design modern. Intr-o locuinta ce pe timp de zi nu este folosita, ci mai mult pe timul noptii, realizarea unei incalziri prin pardoseala implica niste costuri care nu se justifica ulterior. In acest caz este de preferat incalzirea clasica prin centrala termica legata la calorifere.

Recomandare: sfaturi utile despre calorifere si instalatiile termice

Indiferent de tipul de incalzire preferat: prin pardoseala sau cu calorifere, un aspect esential il reprezinta izolarea tavanului, usilor, a ferestrelor, a podului in cazul in care este sau nu circulabil, deoarece toate acestea sunt surse de pierdere a caldurii in timpul iernii.


Recomandari articole: incalzire prin pardoseala, instalatie incalzire, calorifere, centrala pe lemne, panouri solare, gaz, instalatii termice, centrale electrice,

‹‹ Separator de hidrocarburi si separator de grasimi - tipuri , materiale, modele

Panouri radiante - avantaje si dezavantaje si mai ales cat sunt de eficiente ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro